FOLLOW US: facebook twitter

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Οι άξονες των τεσσάρων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ημερομηνία: 11-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Από τον Μάρτιο τα μέτρα, «για να προλάβουν να προσαρμοστούν» οι εταιρείες

Εξειδικεύοντας τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Ανάπτυξης  Κώστας Σκρέκας μίλησε για τέσσερις παρεμβάσεις, οι οποίες πάντως απέχουν πολύ από την ανάγκη για έλεγχο της αισχροκέρδειας. Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση «καταδικάζει αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και δεν πρόκειται να τις ανεχθεί».

Στο στόχαστρο τίθενται οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες τιμολογούν στην Ελλάδα τα προϊόντα τους πολύ ακριβότερα από ό,τι σε άλλες χώρες, αλλά χωρίς να τίθεται κανένα πλαφόν στην τιμή προϊόντων πρώτης ανάγκης, ούτε φυσικά μειώνονται τα ποσοστά του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται τα προϊόντα. Ακόμη και στο βρεφικό γάλα, το πλαφόν θα τεθεί στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών, που είχε αμφίβολα αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τιμές θα μειωθούν στα ράφια από την έναρξη των μέτρων, αλλά τα μέτρα «από τον Μάρτιο θα ισχύσουν». Είπε ότι «δίνουμε ένα εύλογο χρόνο για να προσαρμοστούν. Θα προσεγγίσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης και στη συνέχεια θα μπορούν να προχωρούν σε προωθητικές ενέργειες στη συνέχεια».

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι εξής:

  1. Μειώνουμε παροχές προς τα σουπερμάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σουπερμάρκετ κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  2. Αποτρέπουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις για να αποτρέψουμε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών. Δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα τα οποία έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σουπερμάρκετ. Προφανώς, για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους, επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών.
  3. Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές, net pricing. Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.
  4. Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, αυτό που κάνει η κυβέρνηση σήμερα «είναι μία κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει πρώτον, άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά στα ράφια. Δεύτερον, επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή, καθώς οι όποιες εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές».

Το μόνο μέτρο που θα εφαρμοστεί από σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, είναι αυτό που αφορά το «μπλοκ» στις προσφορές. «Οποιαδήποτε προϊόν ανατιμηθεί, από σήμερα δε θα μπορεί να ενταχθεί σε ενέργειες προώθησης. Αυτό είναι αποτρεπτικό για μια εταιρεία, μια και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών και έτσι θα χάσει και το πλεονέκτημα των προσφορών. Θα φέρει αποτέλεσμα και δεν θα επιτρέψει αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Θα το ελέγχουμε με τη ΔΙΜΕΑ και ψηφιακά μέσα ή με έλεγχο από e-shops».

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε ξανά και στην πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμής, λέγοντας ότι σε αυτήν έχουν ενταχθεί 1.300 προϊόντα από 100 προμηθευτές, τα οποία έχουν μειωμένες τιμές στα ράφια κατά τουλάχιστον 5% για τους επόμενους έξι μήνες.

Επίσης, διαβεβαίωσε πως θα παραμείνει σε ισχύ το καλάθι του νοικοκυριού ενώ οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια και τις παραπλανητικές εκπτώσεις θα συνεχιστούν.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia