FOLLOW US: facebook twitter

Φονικός σεισμός στην Ταϊβάν με εκατοντάδες τραυματίες και εγκλωβισμένους-Τσουνάμι στην Ιαπωνία

Ημερομηνία: 03-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κόσμος, Νέα, Περιβάλλον
TVBS via AP

Tέσσερις νεκροί και 710 τραυματίες ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το χτύπημα του Εγκέλαδου, που προκάλεσε τσουνάμι σε ακτές της Ιαπωνίας των ακτών της Ταϊβάν, κοντά στην δημοφιλή τουριστική πόλη Χουαλιέν, συγκλόνισε το πρωί τη νήσο, που έζησε το ισχυρότερο χτύπημα του Εγκέλαδου εδώ και 25 χρόνια.

National Fire Agency via AP

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 710 τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για αύξηση των θυμάτων.

TVBS via AP

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, πολίτες και οχήματα παγιδεύτηκαν σε σήραγγα, ενώ ζημιές υπέστησαν και οι σιδηροδρομικές γραμμές. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν παιδιά να διασώζονται από κατοικημένα κτίρια. Στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, τα κτίρια έτρεμαν για πάνω από ένα λεπτό από τον αρχικό σεισμό, ενώ σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

Tα προβλήματα φαίνεται να επικεντρώνονται στην κομητεία Χουαλιέν. Σχολεία και επιχειρήσεις έκλεισαν σε μεγάλες περιοχές της πόλης.

Σε ολόκληρη την χώρα, δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές ή κατέρρευσαν μερικώς. Ένα πενταώροφο στην Χουαλιέν φαίνεται να έχει πάρει γείρει σε γωνία 45 μοιρών. Στην Τσανγκουά κτίριο κατέρρευσε εξ ολοκλήρου.

Ακολουθήσε σειρά μετασεισμών με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 6,5 βαθμών, σύμφωνα με την Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι έβλεπαν πέτρες να πέφτουν από γύρω βουνά. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον εννέα κατολισθήσεις.

Ο σεισμός έγινε ανοιχτά της χώρας, πυροδοτώντας την έκδοση έκτακτων προειδοποιητικών δελτίων για τσουνάμι στην νήσο, στις Φιλιππίνες και στην Ιαπωνία. 

Στην ιαπωνική Οκινάουα έφτασαν κύματα τουλάχιστον 30 εκατοστών. Παρουσιαστής του ιαπωνικού τηλεοπτικού δικτύου NHK συνέστησε «απομακρυνθείτε εσπευσμένα προς περιοχές μεγαλύτερου ύψους και μη γυρίστε πίσω».Οι αρχές του αεροδρομίου στη Νάχα, τη μεγαλύτερη πόλη στην Οκινάουα, ανέστειλαν τα δρομολόγια. Η κίνηση των αεροσκαφών έχει ανασταλεί από τις 09:25 (03:25 ώρα Ελλάδας) προληπτικά, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών στη Νάχα, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, προσθέτοντας πως «οι πτήσεις που θα προσγειώνονταν (στη Νάχα) θα εκτραπούν».

Πηγή: Efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot