FOLLOW US: facebook twitter

Εξώδικο κατά ΕΛΓΑ από τους αγρότες της Ηλείας

Ημερομηνία: 08-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

exodiko-elga2

Καθυστερεί η έλευση των γεωπόνων – εκτιμητών

Πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιεργειών στους δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνειού και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, πνίγηκαν στη λάσπη μετά από την κακοκαιρία που έπληξε και την Ηλεία στις 25 Ιουνίου. Οι αγρότες έχοντας ήδη δεχθεί πολλαπλά πλήγματα από τον καιρό, για κάποια από τα οποία δεν έχουν αποζημιωθεί, ανησυχούν για το μέλλον τους την ώρα που η αποχή των γεωπόνων εκτιμητών του ΕΛΓΑ από τις αυτοψίες στους χώρους καταστροφής συνεχίζεται. Η τροπολογία που κατατέθηκε μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να επιλύσει θέματα που αφορούν τους γεωπόνους εκτιμητές φαίνεται πως ικανοποιούν μόνο θεσμικά και όχι οικονομικά ζητήματα. Έτσι υπάρχει η εκτίμηση πως η αποχή θα συνεχιστεί με τραγικές συνέπειες για τους αγρότες που περιμένουν να αποζημιωθούν την ώρα που η παραγωγή τους σαπίζει στο χωράφι. Το βράδυ της Τετάρτης η ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας κάλεσε τους πληγέντες παραγωγούς αλλά και νομικό της σύμβουλο για να συντονίσουν τις κινήσεις τους στο θέμα, αποφασίζοντας να στείλουν εξώδικο στον ΕΛΓΑ για το θέμα των αποζημιώσεων.

exodiko-elga

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σύσκεψης ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλλιανάτος τόνισε ότι κλήθηκαν οι παραγωγοί που επλήγησαν από την τελευταία κακοκαιρία για να συζητήσουν τι μπορούν να κάνουν με το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. «Η ομάδα παραγωγών θα έρθει σε επαφή με το γεωτεχνικό επιμελητήριο και το σύλλογο γεωπόνων της Ηλείας, να μπορέσουμε να πάρουμε εκτιμήσεις για τις ζημιές που έχουν γίνει. Από εκεί και πέρα θα εξουσιοδοτήσουμε τον δικηγόρο Ανδρέα Νικολακόπουλο, να στείλει ένα εξώδικο προς τον ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιά δεν φταίνε σε τίποτα, τη δήλωση του ΟΣΔΕ την έκαναν κανονικά, τις εισφορές του ΕΛΓΑ τις έχουν πληρώσει και ο ΕΛΓΑ αυτή τη στιγμή δεν τους αποζημιώνει. Εμείς θα τους κατοχυρώσουμε νομικά, να μπορέσουν αύριο το πρωί να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, γιατί είναι ορισμένοι ειδικά στη βιομηχανική τομάτα που έχουν πάθει 100% ζημιά. Οι άνθρωποι δεν φταίνε σε τίποτα πληρώνουν κανονικά τον ΕΛΓΑ και πρέπει να αποζημιωθούν». Απαντώντας στην ερώτησή μας τι θα συμβεί αν υπάρξει και νέα καταστροφή από τον καιρό ο κ. Βαλλιανάτος σχολίασε ότι «.. δεν υπάρχει περίπτωση με νέα καταστροφή οι αγρότες να αντέξουν. Αυτή τη στιγμή τα έξοδα είναι πάρα πολλά, έπαθαν μεγάλη ζημιά, από εκεί και πέρα αν τους βρει νέα καταστροφή δεν υπάρχει περίπτωση να σηκώσουν πάλι κεφάλι. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να ανταποκριθεί στο έργο που έχει αναλάβει. Οι αγρότες πρέπει να αποζημιωθούν για να αντέξουν στο μέλλον».

Ο πρόεδρος του ΔΣ Ήλιδας και δικηγόρος Ανδρέας Νικολακόπουλος, από την πλευρά του τόνισε ότι από τη στιγμή που οι αγρότες είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, ο οργανισμός είναι υποχρεωμένος να τους αποζημιώσει. «Το γεγονός της απεργίας των ελεγκτών, είναι ένα θέμα που αφορά τον ΕΛΓΑ και όχι τους αγρότες. Άρα τη νομική ευθύνη για αυτό την έχει αποκλειστικά ο ΕΛΓΑ. Εγώ ενημέρωσα σήμερα για τις νομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν τα χρήματα που δικαιούνται να πάρουν οι αγρότες. Εξετάζουμε αυτή την περίπτωση γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα λυθεί το θέμα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και πολύ φοβόμαστε πως αυτοί οι άνθρωποι θα χρειαστεί να κινηθούν δικαστικώς για να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται. Το πρώτο βήμα θα είναι το εξώδικο που θα είναι μια προειδοποιητική κίνηση, και από εκεί και πέρα επειδή είναι ο υποχρεωμένος ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει θα ακολουθηθεί η νόμιμη δικαστική οδός».

bramos-panagiotis

Πάνος Μπράμος: «Καλούμε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να υλοποιήσει τη δέσμευσή του»

Στο μεταξύ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Μπράμος, σε δηλώσεις του χθες, αναφέρθηκε στην αποτίμηση των γεωπόνων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στην ανησυχία που υπάρχει σχετικά με το θέμα του ΕΛΓΑ. «Δυστυχώς η καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες μας, ήρθε να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μας. Πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης σε τρεις δήμους της ΠΕ Ηλείας, καταστράφηκαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα το αγροτικό εισόδημα» είπε για τις ζημιές, ενώ για τον ΕΛΓΑ συμπλήρωσε πως η  τροπολογία που ψηφίστηκε, φαίνεται να επιλύει τα προβλήματα των ελεγκτών του. «Καλούμε λοιπόν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, να υλοποιήσει τη δέσμευση που μας έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ώστε να έχουμε άμεσα εκτιμήσεις και εξατομικευμένες εκθέσεις για όλους τους παραγωγούς της Ηλείας που υπέστησαν ζημιές κατά το προηγούμενο δίμηνο, τόσο από τη χαλάζι, όσο και από την βροχή της περασμένης εβδομάδας.

Εμείς επιμένουμε στην οριστική επίλυση του θέματος και ως προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε καλέσει τόσο την Κυβέρνηση, όσο και το υπουργείο και τον ΕΛΓΑ να σταθούν αρωγοί στο θέμα των εκτιμητών ώστε αυτοί να έρθουν τάχιστα στην περιοχή μας και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να προχωρήσουν στις εξατομικεύσεις των ζημιών όλων των αγροτών».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος