FOLLOW US: facebook twitter

Φέτος, έσπασαν τη σιωπή 40% περισσότερες γυναίκες από την Ηλεία

Ημερομηνία: 25-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Η έξαρση των γυναικοκτονιών ως κοινωνικό φαινόμενο οδήγησε 90 γυναίκες μέσα σε ένα χρόνο στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου

  • Ο Ψυχολόγος Τ. Γεωργακόπουλος και ο Κοινωνιολόγος Θ. Γιαννόπουλος μιλούν για την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία
  • «Είναι ευθύνη των μανάδων να αντιδράσουν στην κακοποίηση, δίνοντας το παράδειγμα στα παιδιά τους»

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Η έξαρση των γυναικοκτονιών ως κοινωνικό φαινόμενο στις μέρες μας, ήταν ξεκάθαρα ο λόγος, που περισσότερες από 90 γυναίκες από όλη την Ηλεία, θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, πήραν τη μεγάλη απόφαση τον τελευταίο χρόνο, να σπάσουν τη σιωπή τους και να περάσουν το κατώφλι του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Πύργου, ζητώντας βοήθεια…

Ενενήντα γυναίκες, αριθμός εξαιρετικά μεγαλύτερος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πάνω από 40% (!) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συμβουλευτικού Κέντρου που λειτουργεί στην πόλη μας, που θέλησαν να βάλουν ένα τέλος στον εφιάλτη, την κακοποίηση που βίωναν από το σύζυγο ή σύντροφο τους. Αριθμός που προκαλεί σοκ και δηλώνει το μέγεθος του προβλήματος βίας που εκτυλίσσεται πίσω από κλειστές πόρτες.

Η γιγάντωση του προβλήματος αποτυπώνεται και από τις δικογραφίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί οικογενειακής βίας που έχει σχηματίσει η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας, οι οποίες έφτασαν τις 70 το 2020 και τις 117 το 2021, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Στατιστικής Επετηρίδας της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ από το 2014 ως το 2020 είχαν συνολικά καταγραφεί 390 συμβάντα.

Ο ψυχολόγος, υπευθυνος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών κ. Τάκης Γεωργακόπουλος.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Έμφυλης Βίας αλλά και την ανοιχτή μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει μετά από δυο χρόνια πανδημίας το Συμβουλευτικό Κέντρο Πύργου σήμερα το απόγευμα στο θέατρο «Απόλλων», η «Πρωινή» μίλησε με δυο από τους ανθρώπους της δομής, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν υποστηρίξει περισσότερες από 400 γυναίκες θύματα βίας και διακρίσεων απ’ όλη την Ηλεία αλλά και όμορων νομών.

«Η παγκόσμια ημέρα κατά της έμφυλης βίας που τιμάται 25 Νοεμβρίου, για εμάς στο Συμβουλευτικό Κέντρο αποτελεί το εφαλτήριο εκείνο, για όλες τις γυναίκες, να πάρουν την πρωτοβουλία να σπάσουν τη σιωπή, να μιλήσουν για το πρόβλημα τους και να αποκτήσουν τη δύναμη να πάρουν και πάλι τη ζωή στα χέρια τους» τόνισε ο Ψυχολόγος, Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Κέντρου Τάκης Γεωργακόπουλος προσθέτοντας πως θα ήθελαν «όλοι οι υπόλοιποι συνάνθρωποι μας να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και να το αναγάγουν σε δημόσιο θέμα τείνοντας χείρα βοήθειας στις γυναίκες αυτές να πετύχουν τους στόχους και να βγουν από τις δύσκολες κακοποιητικές καταστάσεις που βιώνουν»

«Ο φόβος των γυναικοκτονιών τις κινητοποίησε»

Ο Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος Υποδοχής κ. Θοδωρής Γιαννόπουλος.

Η αύξηση των γυναικοκτονιών ήταν ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τον Κοινωνιολόγο, Σύμβουλο Υποδοχής του Συμβουλευτικού Κέντρου Θοδωρή Γιαννόπουλο, που την τελευταία χρονιά, το Κέντρο υποδέχτηκε τόσο μεγάλο αριθμό γυναικών θυμάτων βίας. «Ο φόβος, από τις πολλές γυναικοκτονίες που έχουν συμβεί, ήταν η αιτία που πήραν την απόφαση, γυναίκες που ήταν ήδη θύματα ενδοοικογενειακής βίας, να μιλήσουν και να αντιδράσουν. Να κάνουν κάτι να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Έτσι απευθύνονται σε εμάς, πολύ περισσότερο απ’ ότι το έκαναν τον προηγούμενο καιρό. Τουλάχιστον 90 περιστατικά δεχτήκαμε τον τελευταίο χρόνο, αύξηση 40% σε σχέση με άλλες χρονιές και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στο τρομακτικό κοινωνικό φαινόμενο των γυναικοκτονιών που δεν είναι μια απλή εγκληματική ενέργεια. Και για αυτό επιμένουν οι Οργανισμοί και όσοι ασχολούνται με θέματα έμφυλης βίας στον όρο γυναικοκτονία και όχι δολοφονία. Γιατί βασίζεται στην έμφυλη διάσταση της βίας, της βίας λόγω φύλου. Η έξαρση των γυναικοκτονιών λοιπόν ως κοινωνικό φαινόμενο τις κινητοποιεί και πολύ καλώς κάνουν να μπουν στη διαδικασία αναζήτησης υποστηρικτικών δομών για θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας γενικότερα».

Συγκλονιστικές ιστορίες

Τα περιστατικά που έχει υποδεχτεί ο κ. Γιαννόπουλος στο Συμβουλευτικό είναι πολλά και διαφορετικά, όλα όμως έχουν κοινό παρονομαστή, την βία. Αυτό όμως που φαίνεται πως τον συγκλονίζει ιδιαίτερα κάθε φορά- όπως μας αναφέρει-  είναι το γεγονός ότι η μοίρα πολλών γυναικών είναι προδιαγεγραμμένη από την παιδική τους ηλικία, είτε λόγω αδιαφορίας του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, είτε γιατί οι μητέρες τους ήταν και αυτές θύματα βίας. «Πέρασαν δηλαδή μια ζωή με κακοποιητικούς συζύγους ή συντρόφους επαναλαμβανόμενα, και κάποια στιγμή δεν αντέχουν άλλο και αποφασίζουν να αντιδράσουν. Αυτό με συγκλονίζει, γιατί βλέπω πως καταστρέφονται οι ζωές κάποιων γυναικών από μικρές».

«Ευθύνη των μανάδων να αντιδράσουν δίνοντας το παράδειγμα»

Του ζητήσαμε να μας αναφέρει κάποιες από τις ιστορίες κακοποιημένων γυναικών που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν. «Θυμάμαι μια μέρα που ένα παιδί έφερε στο Συμβουλευτικό τη μητέρα του… Ήταν μια ανήμπορη μητέρα και το παιδί βρήκε τη δύναμη να κάνει όλες τις διαδικασίες για αυτήν. Το παιδί δηλαδή έπαιξε το ρόλο του γονιού για το γονιό. Είναι τόσα πολλά τα περιστατικά… Επίσης θυμάμαι, μια γυναίκα 60 χρονών που είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά όταν ήταν μικρή, μετά η οικογένεια της την πάντρεψε με το ζόρι και ο σύζυγος αυτός ήταν κακοποιητικός. Η έλλειψη υποστήριξης από το οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς πολλές φορές οδηγεί στον ίδιο δρόμο… Στην νέα γενιά αλλάζουν κάπως τα πράματα όμως παλιότερα ακολουθούσαν την ίδια μοίρα. Είναι ευθύνη των μανάδων λοιπόν να αντιδράσουν, δίνοντας το παράδειγμα στα παιδιά τους και φυσικά όχι μόνο στα κορίτσια, είναι η ίδια ευθύνη και για τα αγόρια ώστε να εκλείψει η κακοποιητική συμπεριφορά ή η νοοτροπία απέναντι στις γυναίκες. Για αυτό και εμείς μέσα από τις δράσεις μας,  προσπαθούμε για την πρόληψη του φαινομένου στις νέες γενιές και να ενημερώνουμε για το δίκτυο των υποστηρικτικών δομών και υπηρεσιών που προσφέρονται. Έτσι ώστε οι γυναίκες να κάνουν το βήμα που πρέπει και να υποστηρίξουν τον εαυτό τους και τα δικαιώματα τους».

Καταλήγοντας ο κ. Γιαννόπουλος, επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι γυναίκες είναι πως αυτό που συμβαίνει μέσα στο σπίτι τους, δεν είναι κάτι ιδιωτικό. «Το δίκτυο δομών και όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε, προσπαθούμε να μεταδώσουμε σε κάθε γυναίκα που είναι κρυμμένη στο σπίτι της και βιώνει αυτές τις καταστάσεις ότι δεν πρέπει να το δέχεται ως κάτι που αφορά τις κλειστές πόρτες του σπιτιού της και κατ’ επέκταση να το ανέχεται. Θέλουμε να μεταδώσουμε στις γυναίκες θύματα ότι είναι ένα θέμα κοινωνικό και πολιτικό, πρέπει να καταγγέλλεται, πρέπει να εμπιστευτούν τις προνοιακές δομές υποστήριξης και να κάνουν το βήμα έτσι ώστε να βοηθήσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους που είναι έμμεσα και πολλές φορές άμεσα θύματα βίας.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου, είναι η μοναδική κοινωνική δομή στο Νομό, που υποστηρίζει γυναίκες θύματα βίας όχι μόνο από την Ηλεία αλλά και από όμορους Νομούς ακόμα και από τα Ιόνια Νησιά, και βρίσκεται σε συνεργασία με το υπόλοιπο δίκτυο συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου βρίσκεται στην οδό Γυμνασιάρχου Δούκα και Ξάνθου και οι γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 26219-20532.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot