FOLLOW US: facebook twitter

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς: Παρατηρήθηκαν σημαντικά είδη Υδρόβιων αλλά και απειλούμενων πουλιών

Ημερομηνία: 02-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”128924″ img_size=”full”][vc_column_text]

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & στη λίμνη Καϊάφα

[/vc_column_text][vc_column_text]Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ&ΚΚ) συμμετείχε για μια ακόμη χρονιά, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ), στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και στη λίμνη Καϊάφα, που διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Λόγω των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του COVID-19, οι φετινές καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από ολιγομελείς ομάδες, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προφύλαξης.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό, κείμενο που λέει "Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος ΠAPY পবা Φωτ Ελένη Σωτηροπούλου"

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης μαζί με τους εθελοντές κ.κ. Δ.Μαμάση και Χρ.Χατζέλα, πραγματοποίησαν το Σάββατο 16/01/2021 την καταμέτρηση των υδρόβιων πουλιών στις τρεις λιμνοθάλασσες Κοτύχι, Πρόκοπος και Άραξος ή Πάπα καθώς και σε άλλα σημαντικά υγροτοπικά συστήματα του Εθνικού Πάρκου όπως το έλος της Λάμιας, τα υγρά λιβάδια, κ.α. Το Σάββατο 23/01/2021 το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ολοκλήρωσε τις καταγραφές στις νέες περιοχές ευθύνης του δηλαδή στη λίμνη Καϊάφα και στην ευρύτερη περιοχή της.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, πουλί, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό, κείμενο που λέει "C Dionysis Mamasis"

Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου καθώς και στη λίμνη Καϊάφα οι καταγραφές ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Παρατηρήθηκαν αρκετά και σημαντικά είδη και μεγάλος αριθμός πουλιών. Σημαντικές καταγραφές ήταν η παγκοσμίως απειλούμενη Βαλτόπαπια (Aythia nyroca), η Βαρβάρα (Tadorna tadorna) και άλλες διάφορες πάπιες. Ακόμα, καταγράφηκαν Φοινικόπτερα, Κορμοράνοι, Φαλαρίδες, ερωδιοί, γλάροι και βουτηχτάρια κάποια από αυτά σε μεγάλους αριθμούς. Αξιοσημείωτη παρουσία είχαν και τα αρπακτικά όπως ο Καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), η Γερακίνα (Buteo buteo), το Βραχοκιρκίνεζο (Falco naumanni) αλλά και ένας χειμερινός επισκέπτης ο Χειμωνόκιρκος (Circus cyaneus). Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς είναι σημαντικό σε διεθνές επίπεδο για την ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί, καθώς περιλαμβάνει μία από τις περιοχές  Ramsar. Πρόκειται μάλιστα για το μοναδικό υγρότοπο Ramsar στην Πελοπόννησο, γεγονός που καθιστά το πάρκο πολύτιμο, ιδιαίτερα για τα διαχειμάζοντα και μεταναστευτικά είδη πτηνών.

Η εικόνα ίσως περιέχει: πουλί, ουρανός, γρασίδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot