FOLLOW US: facebook twitter

Φάρος αξιών το ΟΧΙ του ’40! (ΦΩΤΟΣ)

Ημερομηνία: 29-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Με λαμπρότητα η παρέλαση χθες στον ηλιόλουστο Πύργο με πλήθος κόσμου μετά από δύο χρόνια


-Με την παρουσία του αναπλ. ΥΠΟΙΚ, Θεόδ. Σκυλακάκη, και του περ/ρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκη οι εκδηλώσεις στην Ηλειακή πρωτεύουσα

Με τον δέοντα σεβασμό και με την παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων της κεντρικής και της αυτοδιοικητικής εξουσίας τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 στην πόλη του Πύργου, έπειτα από δύο χρόνια ένεκα της πανδημίας του κορονοϊού.

Με σύμμαχο τον καιρό, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής παρακολούθησαν τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, κατακλύζοντας τα σημαιοστολισμένα πεζοδρόμια στην οδό Μανωλοπούλου και τηρώντας –ως επί το πλείστον- τα μέτρα προστασίας από τον ιό. Μικροί και μεγάλοι καταχειροκρότησαν όσους και όσες συμμετείχαν στην παρέλαση και οι περισσότεροι απαθανάτισαν τις πιο όμορφες στιγμές με τα κινητά τους τηλέφωνα και τις φωτογραφικές τους μηχανές. Εκτός από τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της πόλης, παρέλασαν επίσης παιδικοί σταθμοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, ο Ερυθρός Σταυρός και πεζοπόρα τμήματα του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Νωρίτερα προηγήθηκε η δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ηλείας, κ. Γερμανός και στην οποία παρέστησαν οι εκπρόσωποι των αρχών της Ηλείας. Παρών, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ παρών φέτος ήταν και ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Παρέστησαν επίσης ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι βουλευτές Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Διονύσης Καλαματιανός, Μιχάλης Κατρίνης και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιπερ/ρχης Αθλητισμού & Ολυμπισμπού, Δημ. Νικολακόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Θεόδ. Βλαγκούλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας, Παναγιώτης Μάνδαλος, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Βασίλης Σολδάτος, ο Λιμενάρχης Κατακόλου, Δημήτρης Παπαηλιού, κ.ά. Μετά τη δοξολογία εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας εντός του Ιερού Ναού από τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνα Τσιτσίγκο.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στον λόφο του Επαρχείου, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής και στρατιωτικού αγήματος, η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Δεξίωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

Πριν από την έναρξη της παρέλασης, ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, παρέθεσε σύντομη δεξίωση στον 1ο όροφο του Λατσείου Δημοτικού Μεγάρου, όπου και προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον Κ. Σκυλακάκη, μαζί με τα αιτήματα του δήμου για τη στήριξη της πόλης και του νομού, δίνοντας έμφαση στην αποκατάσταση των πυροπλήκτων.

Θεόδ. Σκυλακάκης, αναπλ. Υπουργός Οικονομικών

Είμαι στην Ηλεία για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ του 1940, είναι μια γιορτή για την Ελευθερία και για την αξία της Ελευθερίας που οι Έλληνες πάντα υπερασπίζονταν. Επίσης ειμαι εδώ στην Ηλεία, που είναι ένας τόπος αγαπημένος, για να επισκεφθώ άλλη μια φορά φίλους και να δω και κάποια τοπικά προβλήματα στον λίγο χρόνο που υπάρχει. Τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν είναι πολύ σημαντικά, διότι εκτός από τα εθνικά έργα, όπως είναι ο δρόμος, που είναι το πιο κρίσιμο, θα έχουμε και αρδευτικά και παρεμβάσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κατάρτιση.Για μένα όμως το πιο σημαντικό στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο αφορά και τους τρεις νομούς, είναι να προωθήσουμε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες θα αξιοποιήσουν αυτές τις υποδομές.

Νεκτάριος Φαρμάκης, περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας

«Το “Όχι” των Ελλήνων του 1940 αποτελεί για όλους μας φάρο. Έναν φάρο αξιών, έναν φάρο που αποδεικνύει ότι οι αγώνες των προγόνων μας αλλά και ημών σήμερα, δηλαδή όλων όσων συνεχίζουμε σήμερα όχι μόνο με τις ίδιες αξίες και τα ιδανικά αλλά και φυσικά έχουμε Ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, δεν μπορούμε παρά να πιστεύουμε ότι αυτές οι ίδιες αρχές και οι αξίες μπορούν να αποτελέσουν την πυξίδα για το μέλλον. Σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αγώνες των αγωνιστών του 1940, αλλά ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να επισημάνουμε ότι Εμείς θα συνεχίσουμε τη δική τους κληρονομιά.

Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπε/ρχης Ηλείας

Μετά από δυο χρόνια, σήμερα είχαμε την ευκαιρία να χαρούμε και να συγκινηθούμε παρακολουθώντας την μαθητική-στρατιωτική παρέλαση. Τιμούμε το ηρωικό ΟΧΙ του Ελληνικού λαού. Αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τα ιδανικά και τις αξίες του Έθνους μας. Η «μικρή» Ελλάδα όχι μόνο αντιστάθηκε, κατόρθωσε να διαγάγει μια σημαντική νίκη απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό, την βαρβαρότητα και τον επεκτατισμό.

Τάκης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου

«Τιμήσαμε σήμερα τους αγώνες του ελληνισμού ενάντια στον ναζισμό και στον φασισμό της γερμανικής φασιστικής μηχανής. Η 28η Οκτωβρίου σημαίνει για μας όχι απλά ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα που ξεκίνησε ενάντια στον κατακτητή αλλά έναν ιδεολογικό αγώνα εναντίον των απάνθρωπων ιδεολογιών του ναζισμού και του φασισμού. Σήμερα πρέπει να δυναμώσουμε τις μνήμες, πρέπει να φέρουμε στην επικαιρότητα τις αξίες της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί πάλι στα περιθώρια της Δημοκρατίας κινούνται αυτές οι δυνάμεις απειλώντας την ανθρωπότητα. Άρα χρειάζεται επαγρύπνηση όλων των υγιών Δυνάμεων της πολιτικής και της κοινωνίας, για να υπάρχει διαρκές μέτωπο απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους με Ειρήνη, ομοψυχία και αγωνιστικότητα για να τα βγάλουμε πέρα στις δύσκολες εποχές που ζούμε»

Διονυσία Αυγερινοπούλου, βουλευτής ΝΔ Ηλείας

«Σήμερα, μετά από δύο χρόνια, εορτάζουμε και πάλι με παρελάσεις το έπος του ’40. Είναι μία ανυπέρβλητη ιστορική μέρα. Το έπος του ’40 αναγνωρίστηκε παγκόσμια. Ο ηρωισμός των Ελλήνων, το υψηλό τους φρόνημα, η ανυπέρβλητη αγάπη για την Ελευθερία. Σήμερα με αφορμή αυτούς τους εορτασμούς μεταλαμπαδεύουμε στην αγάπη για την Ελευθερία, την αγάπη για την πατρίδα στις επόμενες γενιές. Χρόνια πολλά σε όλους.

Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

«Ημέρα μνήμης η 28η Οκτωβρίου. Τιμούμε την περήφανη στάση του λαού μας και τον αγώνα του για ελευθερία, ανεξαρτησία, ακεραιότητα και αξιοπρέπεια. Τιμούμε το μεγάλο και διαχρονικό «ΟΧΙ» απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό. Τιμούμε όσες και όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αψηφώντας την υπεροπλία του εχθρού. Τους χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι στεκόμαστε πάντοτε με αποφασιστικότητα απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πατρίδας μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο με αλληλεγγύη, ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη για τις επόμενες γενιές».

Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας και κοινοβ. Εκπρ. ΚΙΝΑΛ

Αν υπάρχει ένας λαός που μπορεί να πει ηχηρά και δυνατά ΟΧΙ, αυτός είναι οι Έλληνες, οι οποίοι οποτεδήποτε απειληθεί η ελευθερία τους, ξέρουν να πολεμούν και ξέρουν να νικούν. 81 χρόνια μετά, αναδεικνύεται ένας νέος πατριωτισμός με σύνεση αποφασιστικότητα και κυρίως όμως με ενότητα. Γιατί εμείς ξέρουμε να παραμερίζουμε ως Έλληνες τις δυσκολίες μας και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος