FOLLOW US: facebook twitter

Αντιρρήσεις στη ΡΑΕ από την Ομοσπονδία Τοπικών Συλλόγων: «Η επαρχία Ολυμπίας θα μετατραπεί σε θηριώδες βιομηχανικό πάρκο»

Ημερομηνία: 02-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Αντιρρήσεις ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας υπέβαλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Τοπικών Επαρχίας Ολυμπίας «Η Ολυμπιακή Πρόοδος» σχετικά με το αίτημα εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής νότιας Ηλείας, τονίζοντας ότι με την πιθανή αδειοδότηση της τοποθέτησης ανεμογεννητριών μαζί με τα συνοδά έργα υποβαθμίζεται το πολιτιστικό περιβάλλον και η βιοποικιλότητα της περιοχής, διότι καθίσταται βιομηχανικό πάρκο.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ζητούν την απόρριψη της αίτησης αδειοδότησης είναι η ανακριβής περιγραφή του τόπου εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

«Με απλή επισκόπηση του Γεωπληροφοριακού χάρτη της ΡΑΕ προκύπτει πως οι προτεινόμενες θέσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών δεν περιορίζονται στην ανωτέρω Δημοτική Ενότητα του ως άνω δήμου αλλά εκτείνονται στο σύνολο του ορεινού όγκου της τέως Επαρχίας Ολυμπίας καθώς επεκτείνονται και στη ΔΕ Ανδρίτσαινας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, στις Δημοτικές Ενότητες του δήμου Ζαχάρως και δη στη ΔΕ Φιγαλείας και στη ΔΕ Ζαχάρως  ως επίσης στα όρια του δήμου Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου», αναφέρουν τα μέλη της ομοσπονδίας.”

Κατά συνέπεια, υπογραμμίζουν πως παρίσταται εσφαλμένη και παραπλανητική η περιγραφή του τόπου εγκατάστασης των ανεμογεννητριών από την αιτούσα εταιρεία, καθότι δεν απεικονίζεται η αληθής γεωγραφική έκταση που επιδιώκεται να καταλάβουν οι ανεμογεννήτριες. Ως δεύτερη αιτία απόρριψης της αίτησης επικαλούνται τη μη τήρηση των οριζομένων στο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ελάχιστων αποστάσεων από τα όρια οικισμών, καθώς η ελάχιστη απόσταση πρέπει να είναι 500 μέτρα  και 1500 στην περίπτωση των παραδοσιακών οικισμών.

Παράλληλα, η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας κάνει λόγο και για μη τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων από αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αρνητική θα είναι η επίδραση και σε διεθνούς σημασίας περιοχές όπως ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα και η Νέδα. Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τοπικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας  «Η Ολυμπιακή Πρόοδος», Κ. Σμυρνής και Β. Φουρλής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος