FOLLOW US: facebook twitter

Νεκτ. Φαρμάκης: «Στόχος μας να στηρίξουμε τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας»

Ημερομηνία: 03-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”128956″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Τι δήλωσε για τους πόρους στήριξης της επιχειρηματικότητας ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας

[/vc_column_text][vc_column_text]Τη στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανέλυσε χθες σε δηλώσεις του στον Πύργο ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, επισημαίνοντας ότι μέσα σε λίγους μήνες προσφέρεται η δυνατότητα απορρόφησης πόρων που αντιστοιχούν στο 11% του συνολικού προϋπολογισμού της νέας προγραμματικής περιόδου του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Δυτικής Ελλάδας, ενώ μέσα στο 2020 δαπανήθηκε το 25% του ΠΕΠ 2014-2020, το οποίο βρισκόταν στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Φαρμάκης, το πρώτο πρόγραμμα ενίσχυσης, ύψους 30 εκατ. ευρώ, σχεδιάστηκε με βασικό κριτήριο τη συγκράτηση της ανεργίας και την προστασία των εργαζομένων, ώστε να μην προκληθεί τσουνάμι απολύσεων.[/vc_column_text][vc_column_text]«Έχοντας αρχικά 30 εκατ. ευρώ, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, διότι η ανεργία είναι το πρώτο πρόβλημα της Περιφέρειάς μας. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού και προσωπικά δεν ανέχομαι νέα άνοδο της ανεργίας. Για αυτό φτιάξαμε σε συνεργασία με τη Διαχειριστική ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με προσωπικό, ώστε να τις αναγκάσουμε να διατηρήσουν το προσωπικό και να μην απολύσουν, διότι αλλιώς δεν θα πάρουν τα χρήματα. Ο αριθμός των 8.000 αιτήσεων έδειξε ότι οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ εντάχθηκαν συνολικά λίγοι περισσότεροι από χίλιους, άρα αντιστοιχούν περίπου 30.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα που και ο Χουντίνι να είσαι, δεν βρίσκεις λύση», τόνισε ο περιφερειάρχης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για το νέο πρόγραμμα των 20 εκατ. ευρώ και στη διαφορετική στόχευσή του.

«Τον Νοέμβριο, έχοντας τα στοιχεία, είδαμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έχουν αδικηθεί από το σύστημα αξιολόγησης αυτοί που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, δηλαδή οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία διότι δεν έχουν πολύ προσωπικό. Επειδή άλλα χρήματα δεν είχαμε, ζητήσαμε από το ΥΠΟΙΚ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουμε προκαταβολή από την επόμενη προγραμματική περίοδο και μας δόθηκε η δυνατότητα να αντλήσουμε ποσό έως 4%, δηλαδή 20 εκατ. ευρώ. Αν τα προσθέσουμε στα 30 εκατ, εχουμε το 11% του ΠΕΠ προς άντληση μέσα σε τρεις μήνες, για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. Κινηθήκαμε τάχιστα και με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου έχουμε τη δυνατότητα να το προκηρύξουμε σύντομα», σημείωσε.

Ο κ. Φαρμάκης πρόσθεσε ότι στόχος του είναι να στηριχθούν τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι συνολικά στη Δυτική Ελλάδα, μέσα από τα δύο προγράμματα.

«Το πρώτο πρόγραμμα είχε τη λογική της στήριξης των εργαζομένων. Το δεύτερο πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων, για αυτό και το όριο χρηματοδότησης θα είναι μικρότερο με στόχο όσο το δυνατόν περισσότερους ωφελούμενους. Προσδοκούμε ότι από το πρώτο πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 1.000 και από το δεύτερο πρόγραμμα περίπου 4.000. Στόχος μας είναι να έχουμε καταφέρει να ωφεληθούν συνολικά 5.000 από τους 8.000 που ζήτησαν βοήθεια.[/vc_column_text][vc_column_text]«Δαπανήθηκε πάνω από 25% του προηγούμενου ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας»

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ανέλυσε τις αρχικές παρεμβάσεις από τις πρώτες μέρες εκδήλωσης του κορονοϊού, ο οποίος «χτύπησε» πρώτα την Ηλεία και την Αχαΐα, επισημαίνοντας ότι διατέθηκαν σημαντικοί πόροι από το ΠΕΠ 2014-2020 που βρισκόταν προς ολοκλήρωση.

«Η απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων τον περασμένο Μάρτιο ήταν που μας έκανε να καταλάβουμε ότι έρχεται οικονομικό τσουνάμι. Τοπικη Αυτοδιοίκηση και κοινωνία αποφασίσαμε να ζητήσουμε δέσμη δέκα μέτρων, τα οποία έγιναν αποδεκτά από την κυβέρνηση. Τον Μάιο αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση στις επιχειρήσεις μέσω της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Δεδομένου ότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 όδευε στο τέλος του, δώσαμε ένα μερίδιο των αναπτυξιακών πόρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» ανέφερε και ακολούθως ανέλυσε το μίγμα πολιτικής που εφαρμόστηκε.

«Στρέφουμε ένα μέρος του ΕΣΠΑ στις επιχειρήσεις και ένα άλλο κομμάτι (60 εκατ. ευρώ) το εκχωρήσαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης για να επιστρέψει μέσω ΤΕΠΙΧ και Επιστρεπτέας μοχλευμένο και πολλαπλασιαζόμενο. Επίσης διαθέτουμε 30 εκατ. ευρώ στην επόμενη μέρα της επιχειρηματικότητας με τη στήριξη της μεταποίησης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις. Όλα αυτά συνθέτουν το ποσό που δαπανήθηκε στο 25% του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, που είναι στο τέλος του, μέσα σε μερικούς μήνες και είναι μια ρεαλιστική απάντηση σε μια πρόκληση που έχουμε ως κοινωνία», εξήγησε ο κ. Φαρμάκης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia