FOLLOW US: facebook twitter

Η Φώφη Γεννηματά από την Ηλεία: “Μαζί θα συνδιαμορφώσουμε το σχέδιο για να βγούμε από την κρίση”

Ημερομηνία: 06-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

fofi-synedriako2

Αυστηρή κριτική άσκησε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από την Ηλεία που περιόδευσε χθες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα έκανε καίριες παρεμβάσεις σε θετικά και αρνητικά ζητήματα του τόπου και κατέγραψε τις θέσεις και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας σε μια σειρά επαφών και επισκέψεων που έκανε σε λιγότερες από δώδεκα ώρες στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Βέβαια κάποιες παρουσίες της σε σημεία του νομού είχαν και έντονους συμβολισμούς για να καταδείξει πως οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με την παρούσα Κυβέρνηση, παρήγαγε έργο για το νομό. Η κα Γεννηματά ξεκίνησε την περιοδεία της από τον Πύργο όπου στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας την υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργόπουλος, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και τοπικοί φορείς της Ηλείας.

fofi-katsif-georgiop

Η υποδοχή Κατσιφάρα

Υποδεχόμενος και προλογίζοντας την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αναφέρθηκε στα μεγάλα «αγκάθια» της Ηλείας. Την Ολυμπία Οδό, το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα ενεργειακά δίκτυα, αλλά και την ανάπτυξη που μπορεί να φέρει στην περιοχή η εξόρυξη υδρογονανθράκων. «Το μεγάλο έγκλημα είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων αναπτυξιακών δικτύων που χωρίς αυτά δεν θα υπάρξει παραγωγική αναδιάρθρωση. Μία χώρα που μετατρέπει την οικονομική κρίση σε δομικό πρόβλημα χρειάζεται πολιτική αντιμετώπιση του δομικού της προβλήματος. Είμαστε η μοναδική χώρα από τις εφτά που μπήκαν σε καθεστώς μνημονίου που μετατρέψαμε την κρίση σε δομικό πρόβλημα. Η μεγάλη πρόκληση του συστήματος είναι να διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη πολιτική σε επίπεδο που θα απαντά σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, η ανεργία, το μοντέλο εργασίας, οι κοινωνικές συνέπειες και η διεύρυνση των ανισοτήτων είναι θέματα πολύ μεγάλα και χωρίς κοινωνική συνοχή μέλλον δεν υπάρχει ούτε στην κοινωνία ούτε στην πατρίδα. Χρειαζόμαστε εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Η περίοδος είναι δύσκολη και με πολλές παγίδες» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιφάρας που αναφέρθηκε στα δεδομένα και τις δράσεις της Περιφέρειας συνολικά στον αναπτυξιακό άξονα.

fofi-liatsis

Τι ανέφεραν οι φορείς

Ο δήμαρχος Πύργου κ. Λιατσής στάθηκε στο θέμα της ενιαίας περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς αντιμετωπίζει όπως είπε το δίλημμα ότι άλλοτε νοιώθει πως βρίσκεται στην περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και άλλοτε σε αυτή τα Πελοποννήσου. Έθεσε κυρίως τα ζητήματα της ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των σκουπιδιών που αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια τροχοπέδη για τον τόπο.

Στα θέματα των σκουπιδιών, των υποθηκοφυλακείων και της ανάπτυξης της Ήλιδας στάθηκε ο αντιδήμαρχος της περιοχής Νώντας Παναγιωτόπουλος. Τα προβλήματα των αγροτών και τις ελλείψεις στις υποδομές και τα δίκτυα για αυτούς προέβαλε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ. Η ανάδειξη της Ολυμπίας και η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού αποτέλεσε το ζητούμενο για τον αναπληρωτή δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας Γιώργο Δεββέ. Για τα τοπικά προβλήματα τοποθετήθηκε και αντιδήμαρχος Πηνειού Βασίλης Κασσιανός, ενώ η αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Ντίνα Στρουμπάκου μίλησε για το θέμα του νοσοκομείου Κρεστένων και το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας κ. Παπαγεωργίου έθεσε τα ζητήματα των ελλείψεων στα νοσοκομεία σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που οδηγούν στην κατάρρευση του ΕΣΥ, που δημιούργησε ο αείμνηστος πατέρας της κυρίας Γεννηματά, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Τσαούσης μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορέσει να σταθεί όρθιο.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Νίκος Παναγιωτακόπουλος μίλησε για τα πυρόπληκτα δάνεια που απασχολούν εκατοντάδες επαγγελματίες του τόπου, το ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό και την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού.

Τέλος ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας κ. Κανελλόπουλος μίλησε για το πρόβλημα των σκουπιδιών και την δημόσια υγεία στο νομό.

Εθνική γραμμή με τρεις πυλώνες

Συνοψίζοντας η κα Γεννηματά μετά τις τοποθετήσεις των φορέων άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την διενέργεια του δημοψηφίσματος και τόνισε ότι «μαζί σας θα συνδιαμορφώσουμε το σχέδιο που χρειάζεται η χώρα για να βγούμε από την κρίση. Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Πληρώνουμε καθημερινά πολύ ακριβά τον τυχοδιωκτισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: 86 δις. χάθηκαν, φόροι καταιγίδα, οι συντάξεις κόβονται καθημερινά, η πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανεργία, ύφεση. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας διχάσουν με πλαστά διλήμματα και συνειδητά ψέματα. Υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η εθνική γραμμή και η εθνική συνεννόηση, για να παραμείνουμε στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης» και συνέχισε λέγοντας «… εμείς λέμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφώσουμε μία εθνική γραμμή με τρεις πυλώνες.  Ο πρώτος λέει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις γιατί οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόδα κάποιοι πληρώνουν το κόστος και κάποιοι ωφελούνται. Έχει σημασία το στίγμα των μεταρρυθμίσεων. Τομές και αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη και να γίνουμε ένα φιλοεπενδυτικό κράτος, στοχευμένα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε τομείς που άμεσα μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο επαναπροσδιορισμός του στόχου για πρωτόγεννη πλεόνασμα καθώς δεν μπορούμε να πιάσουμε 3,5% από την στιγμή που είμαστε σε ύφεση. Τρίτος στόχος είναι το χρέος. Σίγουρα με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει παίρνουμε ανάσα αλλά η συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει μετά το 2018 για την αναδιάρθρωση του χρέους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

fofi-katakolo

Εντυπωσιάστηκε στο Κατάκολο

Στο λιμάνι Κατακόλου την κα Γεννηματά υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής, όπου της παρουσίασε τα έργα που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, κάτι που σχολιάστηκε θετικά από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η κα Γεννηματά εντυπωσιάστηκε και από το γεγονός ότι την ώρα της επίσκεψής της στο λιμάνι είχαν καταπλεύσει τρία μεγάλα κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες επιβάτες. «Το λιμάνι του Κατακόλου κερδίζει κάθε μέρα το στοίχημα του ανταγωνισμού. Αυτό  όμως δεν έγινε στην τύχη, δεν αφέθηκε στην μοίρα. Οφείλεται σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, σε σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε υλοποίηση έγκαιρη και σωστή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αξίζουν συγχαρητήρια και στον Περιφερειάρχη και στον Αντιπεριφερειάρχη και σε όλη την ομάδα που κατάφερε εγκαίρως να παραδώσει  αυτό το τόσο σημαντικό για την περιοχή έργο.

fofi-katakolo2

Γιατί αυτό που θέλουμε είναι να ολοκληρώνουμε μεγάλες υποδομές που αποτελούν ένα μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Και εδώ το λιμάνι ενώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υπάρχουν του πολιτισμού, του τουρισμού αλλά και του αγροτοδιατροφικού  τομέα και μας δείχνουν ως πιλότος πως πρέπει να δουλέψουμε σε όλη την Ελλάδα για να πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη στοχευμένα και να βγούμε επιτέλους από την κρίση. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει ένα μοχλό γι’ αυτή την ανάπτυξη και αξίζει να την εμπιστευτούμε ακόμα περισσότερο. Συγχαρητήρια σε όσους έχουν δουλέψει γι’ αυτό το έργο» δήλωσε στο Κατάκολο η κα Γεννηματά.

fofi-dromos

Εικόνες ερημιάς και εγκατάλειψης

Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα που αντίκρισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού στο Ρουπάκι του δήμου Πηνειού. Η κα Γεννηματά είδε τα παρατημένα τα τελευταία χρόνια τεχνικά έργα που έχουν υλοποιηθεί εκεί και σχολίασε τη θέση της κυβέρνησης να ακυρώσει το δρομολογημένο διαγωνισμό του έργου, για να το κατακερματίσει σε οκτώ κομμάτια. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρήκε το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργου δρομολογημένο, δημοπρατημένο. Σταμάτησε τον διαγωνισμό, τον ακύρωσε. Το έκοψε σε 8 εργολαβίες, έχει προχωρήσει μόνο τις 2 από αυτές, με λίγα λόγια καθυστερεί αδικαιολόγητα ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή. Από την μεριά μας, εμείς όχι μόνο θα παρακολουθήσουμε την πορεία των δημοπρατήσεων αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε κοινοβουλευτικό και πολιτικό μέσο πίεσης, μαζί με τους τοπικούς φορείς, ώστε η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσουν τον αυτοκινητόδρομο που αξίζουν και δικαιούνται» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

fofi-mursini2

Θερμή υποδοχή στη Μυρσίνη

Η κα Γεννηματά έφτασε λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα στην Μυρσίνη όπου την υποδέχθηκαν τοπικοί παράγοντες και ο δήμαρχος της περιοχής Ναμπίλ Μοράντ. Όμως εκείνο που την ξάφνιασε ευχάριστα ήταν η υποδοχή από τα προσφυγόπουλα και οι αγκαλιές που της έδωσαν αυθόρμητα τα μικρά παιδιά από τη Συρία. Η κα Γεννηματά, ξεναγήθηκε στους χώρους του κέντρου φιλοξενίας και κυρίως στο σχολείο και το νηπιαγωγείο, όπου εξήρε το επίπεδο της οργάνωσης που υπάρχει στη Μυρσίνη.

fofi-mursini3

«Οι συνθήκες φιλοξενίας εδώ στη Μυρσίνη δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχουμε δει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εδώ οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας έχουν βάλει το χέρι τους και την ανθρωπιά τους. Είναι ανθρώπινες οι συνθήκες και κυρίως υπάρχει μέριμνα για τα παιδιά. Υπάρχουν χαρούμενα παιδιά και αυτό μας ευχαριστεί όλους. Όμως ανησυχούμε ιδιαίτερα και παρακολουθούμε την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Οι πρόσφυγες νοιώθουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας αλλά και η χώρα μας είναι εγκλωβισμένη. Η κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει και να στηρίξει την εθνική γραμμή που διαμορφώσαμε οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί διέξοδος» είπε σε δήλωσή της από τη Μυρσίνη η κα Γεννηματά.

fofi-mursini

Με τους αγρότες στην Αμαλιάδα

Η περιοδεία της κυρίας Γεννηματά στην Ηλεία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης στην Αμαλιάδα, όπου στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο είχε την ευκαιρία να βρεθεί με αγρότες του νομού και να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κυρίως να καταγγείλει την προσπάθεια που επιχειρείται να οδηγηθούν οι αγρότες έξω από τα χωράφια τους, εγκαταλείποντας τον πρωτογενή τομέα, με δυσβάσταχτα μέτρα που πλήττουν βάναυσα το αγροτικό εισόδημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος