FOLLOW US: facebook twitter

“Η αριστερή μου πλευρά” μια κατάθεση ψυχής…

Ημερομηνία: 20-07-2022 | Συντάκτης:

Περίσσεψε η συγκίνηση στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της δημοσιογράφου Δέσποινας Σωτηροπούλου στην πατρίδα της στον Πύργο

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου



«Η Ροδούλα του Πόντου και της Μ. Ασίας. Του κάλλους, της υπομονής και της προκοπής. Η Ροδούλα της γενιάς του’ 30 άφοβη και αποφασισμένη να επιβιώσει στο ροζ στροβιλίζεται φόρεμα της τύχης της. Ο πόλεμος, η κατοχή, οι αγώνες και η πείνα. Ο αντάρτης πατέρας και ο αντιστασιακός σύζυγος, ο ένας και μοναδικός άντρας της ζωής της. Η μυθική ομορφιά. Η νοικοκυροσύνη, οι κόρες, οι απώλειες και ο πόνος. Και στην νηνεμία των χρόνων ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αριστερή της πλευρά, η πλευρά του θηλυκού και της ιδεολογίας νοσεί…»

Αυτή είναι η Ροδούλα, η ηρωίδα του βιβλίου της δημοσιογράφου Δέσποινας Σωτηροπούλου , “Η αριστερή μου πλευρά”. Η μητέρα της η Ροδούλα, που ήρθε με αυτό της το βιβλίο αφιερωμένο στις μανάδες μιας άλλης… προηγούμενης γενιάς, το κάλλος της να υμνήσει και τις αρετές της να δοξάσει. Ένας ύμνος στην αγάπη μέσα από την σιωπηρή ζωή της Ροδούλας. Μόνο που όπως μας είπε η ίδια η Δέσποινα το βράδυ της Δευτέρας στην παρουσίαση του βιβλίου της στα άγια χώματα της πατρίδας της στον Πύργο, “ Η σιωπή έχει φωνή. Κι αυτό θέλω να το κρατήσετε!”

Κι ήταν τα καλέσματα και τα σημάδια στον ουρανό από τα πουλιά που πετούσαν χαμηλά φτερουγίζοντας δυνατά, όταν η Ειρήνη Τσεκούρα τραγουδούσε το “Μανούλα μου” που η Δέσποινα Σωτηροπούλου τα ερμήνευσε “ ως σινιάλο, ως μήνυμα από κάπου αλλού, δεν είμαστε μόνοι μας, όσοι αγαπάμε είναι πάντα εδώ…” είπε με ένα τρέμουλο στη φωνή. “ Και η Ροδούλα είναι εδώ και ο Κώστας ο Μπαούτας – ο πατέρας- είναι εδώ…” Μια συγκίνηση που δεν την εγκατάλειψε σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.

Η παρουσίαση του τρίτου βιβλίου της Δέσποινας Σωτηροπούλου στο πάρκο ΣΠΚ που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου “Πύργος όλοι μαζί” και της προέδρου Πηνελόπης Νικολοπούλου,, ήταν συγκινησιακά φορτισμένη και για την ίδια και για τους φίλους που ήρθαν να την προϋπαντήσουν και να στηρίξουν το στόχο της. Να ενισχύσουν με τα έσοδα των βιβλίων της, τα εγκαταλελειμμένα παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων. Γιατί η Δέσποινα, διαχειριζόμενη τη δική της απώλεια αγαπημένων προσώπων- του συζύγου, του πατέρα και της μητέρας της- κάνει τον λόγο πράξη, προσφέροντας σε εκείνα τα παιδιά που δεν είναι τυχερά. Άλλοτε στα παιδιά με καρκίνο και τώρα στα παιδιά που βιώνουν την εγκατάλειψη.

Η ίδια, αποδεχόμενη την πρόσκληση- πρόκληση της δημοσιογράφου Γιούλης Ηλιοπούλου για μια ζωντανή συνέντευξη μας συστήθηκε και αυτοπροσδιορίστηκε: “ Εδώ για μενα είναι τα άγια χώματα , η πατρίδα μου, ο Πύργος. Η πόλη που μεγάλωσε ο πατέρας μου και λάτρεψε η μητέρα μου όπως λάτρεψε και τον πατέρα μου, του παππού μου Θοδωρή Σωτηρόπουλου και της γιαγιάς μου Δέσπως Τσίκα. Κι είναι η πρώτη φορά από τότε που πέθανε η μαμά μου, που ερχόμαστε εδώ ορφανές, εγώ και η αδελφή μου η Νατασούλα…”

“Το βιβλίο αυτό για μένα είναι τα πάντα. Είναι νέμεσις, είναι μια αέναη προσπάθεια που δεν τελειώνει ποτέ. Δεν ξέρω ποια είμαι, ξέρω όμως ότι προσπαθώ πολύ περισσότερο απ ‘ οσο μπορώ, αλλά πιστεύω πως οι δυνάμεις δεν είναι δικές μου, είναι από αλλού. Ο καθένας μπορεί να διαχειριστεί τον πόνο και την απώλεια του, κάνοντας το λόγο πράξη, αρκεί να βρει το φως στη ζωή του…”

Με πολύ παραστατικό τρόπο, ο κ Σάκης Αντωνόπουλος περιέγραψε στη συνέχεια γεγονότα από την φιλική σχέση με τον πατέρα της Δέσποινας, ενώ ο δικηγόρος Νίκος Λαϊνόπουλος με ξεχωριστή θεατρικότητα διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου, που έντυσε με νότες η Ειρήνη Τεσκούρα με τον Διονύση Χασαλεύρη στα πλήκτρα. Ακολούθησαν βίντεο με δηλώσεις επωνύμων για το βιβλίο “Η αριστερή μου πλευρά” και για την ίδια την συγγραφέα, όπως του Κώστα Γεωργουσόπουλου, του Φώτη Κουβέλη, της Βάνας Μπάρμπα – που δεν μπόρεσε να έρθει στον Πύργο αφού νοσεί από κορονοϊό- κ.α ακόμα.

Ο επίλογος της εκδήλωσης γράφτηκε από την ίδια την Δέσποινα Σωτηροπούλου που με ένα ξυπόλητο ζεϊμπέκικο είπε στον πατέρα και στη μάνα…. “ΑΓΑΠΩ” και στην συνέχεια υπέγραψε βιβλία της για τον κόσμο που πήγε κοντά της να την χαιρετίσει και να την συγχαρεί, στηρίζοντας παράλληλα το κοινωνικό της έργο για τα παιδιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος