FOLLOW US: facebook twitter

Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 δήμου Ήλιδας: Προτεραιότητα στην οδοποιία και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης

Ημερομηνία: 11-12-2020 | Συντάκτης:
-«Βασική επιδίωξη η βιώσιμη ανάπτυξη και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης

Έξι νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ήλιδας για το 2021, τα οποία αφορούν κυρίως παρεμβάσεις στην οδοποιία και τη βελτίωσης της καθημερινής ποιότητας ζωής των πολιτών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατατέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προβλέπονται έργα οδοποιίας στη ΔΕ Αμαλιάδας (300.000 ευρώ) και στη ΔΕ Πηνείας (147.780 ευρώ) και η βελτίωση αγροτικών δρόμων στην ΤΚ Δουνεΐκων (393.000 ευρώ), στις Τ.Κ. Μαζαρακίου και Τ.Κ. Εφύρας Δ.Ε. Πηνείας Δήμου Ήλιδας (247.500 ευρώ).

Παράλληλα, προβλέπεται η  κατασκευή, επισκευή, συντήρηση καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έργο με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, που θα δώσει βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στη διαχείριση του προβλήματος. Στο νέο πρόγραμμα εντάχθηκε και η επισκευή  και η συντήρηση σχολικών κτιρίων (98.400 ευρώ). Η οδοποιία προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί μέσω ΣΑΤΑ, ενώ τα υπόλοιπα έργα αναμένεται να υλοποιηθούν με δανειακή σύμβαση μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».
Εκτός από τα νέα έργα, στο πρόγραμμα του 2021 εντάσσονται μεταφερόμενα έργα του 2020, προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και 6,5 εκατ. ευρώ από τη Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων και συνεχιζόμενα έργα από το 2020, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Τα πιο σημαντικά εξ αυτών είναι η βελτίωση των οδών πρόσβασης στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς (2,38 εκατ. ευρω) η ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου Αμαλιάσας (2,8 εκατ. ευρώ) η κατασκευή έργων αποχέτυσης στις περιοχές Παπακαυκά και Τσιχλέικα, καθώς και η συλλογή και επεξεργασία λυμάνων στο τμήμα Σαβαλίων-Αμπελοκάμπου στην Αμαλιάδα.

Πρώτη Καθημερινή Εφημερίδα της Ηλείας, νέα από την Ηλεία

«Στοχευμένες παρεμβάσεις για καλύτερη καθημερινότητα»

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, στόχος του είναι ο ορθολογικός προγραμματισμός των έργων, κατόπιν ιεραρχήσεως των αναγκών, ώστε να υπάρχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τις περιοχές του δήμου, και πρόσθεσε πως ο διαχωρισμός γίνεται σε νέα έργα, που προγραμματίζονται να κατασκευαστούν το 2021, με βάση τις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις, που μπορεί και να τροποποιηθούν, με προγραμματισμένα από το προηγούμενο έτος έργα, για τα οποία υπάρχει συγκεκριμένη χρηματοδότηση, αλλά δεν έχει συναφθεί ακόμη σχετική σύμβαση με εργοληπτική επιχείρηση, καθώς και με έργα προγραμματισμένα από το προηγούμενο έτος, για τα οποία έχει ήδη συναφθεί σχετική σύμβαση με εργοληπτική επιχείρηση και θεωρούνται υπό εκτέλεση.

«Το επισυναπτόμενο Τεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα συνεχιζόμενα, ή υπό εκτέλεση, καθώς και άλλα που θα εκτελεστούν με κάθε είδους έσοδα, συντάχθηκε με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος, λόγω των μεγάλων περικοπών στα έσοδά του από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Βασική επιδίωξή του είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου, με πρώτη προτεραιότητα ζητήματα που άπτονται της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών της πόλης και της περιφέρειας, με στοχευμένες παρεμβάσεις. Πηγές χρηματοδότησης είναι το ΕΣΠΑ-ΣΕΣ, Π.Δ.Ε., LEADER ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι & ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και ΣΑΤΑ», ανέφερε ο κ. Λυμπέρης και πρόσθεσε ότι δίνεται  έμφαση στον τομέα της συντήρησης της οδοποιίας και στην άρση της επικινδυνότητας που πρόεκυψε έπειτα από ακραία καιρικά και κατολισθητικά φαινόμενα σε Τοπικές Κοινότητες, καθώς και στην αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ηλεία - Page 180 of 1202 - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Παράλληλα εξήγησε ότι ο διαχωρισμός των έργων είναι είτε ανά Τοπική Κοινότητα στο ύψος της ανάθεσης, όπου η Τοπική Κοινότητα το δικαιούται, ή ομαδοποιούνται σε Τοπικές Κοινότητες με γεωγραφικά κριτήρια, ενώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάσης Φουντάς παρουσίασε αναλυτικά τα έγγραφα στο τεχνικό πρόγραμμα.

Το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, ανέφερε ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ότι δεν περιέχει κανένα νέο έργο το οποίο δίνει ώθηση προς την ανάπτυξη, ψηφίζοντας θετικά μόνο τα μεταφερόμενα και συνεχιζόμενα έργα –για τα οποία είπε ότι είναι έργα του 2018 και προτάσεις της δικής του θητείας ως δημάρχου και καταψηφίζοντας τα νέα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε με το αιτιολογικό ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, τόσο της Αμαλιάδας όσο και των άλλων κοινοτήτων. Ως εκ τούτου, δεν θα λύσει κανένα καθημερινό, ουσιαστικό ζήτημα των δημοτών. Ο κ. Κράλλης ψήφισε θετικά με το σκεπτικό ότι το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί εργαλείο στο να λειτουργήσει ο δήμος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος