FOLLOW US: facebook twitter

Φόβος ότι μείνουν απλήρωτοι χιλιάδες αγρότες πριν τα Χριστούγεννα!

Ημερομηνία: 14-12-2021 | Συντάκτης:

Έκλεισε το σύστημα για τις διορθώσεις στο ΟΣΔΕ


Όσο περνούν οι µέρες όλο και αυξάνονται οι φόβοι του αγροτικού κόσµου ότι και η εξόφληση του τσεκ λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με πιθανή ημερομηνία 22-23 Δεκεμβρίου, θα είναι µία από τα ίδια-αν όχι και χειρότερη της κακοπληρωµής του Οκτωβρίου και γι αυτό είναι έντονη η ανησυχία τους για το τι θα δουν τελικά στους λογαριασμούς τους από τα υπόλοιπα της Βασικής Ενίσχυση!

Από τις 6 Δεκεμβρίου, το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κλειστό, προκειµένου να γίνουν οι γνωστές δοκιµαστικές πληρωµές και όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πρόλαβαν να κάνουν διορθώσεις αισιοδοξούν ότι θα πληρωθούν. Το πρόβληµα ωστόσο εστιάζεται στις εκκρεµότητες που έµειναν ανοιχτές, καθώς τα µέτωπα είναι αρκετά. Καταρχήν, διοικητικές πράξεις για επιλεξιµότητες, ΑΤΑΚ, αλλά και ταυτοποίηση µε τις λίστες της ΑΑ∆Ε, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένα 30% περίπου όσων δικαιούνται να υποβάλουν διορθωτική δήλωση (περί τους 20.000 αγρότες και κτηνοτρόφους) να µένουν εκτός της εξόφλησης και να παραπέµπονται σε διορθωτική πληρωµή το Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με το agronews, “Όσον αφορά τους περίπου 20.000 παραγωγούς που φαίνεται πως έλαβαν ειδοποίηση για αχρεωστήτως καταβληθέντα, κι αυτοί µάλλον δεν πρέπει να περιµένουν χρήµατα πριν τα Χριστούγεννα. Κι αυτό γιατί η σχετική ανακοίνωση του οργανισµού πληρωµών αναφέρει ότι µέχρι τις 20 ∆εκεµβρίου η βάση του ΟΣ∆Ε θα δέχεται ενστάσεις και µετά θα προχωρήσει η πληρωµή της εξόφλησης της βασικής, γεγονός που σηµαίνει ότι ακόµα κι αν οι ενστάσεις αυτές είναι έγκυρες, δεν προλαβαίνει το αργοκίνητο σύστηµα του ΟΣ∆Ε να τις αξιολογήσει για να πληρωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί. Με άλλα λόγια, όσοι δικαιωθούν θα λάβουν σε επόµενο χρόνο τα ποσά που τους αναλογούν, πιθανότατα και αυτοί στη διορθωτική του Φεβρουαρίου.»

Μεγάλο το µπέρδεµα και µε το Κτηµατολόγιο, μια υπόθεση που θορύβησε όλους τους εµπλεκόµενους και έφερε λίγες µέρες µετά νέα διορθωτική εγκύκλιο του Οργανισµού Πληρωµών σε µια προσπάθεια να εξοµαλυνθεί η κατάσταση και να µην µείνουν απλήρωτοι όλοι οι αγρότες των οποίων τα αγροτεµάχια «συµπίπτουν» µε αυτά που διεκδικεί το δηµόσιο.

Βέβαια εκτός από τα υπόλοιπα της Βασικής ενίσχυσης, οι εκκρεμότητες πληρωμών προς τους αγρότες αφορούν ακόμα εξισωτική αποζημίωση, υπόλοιπα από τν παγετό της άνοιξης και ενισχύσεις χοιροτροφίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος