FOLLOW US: facebook twitter

Φαρμάκι τα τρόφιμα!

Ημερομηνία: 13-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων προμηνύουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, καθώς επιμένουν να αυξάνονται κάθε μήνα κατά 15%, σκορπώντας απογοήτευση στα νοικοκυριά.

Μάλιστα, στο τελευταίο δωδεκάμηνο οι χονδρικές τιμές των τροφίμων και των υπολοίπων εισαγόμενων αγαθών έχουν καταγράψει μέση αύξηση πάνω από 21%, κάτι που αποτυπώνεται και στα ράφια των καταστημάτων, ενώ τα “καλάθια” του υπουργού Ανάπτυξης, ουδεμία επίδραση έχουν στην ανάσχεση της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι τιμές των εισαγόμενων τροφίμων, τελικών προϊόντων και πρώτων υλών, τον Φεβρουάριο κατέγραψαν νέα αύξηση κατά 14,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει αυξήσεις της τάξης των 15-16% σταθερά κατά την τελευταία τριετία με αποτέλεσμα οι τιμές τους στα ράφια σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Με δεδομένο, δε, ότι οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων τροφίμων και άλλων ειδών όπως επίσης και οι τιμές χονδρικής των εγχώριων αγαθών, βγαίνουν στο «ράφι» με καθυστέρηση εβδομάδων ή μηνών ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων και αν αυτά είναι ταχυκίνητα «φρέσκα» ή διαρκή, σημαίνει ότι η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει μέλλον.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν ως βασική πηγή ανατίμησης, το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων και των ενεργειακών αγαθών, όπως, πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που «τροφοδοτεί» τις ανατιμήσεις των τελικών αγαθών.

Παράλληλα επηρεάζονται από τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας από τον κορωνοϊό και μετά με τον Ρωσο – Ουκρανικό πόλεμο.

Επισημαίνεται ότι οι τιμές των λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων αυξάνονται με ρυθμό άνω του 20% την τελευταία τριετία, με συνέπεια να αυξάνονται οι τομές πώλησης των συγκεκριμένων αγαθών και να φτάνουν στον καταναλωτή σε πρωτοφανείς τιμές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος