FOLLOW US: facebook twitter

Φόβοι για μεγάλες ζημιές της ελληνικής ελαιοπαραγωγής από τον καύσωνα

Ημερομηνία: 19-05-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44819″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και έλλειψης νερού  μπορεί να προκαλέσει τις σοβαρότερες ζημιές στην ανθοφορία/καρπόδεση.

Σοβαροί φόβοι εκφράζονται για το πόσο θα επηρεάσει την επερχόμενη εσοδεία 2020/21 ο καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40oC και πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο, τουλάχιστον τα τελευταία 150 έτη σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο ομότιμος καθηγητής δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4E), Σταύρος Βέμμος, με άρθρο παρέμβαση προειδοποίησε για  τους κινδύνους των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ ευαίσθητης φάσης της καρπόδεσης των ελαιόδεντρων. ; Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων «Αυτή την εποχή (Μάϊος) όλοι οι ελαιώνες βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανθοφορίας, που διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή. Το πιο ευαίσθητο και καθοριστικό για την καρποφορία στάδιο είναι αυτό της πλήρους άνθησης και καρπόδεσης. Στο στάδιο αυτό η έλλειψη νερού και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με τη μείωση της καρπόδεσης, άρα και της ελαιοπαραγωγής. Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει μείωση του αριθμού των ανθοταξιών των ανθέων/ανθοταξία ή μείωση των γόνιμων ανθέων και ανθόπτωση με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού  καρπόδεσης και καρποφορίας. Η έλλειψη νερού όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους ελαιοκαλλιεργητές με το πότισμα, όπου αυτό είναι βέβαια δυνατόν (ποτιστικοί ελαιώνες). Οι παράγοντες  που δεν μπορεί να ελέγξει ο παραγωγός είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι θερμοί και ξηροί άνεμοι που μπορεί να μειώσουν την καρπόδεση γιατί προκαλούν αφυδάτωση και ξήρανση των ανθέων. Ο συνδυασμός όμως των υψηλών θερμοκρασιών και έλλειψης νερού  μπορεί να προκαλέσει τις σοβαρότερες ζημιές στην ανθοφορία/καρπόδεση. Στις αρχές του Μάη τη φετεινή χρονιά, οι ελαιώνες βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανθοφορίας, μερικοί ίσως και στο στάδιο της πλήρους άνθησης.Η σοβαρότητα των ζημιών εξαρτάται και από την ποικιλία».

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα επικρατούσε αισιοδοξία για τη νέα εσοδεία μετά από ένα χειμώνα με πολύ καλές βροχοπτώσεις και κρύα. Τώρα όμως οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Δυστυχώς αυτό που αποκαλούμε «κλιματική αλλαγή» εξελίσσεται διαρκώς και πιο απρόβλεπτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την εβδομάδα ο χάρτης της Μεσογείου ήταν ευδιάκριτα χωρισμένος σε δύο τμήματα. Δυτικά, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, με πράσινο χρώμα και φυσιολογικές θερμοκρασίες. Αντιθέτως, αρχίζοντας από Ιταλία, και με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, ο χάρτης είχε βαφτεί σε ένα βαθύ πυρακτωμένο κόκκινο χρώμα.

Εκκωφαντική η σιγή του αρμόδιου υπουργείου, και μάλλον όποιος είναι του χρόνου τέτοια εποχή υπουργός θα συγκροτεί επιτροπές καταμέτρησης των ζημιών. Για τις υπόλοιπες σιωπές, δεν συζητάμε!

Πηγή: Olivenews.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot