FOLLOW US: facebook twitter

«Έφυγε» ο δικηγόρος και λογοτέχνης Στάθης Δάγκλαρης

Ημερομηνία: 19-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Υπήρξε ένα σπουδαίο πνευματικό “κεφάλαιο” για την Ηλεία με πλούσιο λογοτεχνικό έργο

“Έφυγε” χθες από την ζωή σε ηλικία 86 ετών, ο Ηλείος δικηγόρος και λογοτέχνης  Στάθης Δάγκλαρης που αποτελούσε ένα πραγματικό πνευματικό “κεφάλαιο” για τον τόπο μας, σφραγίζοντας με την διαδρομή του και το λογοτεχνικό του έργο την ιστορία των γραμμάτων και του πνεύματος  της περιοχής μας. Ήταν τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και της Ενώσεως Συντακτών Ελληνικού Τύπου, ενώ διετέλεσε πρόεδρος διαφόρων εκπολιτιστικών συλλόγων και κοινωφελών ιδρυμάτων.

Γεννημένος στην Κρέστενα το 1933, Από τα νεανικά του κιόλας χρόνια, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, σπούδασε Νομικά και ήταν δικηγόρος του Πρωτοδικείου Ηλείας, ενώ υπηρέτησε και το χώρο της αυτοδιοίκησης. Για  μια εικοσαετία, εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος Κρεστένων και  για τέσσερα χρόνια, ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Από νεαρός ασχολήθηκε με τα γράμματα, με πεζά και στίχους. Μαθητής ακόμα στο Γυμνάσιο, εξέδωσε δυο βιβλία: “Η Μάχη της Κρέστενας” (χρονικό) και “Χαρούμενο ξεκίνημα” (ποιήματα) και, αργότερα, άλλα τρία: “Στα νιάτα της Ελλάδας” (δοκίμιο), “Αγάπη στο βιβλίο” (δοκίμιο) και “Λουκάς Σταθακόπουλος” (μονογραφία), ενώ έδωσε στη δημοσιότητα άλλες δύο ποιητικές συλλογές, τις μελέτες “Κωστής Παλαμάς”, “Κώστας Βάρναλης”, “Λορέντζος Μαβίλης”, “Λάμπρος Πορφύρας”, “Αχιλλέας Παράσχος”, “Τάκης Δόξας”, “Νικηφόρος Βρεττάκος”, “Έφη Αιλιανού”, “Αγησίλαος Τσέλαλης”, “Καλλιόπη Καφετζή”, το ιστορικό αφήγημα “Η Δίκη του Κολοκοτρώνη”, τα δοκίμια “Ο Πνευματικός Μοριάς”, “Η Πνευματική Ηλεία”, απάνθισμα κειμένων του που έχουν γραφεί για την Ηλεία, με τον τίτλο “Για την Ηλεία – Για τους Ηλείους”, “Προσωπογραφίες και… άλλα”, την Ανθολογία “Ελληνίδες Ποιήτριες για τη Μάνα”, την “Ποιητική Ανθολογία Πολιτικών” κ.ά. Για είκοσι χρόνια ήταν ιδιοκτήτης-διευθυντής της εφημερίδας της επαρχίας Ολυμπίας “Ολυμπιακός Αγών”. Επίσης, διετέλεσε συντάκτης ημερησίων εφημερίδων των Αθηνών.

Ποιήματά του έχουν μεταφρασθεί στα Ιταλικά και άλλα περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες. Είχε δώσει αρκετές λογοτεχνικές διαλέξεις και κείμενά του δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο, καθώς και σε έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά.

Η κηδεία του Στάθη Δάγκλαρη θα γίνει σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου στις 6 το απόγευμα  στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κρεστένων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος