Το fastfood κρύβει ακόμη έναν κίνδυνο, τα «παντοτινά χημικά»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”79687″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι θερμίδες, τα συντηρητικά και τα διάφορα πρόσθετα, σε συνδυασμό με την ποιότητα των υλικών είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς και παγκοσμίως γνωστούς λόγους που το fastfood είναι ανθυγιεινό. Ωστόσο, πίσω από το γρήγορο φαγητό κρύβεται ακόμη ένας κίνδυνος. Είναι χημικός και λέγεται – διεθνώς PFAS.
Οι PFAS είναι οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένεςαλκυλιωμένες ουσίες. Στην πραγματικότητα είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε κοινά οικιακά αντικείμενα προκειμένου να τους προσδώσουν αδιάβροχες και αντιπυρικές ικανότητες. Μια υπόθεση – σκάνδαλο που είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα ήταν αυτή με τα αντικολλητικά τηγάνια που περιείχαν τέτοια τοξικά χημικά, μια ιστορία που έχει τις ρίζες της στα 70s.
Κατά το παρελθόν πολλές έρευνες είχαν καταδείξει ότι ορισμένα PFAS είναι επιβλαβή για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα ενοχοποιούνταν για μεταβολές στην τοξικότητα στο συκώτι, διαταραχές στον μεταβολισμό, διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο ενδοκρινικό σύστημα, προβλήματα στην κύηση, καρκίνο σε διάφορα όργανα, ακόμη και θάνατο όταν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας.
Fast… χημικά
Τώρα μια νέα έρευνα, συνδέει τα PFAS με το fastfood. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectivesκαι οι ερευνητές εξέτασαν κατ’ αντιπαράσταση τα επίπεδα PFAS σε ανθρώπους που κατανάλωναν γρήγορο φαγητό και ανθρώπους που έτρωγαν σπιτικό φαγητό.
Πέντε από τα πιο κοινά και ευρέως χρησιμοποιούμενα PFAS βρέθηκαν στο αίμα του 70% των ερωτηθέντων. Στην έρευνα εντάχθηκαν και τα στοιχεία που προέκυψαν από ερωτήματα στους συμμετέχοντες σχετικά με την συχνότητα κατά την οποία κατανάλωσαν fastfood την τελευταία ημέρα, εβδομάδα και μήνα.
Η απάντηση βρίσκεται στο περιτύλιγμα
Πως όμως οι PFAS σχετίζονται περισσότερο με το fastfood σε σχέση με το σπιτικό φαγητό; Η απάντηση βρίσκεται στις συσκευασίες. Μια μελέτη του 2017 που έγινε σε 400 περιτυλίγματα και δοχεία γρήγορου φαγητού διαπίστωσε ότι περισσότερες από τις μισές συσκευασίες ψωμιού και γλυκών περιείχαν ενώσεις φθορίου. Το ίδιο συνέβαινε στο 40% των περιτυλιγμάτων των σάντουιτς και μπέργκερς και στο 20% των χάρτινων κουτιών για πατάτες. Η χημική ουσία χρησιμοποιείται ευρέως στις συσκευασίες κυρίως γιατί παρουσιάζει αντίσταση στο νερό και το λίπος κάνοντάς τις πιο ανθεκτικές. Αυτές οι ίδιες οι ουσίες είναι αυτές που ανησυχούν όσους μελετούν τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν οι PFAS στον ανθρώπινο οργανισμό.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]