FOLLOW US: facebook twitter

Εξαπλώνονται τα αγροτικά μπλόκα σε Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα (βίντεο)

Ημερομηνία: 06-02-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”157021″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε Θεσσαλία, Αργολίδα και Αιτωλοακαρνανία, κτηνοτρόφοι και αγρότες σε απόγνωση προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ολοένα επιδεινούμενη εξαθλίωση του κλάδου τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη συγκέντρωση λαϊκής συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα που πραγματοποιούν οι αγρότες στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας – σημείο αναφοράς των κινητοποιήσεων – με συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ.

Μετακινήθηκαν πεζή από το σημείο που έχουν παρατάξει τα 400 τρακτέρ τους, στην είσοδο προς Λάρισα, μετά τον κόμβο της Νίκαιας, υπό την επιτήρηση ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Εκεί πραγματοποίησαν νέα συνέλευση, ανανεώνοντας το ραντεβού τους, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, για αύριο στις επτά το απόγευμα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”157022″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου της Νίκαιας απευθύνει κάλεσμα για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, που βγήκαν, για άλλη μία φορά στους δρόμους, διεκδικώντας αγωνιστικά την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωση τους.

Ζητούν, επίσης, να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το σημείο για να υλοποιήσουν την απόφασή τους για κινητοποίηση επί της Εθνικής Οδού. Σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν συνάντηση με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.

Σωματεία, φορείς και εκπρόσωποι της Τ.Α. δίνουν το παρών στην αγροτική κινητοποίηση. Τον αγώνα τους χαιρετίζουν με ανακοινώσεις συμπαράστασης το Εργατικό Κέντρο Λάρισας: «Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα σας για την επιβίωση που για ακόμα μία φορά δίνετε, στέλνοντας μήνυμα συνεχούς κι ανυποχώρητης αγωνιστικής αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική». Επίσης, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και η Προοδευτική Κίνηση Αγροτών (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, η οποία χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς και εκτός πραγματικότητας όλες αυτές τις εξαγγελίες. Όχι απλά εμπαίζουν τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος αγωνιά για το μέλλον των ιδίων και της υπαίθρου, αλλά αποδεικνύουν περίτρανα ότι όσοι λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, δεν είναι μόνο τελείως άσχετοι, αλλά δυστυχώς είναι και επικίνδυνοι για τους αγρότες». «Προσχηματικά και αναποτελεσματικά τα μέτρα της Ν.Δ. για τους αγρότες», τονίζει και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Π.Ε Λάρισας, μπλόκα αγροτών έχουν στηθεί στην είσοδο του Τυρνάβου, στο Γερακάρι Αγιάς και στα Δελέρια.[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Κάλεσμα προς τους αγρότες του Τυρνάβου και τους συμπαραστάτες φορείς, προκειμένου να συμμετάσχουν με τα οχήματά τους στο κομβόι προς το μπλόκο της Νίκαιας, ώστε να δηλώσουν «με τη φυσική τους παρουσία την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν την κυβερνητική καταστολή», απηύθυνε ο τοπικός αγροτικός σύλλογος, μετά τη χθεσινή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συμβολική διαμαρτυρία με κλείσιμο της Εθνικής Οδού Λαρίσης – Κοζάνης.[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Σε κινητοποίηση και ολιγόωρο αποκλεισμό του δρόμου από Μυκήνες προς Άργος και Ναύπλιο προχώρησαν σήμερα αγρότες- μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας.

Οι αγρότες προχώρησαν σε αυτή την κίνηση γιατί, όπως λένε, δεν τους καλύπτουν οι πρόσφατες εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού που είχε προ ημερών επισκεφθεί και την περιοχή τους.

Μεταξύ των αιτημάτων τους, οι αγροκτηνοτροφικοί παραγωγοί της Αργολίδας ζητούν:

 • Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τον παγετό στο 100% της πραγματικής ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα, «να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό».
 • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.
 • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο 50% στο αγροτικό ρεύμα.
 • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
 • Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη σήμερα σε διάφορες περιοχές της χώρας, αγροτοκτηνοτρόφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα την Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και μετά την προσυγκέντρωση στη Συκιά κινήθηκαν προς το Χαλίκι Αιτωλικού, κοντά στο Κεφαλόβρυσο. Φτάνοντας εκεί, επιχείρησαν με τα τρακτέρ να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού ώστε να αποκλείσουν ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Οι αστυνομικές αρχές ωστόσο δεν τους επέτρεψαν της είσοδο στην Ιόνια Οδό, έχοντας μάλιστα παρατάξει μια κλούβα των ΜΑΤ στο σημείο του κόμβου που οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο. Όπως μεταδίδει τοπική ιστοσελίδα, οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις «κυβερνητικές εντολές» με τις «διαβουλεύσεις» να γίνονται σε ελαφρώς τεταμένο κλίμα.

Στις 13.15 οι αγρότες απέκλεισαν προσωρινά (για μισή ώρα) την Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας διεκδικεί:

 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
 • Να μην υπάρξει καμιά επίπτωση σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στον ΟΣΔΕ των αγροτοκτηνοτρόφων στον νομό, σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Να μην πληρώσουν κανένα χαράτσι για τις ενστάσεις!
 • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

[/vc_column_text][vc_column_text]efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος