FOLLOW US: facebook twitter

Έχει δρόμο η αποκατάσταση των καμένων ελαιώνων μετά τις πυρκαγιές…

Ημερομηνία: 05-10-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”148148″ img_size=”full”][vc_column_text]

Άκρως ενδιαφέρουσα και ενημερωτική η ημερίδα του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών ν. Ηλείας στην Ολυμπία για την ελαιοκαλλιέργεια

 

– Επείγει η άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών
– Οι σωστές καλλιεργητικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν όσα ελαιόδεντρα δεν κάηκαν ολοσχερών να γίνουν ξανά παραγωγικά


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Οι ελαιώνες μετά τις πυρκαγιές» διοργάνωσε με πολύ κατατοπιστικές εισηγήσεις και μεγάλη προσέλευση, ο Σύλλογός Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών ν. Ηλείας, με στόχο να προσφέρει την σωστή ενημέρωση στους ελαιοπαραγωγούς για τους ενδεικνυόμενους χειρισμούς στους καμένους ελαιώνες. Το θέμα αυτό της ημερίδας, επελέγη λόγω των καταστροφικών συνεπειών από τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου που αφάνισαν την ελαιοκαλλιέργεια και που για πολλά χρόνια θα μας ακολουθούν ακόμα μέχρι να επανέλθει ξανά η παραγωγή στο στάδιο προ των πυρκαγιών.

Ωστόσο όπως αναφέρθηκε σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις γιατί οι εκτιμήσεις εκ των πραγμάτων αργούν, τα ελαιόδεντρα που έχουν καεί ολοσχερώς και που είναι πάνω από ένα 30% , θα πρέπει να εκριζωθούν και να γίνουν νέες φυτεύσεις που σημαίνει ότι παραγωγικά θα γίνουν σε μια δεκαετία περίπου, ενώ τα υπόλοιπα ελιόδεντρα με την σωστή διαχείριση – κλαδέματα και καλλιεργητικές πρακτικές- μπορούν να επανέλθουν σε 3-5 χρόνια και να γίνουν ξανά παραγωγικά. Εννοείται ότι η φετινή ελαιοκομική περίοδος είναι παντελώς χαμένη! Κατά την διάρκεια της ημερίδας έγιναν ερωτήσεις από τους παραγωγούς που κυρίως εστιάστηκαν στο χρόνο εκτίμησης των ζημιών, το πότε πρέπει να κλαδέψουν, τον τρόπο που υπολογίζονται οι αποζημιώσεις.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Πέτρος Ρούσσος, καθηγητής δενδροκομίας – ελαιοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ζημιές που προκαλεί η πυρκαγιά στις ελιές, στην ενδεικνυόμενη λίπανση και το σωστό χρόνο κλαδέματος για τη γρήγορη αποκατάσταση των δέντρων καθώς και ο Επίκουρος καθηγητής Γεωργίας-Ζιζανιολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Τραυλός που μίλησε για την ολοκληρωμένη διαχείριση των ζιζανίων στους πυρόπληκτες ελαιώνες.
Επίσης η γεωπόνος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πατρών κ. Αγγελική Θανοπούλου ενημέρωσε τους παριστάμενους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς για τη διαδικασία αποζημιώσεων των παραγωγών από το πέρασμα των φωτιών. Η κ. Θανοπούλου τόνισε ότι οι εκτιμήσεις έχουν ξεκινήσει για αποθέματα και αποθήκες, ενώ στο φυτικό κεφάλαιο θα γίνουν τον Μάιο του 2022 γιατί τότε που θα είναι η καρποφορία της ελιάς θα μπορέσουν να διαπιστώσουν ποια ελαιόδεντρα είναι πλήρως κατεστραμμένα και απαιτείται εκρίζωση και ποια έχουν υποστεί ζημιά αλλά μπορούν να καρπίσουν ξανά. Ωστόσο σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις, η επόπτρια του ΕΛΓΑ Πατρών κ. Μαρίνα Δελλή έκανε μια παρέμβαση μεταφέροντας όπως είπε χαρακτηριστικά μήνυμα του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου ότι θα γίνει μια προσπάθεια εκτίμησης των καμένων ελαιοδέντρων σε όλη την πυρόπληκτη περιοχή για να δοθεί πριν την τελική εκτίμηση και την εξατομίκευση των ζημιών, προκαταβολή της αποζημίωσης με βάση τον μέσο όρο των καμένων ελαιοδέντρων.

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών ν. Ηλείας Τάσος Τσάκωνας καλωσορίζοντας τους ομιλητές και όλους τους παρευρισκόμενους όπου τόνισε ότι ο Σύλλογος αντιλαμβανόμενος την μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία της καλλιέργειας της ελιάς στις πληγείσες περιοχές, που ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί και μονοκαλλιέργεια, αποφάσισε να διοργανώσει την συγκεκριμένη ημερίδα έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν σωστά οι παραγωγοί ελιάς. Συμπλήρωσε δε, ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μετά το 2007 που καίγονται ξανά οι ελαιώνες, ενώ ο πρώτος απολογισμός των κατεστραμμένων ελαιοδέντρων σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας αριθμεί 450.000 περίπου δέντρα και στην Γορτυνία που ανήκει στην ίδια ελαιοκομική ζώνη έχουμε άλλα 200.000 ελαιόδεντρα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα εκ μέρους του δήμου ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος που τόνισε ότι το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστια για την ελαιοκαλλιέργεια και πρέπει να βρεθεί σύντομα ένας τρόπος αναπλήρωσης το χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα λεγόμενα του προέδρου του Δ.Σ κ. Σωτήρη Παπαηλιού. Χαιρετισμό όμως απηύθυνε και ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληττόμενων παραγωγών, όχι μόνο για το φετινό έτος, αλλά μέχρι οι καλλιέργειες να γίνουν ξανά παραγωγικές, στην επιτάχυνση των ελέγχων και εκτιμήσεων γιατί πολλοί παραγωγοί δεν έχουν πάρει ούτε καν την προκαταβολή της αποζημίωσης που δικαιούνται ενώ τέλος μέριμνα πρέπει να υπάρξει και για τους πληττόμενους παραγωγούς που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Μετά το πέρας των ομιλιών έγινε επίδειξη κλαδέματος σε πληττόμενο από τις πυρκαγιές ελαιώνα στην περιοχή του Κοσκινά. Βεβαίως ο Καθηγητής κ. Πέτρος Ρούσος κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι οι ελαιοπαραγωγοί δεν πρέπει να βιαστούν να κλαδέψουν τα ελαιόδεντρά τους, γιατί σε αυτήν την φάση δεν μπορεί να εκτιμηθεί το εύρος της ζημιάς που έχουν υποστεί και το ασφαλές συμπέρασμα θα προκύψει την περίοδο της καρποφορίας τους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”148149″ img_size=”full”][vc_single_image image=”148146″ img_size=”full”][vc_single_image image=”148145″ img_size=”full”][vc_single_image image=”148147″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia