FOLLOW US: facebook twitter

Εξετάζεται να κατέβει ο πήχυς της εφορίας για τις e-αποδείξεις

Ημερομηνία: 11-12-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”98343″ img_size=”full”][vc_column_text]Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσοστό των ζητούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων κάτω από το 30% του εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα κληθούν να καταβάλουν φόρο γι’ αυτές που λείπουν με συντελεστή 22%.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ και παρουσίασε 2.000 ευρώ, θα πληρώσει πέναλτι επί της διαφοράς, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ.

Το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα (1.000 x 22%) 220 ευρώ.

Το μέτρο αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια (εισοδηματίες), ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και οι οποίοι πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

Αν και η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν κίνητρα εντός του 2020 προκειμένου οι φορολογούμενοι να πληρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο με πλαστικό χρήμα ή με e-banking, η πανδημία και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως φαίνεται, ματαίωσαν την εξαγγελία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «είναι ένα θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο, για δύο λόγους: πρώτον, σε περιπτώσεις πανδημίας, επειδή δεν κυκλοφορεί ο κόσμος, η κατανάλωση πέφτει, όπως είδαμε, δραματικά τους τελευταίους μήνες και δεύτερον, ενώ αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αυξήθηκαν στο επίπεδο που θα θέλαμε. Και αυτό γιατί δεν ήταν έτοιμοι ούτε οι καταναλωτές αλλά ούτε και τα καταστήματα».

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται των αποδείξεων (χάρτινων ή ηλεκτρονικών) 11 κατηγορίες πολιτών. Για παράδειγμα, δεν απαιτούνται  αποδείξεις από τους φορολογουμένους άνω των 70 ετών, τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και από τους φορολογουμένους που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Παράλληλα, το ποσοστό περιορίζεται στο 20% για τους φορολογουμένους που έχουν δαπανήσει σε τόκους δανείων, ενοίκιο και φόρους ποσό πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματος

Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia