«Φίλοι Μόνιμης Έκθεσης Ν. Μπελογιάννης»
Η Σκέψη μας στη Γάζα, στο μυαλό μας η Ειρήνη- Να σταματήσει τώρα η Γενοκτονία
Τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή η σύρραξη εξακολουθεί να μαίνεται. ενώ διεθνείς και περιφερειακοί παράγοντες καθορίζουν, με την εμπλοκή ή και την απουσία τους, τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Οι άμαχοι, εκατέρωθεν, είναι αυτοί που σηκώνουν στις πλάτες τους το κύριο βάρος της βίας:
Πάνω από 22.000 οι νεκροί στη Γάζα και περισσότεροι από 1.200 στο Ισραήλ. Εσωτερικά εκτοπισμένο το 85% των πολιτών της Γάζας, και το ένα τέταρτο του πληθυσμού στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα αντιμέτωπο με την απειλή του λιμού και ασθενειών.
Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη βρίσκονται σε ιστορικό σταυροδρόμι. Οι επόμενες ημέρες, μήνες και χρόνια θα καθορίσουν το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί – ατελείωτος πόλεμος και εσωτερική διαίρεση, ή αλληλεγγύη και ειρήνη.
Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογός «Φίλων Μόνιμης Εκθεσης Ν. Μπελογιάννης», το προσεχές Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024, στις 7,00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας-Πλατεία Σοχιάς.
Ομιλητές: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ, πρ. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιδρυτικό Μέλος της Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» και πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
ΖΑΚΙΑ ΑΚΡΑ, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛ ΣΑΪΝΤ, Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα.
Ο ΤΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα παρέμβει διαδικτυακά από το Καράκας.
ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΔΗΣ, δικηγόρος , μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Φίλοι Μόνιμης Έκθεσης Ν. Μπελογιάννης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Ο Γιάννης Μουζάλας είναι χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας, απόφοιτος της Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπεδεύσεις στο Μιλάνο και το Λονδίνο. Έχει εργαστεί στα νοσοκομεία Τζάνειο, Άγιος Σάββας, Έλενα. Προώθησε καινοτόμες μεθόδους στον τομέα της επιστήμης του και συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση επιστημονικών εταιρειών και την ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων στα οποία συμμετέχει ενεργά.
Στήριξε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και είναι ιδρυτικό μέλος της ιατρικής, ανθρωπιστικής μη κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», με τους οποίους έχει συμμετάσχει σε ανθρωπιστικές αποστολές στην Ασία, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, ως γιατρός και ως παρατηρητής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τελευταίες στη Β. Συρία και στη Λιβύη (2018).
Από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και τον Μάρτιο του 2018 ήταν Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά τη μεγαλύτερη προσφυγική/μεταναστευτική κρίση που αντιμετώπισε ο δυτικός κόσμος μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η Ζακία Άκρα είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με υποτροφία από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (2005-2011). Οι μεταπτυχιακές σπουδές της, στο Λονδίνο, σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης/ Παλαιστινιακής Αρχής. Ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών το 2015 με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση που αφορούσε για τη διεξαγωγή πρωτογενούς έρευνας για την αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης/ Παλαιστινιακής Αρχής.
Μιλά Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, και Ιταλικά και έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως μεταφράστρια/διερμηνέας. Ως ειδική για θέματα πολιτιστικά, θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτικά στην Μέση Ανατολή, η Ζακία Άκρα έχει συνεργαστεί ως δια-διαπολιτισμικός μεσολαβητής και διερμηνέας με ξένους ανταποκριτές και ειδησεογραφικές ομάδες εντός Ελλάδας και στο εξωτερικό καθώς και με ΜΚΟ όπως το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων- της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος – εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας. Ήταν επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στην Μέση Ανατολή (CRPME) – πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) από τον Απρίλιο του 2010.
O Μωχάμεντ Αλ Σάιντ είναι πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα και πρώην πολιτικός κρατούμενος στο Ισραήλ.
Ήρθε στην Ελλάδα το 1984. Έχει μεταπτυχιακό στην Οικονομία από την Αγγλία και εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία. Πήρε την ελληνική υπηκοότητα το 1995. Είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και έχει δύο κόρες.
Ο Τάκης Πολίτης είναι Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με γνωστικό αντικείμενο “Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση”. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματός του, καθώς και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του.
Παράλληλα είναι πολιτικός ακτιβιστής με συμμετοχή σε πολλές διεθνείς πρωτοβουλίες -μεταξύ άλλων- και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Συμμετείχε στην πρώτη -από θαλάσσης- διεθνή επιτυχή προσπάθεια σπασίματος του επί 41 χρόνια παράνομου ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας τη Γάζας, το 2008, καθώς και στην διεθνή -επίσης από θαλάσσης- αποστολή αλληλεγγύης πολιτών Freedom Flotilla που χτυπήθηκε από τις ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα με αποτέλεσμα 10 νεκρούς ακτιβιστές, δεκάδες τραυματίες και σύλληψη και φυλάκιση των ακτιβιστών, το 2010. Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος βρίσκεται με επιστημονική άδεια στο Καράκας, όπου διδάσκει στο Μπολιβαριανό Πανεπιστημίο της Βενεζουέλας.