FOLLOW US: facebook twitter

«Φίλοι Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης»

Ημερομηνία: 21-10-2022 | Συντάκτης:

Εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας το καταστατικό του νεοσύστατου Συλλόγου που έχει σαν στόχο να αναδείξει την σπουδαιότητα του Μουσείου Μπελογιάννη

  • Την σφραγίδα του συλλόγου κοσμεί το σκίτσο του Πικάσο  γνωστό ως ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο

Της Ελένης Παπαδοπούλου

Πριν από έναν περίπου μήνα, συστάθηκε και εγκρίθηκε το καταστατικό του Συλλόγου από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, “Φίλοι Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης”, που έχει ως σκοπό του να αναδείξει την σπουδαιότητα και την μοναδικότητα του Μουσείου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, να υποστηρίξει την ανάγκη ολοκλήρωσής του, αλλά και να συμβάλει στην απρόσκοπτη καθημερινή λειτουργία του για το κοινό.  Η  μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» με το σπάνιο αρχειακό υλικό, αποτελεί την  ελάχιστη απόδοση τιμής σε έναν άνθρωπο που έγινε σύμβολο του αγώνα για ειρήνευση και δημοκρατία στη μετεμφυλιακή Ελλάδα,

 Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, το γνωστό σκίτσο του Πικάσο που απεικονίζει τον Νίκο Μπελογιάννη, αποτελεί και την σφραγίδα του νεοσύστατου Συλλόγου, ενώ πρόεδρος της  Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής είναι η πρώην βουλευτής Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται μια εκστρατεία εγγραφής μελών για να διευρυνθεί ο κύκλος των Φίλων του Μουσείου και να ακολουθήσει η  πρώτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Της σύστασης του Συλλόγου, προηγήθηκε η δημιουργία της ομώνυμης Ομάδας «Φίλοι Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης” στο facebook, που έχει ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς σε αυτήν την σελίδα κοινοποιούνται και όλες οι ενημερώσεις που αφορούν το Σύλλογο και το Μουσείο Μπελογιάννη και έχει ήδη πάνω από 300 εγγεγραμμένα μέλη.

Στην συγκεκριμένη σελίδα υπάρχει και ένα μικρό ιστορικό της ίδρυσης του Μουσείου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα.

Το ιστορικό του Μουσείου Μπελογιάννη

«Το 1995 παραχωρήθηκε στον Δήμο Αμαλιάδας η οικία Μπελογιάννη από τον Νίκο Ν. Μπελογιάννη, ο οποίος υλοποίησε επιθυμία της μητέρας του, Έλλης Παππά, με σκοπό τη δημιουργία «Μουσείου Μπελογιάννη». Ωστόσο μεσολάβησαν 22 χρόνια στασιμότητας και αδράνειας, για την ευόδωση αυτού του σκοπού.

Επί δημαρχίας του κ. Χρίστου Χριστοδουλόπουλου στον Δήμο Ήλιδας, αφενός μεν με τη συστηματική παρακίνηση του γιού του Νίκου Μπελογιάννη, Νίκου Ν. Μπελογιάννη, και βουλευτών της Ηλείας, ιδιαίτερα της κ. Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, αφετέρου δε με την καθοριστική συμβολή του Προέδρου της Βουλής, κ. Νίκου Βούτση και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, προέκυψε η δημιουργία της μόνιμης έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης», ως αποτέλεσμα της εμπειρίας και των υψηλών αισθητικών κριτηρίων της επιστημονικής ομάδας της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Στις 27 Μαρτίου 2017 έγιναν τα εγκαίνια στον πρώτο όροφο του κτηρίου, που φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» και αποτελεί το πρώτο στάδιο του έργου. Το δεύτερο στάδιο του έργου, που αφορά στη διαμόρφωση και λειτουργία του ισογείου της οικίας, ως πολυχώρου εκδηλώσεων του Μουσείου, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

«Εκτός από το κτίριο, ο εξοπλισμός και πολλά εκθέματα ανήκαν στη Βασιλική Μπελογιάννη, τη Διδώ Σωτηρίου και την Έλλη Παππά. Συνολικά 27 φορείς, οι περισσότεροι τοπικοί της Ηλείας, συνέβαλαν με εκθέματα…» αναφέρει ο Νίκος Ν. Μπελογιάννης. Σημαντική είναι η προσφορά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που διέθεσε το αρχείο του για την ολοκλήρωση αυτής της έκθεσης.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot