FOLLOW US: facebook twitter

Εξακτινωμένη ανάπτυξη και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας απαίτησε ο Ν. Φαρμάκης

Ημερομηνία: 27-11-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
Καίρια παρέμβαση από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας στο χθεσινό περ/κο συμβούλιο για το Πανεπιστήμιο Πατρών
-Κατά την εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης περιέγραψε τη σχέση των τοπικών κοινωνιών και Πανεπιστημίου, ως μία σχέση «win-win», δηλαδή μία σχέση επωφελή και για τις δύο πλευρές

Σαφές μήνυμα για τον περιφερειακό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου Πατρών και την αναγκαιότηταεξακτινωμένης ανάπτυξής του έστειλε χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και είχε ως πρώτο θέμα τη σχέση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής.

Ο κ. Φαρμάκης πρότεινε τη διαμόρφωση μίας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού της Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία θα λάβει συγκεκριμένο σχήμα και μορφή μέσω ενός ευέλικτου οργάνου που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του ιδρύματος, των δήμων και της Περιφέρειας. όπως επισήμανε, είναι επιβεβλημένο από τις περιστάσεις να επανακαθοριστεί και να ισχυροποιηθεί η μεταξύ τους συνεργασία, να προκύψεισυμφωνία για τη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής την «επόμενη μέρα» και για κοινές διεκδικήσεις έναντι του κεντρικού κράτους.

«Διατηρούμε εδραία την πεποίθηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παραμένει απλός παρατηρητής και θεατής των εξελίξεων.  Δικαιούται να έχει λόγο και άποψη και πρέπει να αποτελεί συνομιλητή και συνδιαμορφωτή των εξελίξεων στις σχέσεις κράτους-πανεπιστημίου αλλά και στις αποφάσεις που η μία ή η άλλη πλευρά λαμβάνουν.. Δικαιούται να συνδιαμορφώνει, κατά το δυνατό, το μέλλον του ακαδημαϊκού χάρτη του τόπου μας και η άποψή της, ως κύριου εκφραστή της τοπικής κοινωνίας, να γίνεται σεβαστή, τόσο από τις κεντρικές εξουσίες όσο και από τους ακαδημαϊκούς φορείς», τόνισε ό κ. Φαρμάκης και υπογράμμισε ότι το όραμά του είναι να συμβάλει στη δημιουργία του μεγαλύτερου περιφερειακού πανεπιστημίου της χώρας.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, είναι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί το μεγαλύτερο περιφερειακό Πανεπιστήμιο στη χώρα, ευρισκόμενο σε μία περιοχή που του προσφέρει πολλές δυνατότητες και ισχυρά πλεονεκτήματα.  Με κέντρο την Πάτρα, συνολικά η Δυτική Ελλάδα αποτελεί έναν τόπο τεράστιων δυνατοτήτων που όλοι ξέρουμε και αναγνωρίζουμε. Με μοναδικούς ιστορικούς χώρους, παγκόσμιας εμβέλειας και πολλαπλές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Συνολικά, έναν μεγάλο θησαυρό δηλαδή, ο οποίος αποτελεί ισχυρό “όπλο” για την ενίσχυση του έργου αλλά και της φήμης του Πανεπιστημίου Πατρών, εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτόν τον μεγάλο θησαυρό πρέπει να αξιοποιήσει το Πανεπιστήμιο και για να συμβεί αυτό, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός»,ανέφερε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας πως ακόμα και ο ίδιος ως φοιτητής έχει βιώσει τι σημαίνει για έναν νέο άνθρωπο να φεύγει μακριά από τον τόπο του για να σπουδάσει ένα γνωστικό αντικείμενο που το Πανεπιστήμιο του τόπου του δεν μπορεί να του προσφέρει, αλλά και τι σημαίνει για την ελληνική περιφέρεια ένα ισχυρό και εξακτινωμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Το κράτος δίνει  7 εκατ. € και η Περιφέρεια 22!

Κατά την εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης περιέγραψε τη σχέση τοπικής κοινωνίας και Πανεπιστημίου, ως μία σχέση «win-win», δηλαδή μία σχέση επωφελής και για τις δύο πλευρές, η οποία πρέπει να διέπεται από αλληλοϋποστήριξη και αλληλοσεβασμό. Περιγράφοντας τη σημασία του Πανεπιστημίου για την τοπική κοινωνία, το χαρακτήρισε ως «ένα “εργοστάσιο” που παράγει κάτι μοναδικό: Το ίδιο μας το μέλλον», σημειώνοντας πως αυτό το μέλλον αφορά το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα και ισχυρά πλεονεκτήματα του τόπου μας, ένα μεγάλο κεφάλαιο και συνάμα, έναν σταθερό μοχλό ανάπτυξης και βελτίωσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας» υπογράμμισε.

Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ότι εξίσου σημαντική είναι και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας για το ίδιο το Πανεπιστήμιο. «Δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο δημιούργημα που να μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί αυθύπαρκτα. Έτσι και το Πανεπιστήμιο, από την πλευρά του, έχει ανάγκη τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει το έργο του και να συνεχίσει την επιτυχημένη παρουσία του με ακόμα μεγαλύτερη ένταση» ανέφερε, σημειώνοντας πως η στήριξη της τοπικής κοινωνίας προς το Πανεπιστήμιο είναι διαχρονική και αντανακλάται, μεταξύ άλλων, στα κονδύλια που διατίθενται από την τοπική κοινωνία και τα οποία στην παρούσα χρονική περίοδο φτάνουν στο ύψος των 17,5 εκατ. ευρώ και το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανέρθουν στο ύψος των 22 εκατ. ευρώ περίπου.

«Τα κονδύλια αυτά, αποτελούν επί της ουσίας κονδύλια που ανήκουν στους πολίτες του συνόλου της Δυτικής Ελλάδας, γίνεται φανερό πως οι κοινωνίες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδας επενδύουν ένα σεβαστό ποσό στο Πανεπιστήμιο που μάλιστα, είναι υπερδιπλάσιο του ποσού που το κεντρικό κράτος προσφέρει στο Πανεπιστήμιο ως τακτική επιχορήγηση και η οποία, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ανέρχεται στο ύψος των 7,3 εκατ. ευρώ περίπου.  Αυτό το αξιοσημείωτο ποσό λοιπόν, που διατίθεται από την τοπική κοινωνία προς το Πανεπιστήμιο, αποτελεί μάλλον την πιο μεγάλη απόδειξη της έμπρακτης στήριξης προς το Πανεπιστήμιο Πατρών. Και επιπλέον, την βαθιά επίγνωση της τοπικής κοινωνίας ότι καμία επένδυση στην εκπαίδευση και την παιδεία, δεν είναι ποτέ μια χαμένη επένδυση, αλλά μια επένδυση στο κοινό μέλλον όλων μας» τόνισε.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι απέναντι σε αυτή τη διαχρονική σχέση συνύπαρξης και αλληλοϋποστήριξης βρίσκεται μία άλλη, γκρίζα και δύσκολη αλήθεια, που έχει να κάνει με τις πολλές αλλαγές του ακαδημαϊκού χάρτη τα τελευταία χρόνια και τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το κεντρικό κράτος ερήμην των Πανεπιστημίων και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και πολλές φορές, από τα Πανεπιστήμια ερήμην των τοπικών κοινωνιών, ως αντίδραση προς τις αποφάσεις των κεντρικών εξουσιών.

Καταλήγοντας, ο κ. Φαρμάκης ζήτησε τη λήψη απόφασης για την έκφραση στήριξης των αιτημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία, αλλά και τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ενός ευέλικτου οργάνου που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου η «Συμμαχία για το Πανεπιστήμιο» να λάβει οργανωμένη μορφή. Στόχος αυτού του οργάνου θα είναι η παρακολούθηση των ζητημάτων που ανακύπτουν και ο απευθείας διάλογος, με σκοπό την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας για την εξακτινωμένη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και τη στρατηγική περαιτέρω βελτίωσης του Ακαδημαϊκού Χάρτη στη Δυτική Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης, Χρήστος Μπούρας, μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της Συγκλήτου προς την Περιφερειακή Αρχή για τη στήριξη που παρέχει προς το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόσθεσε ότι η Σύγκλητος πρόκειται να προσκαλέσει τον Περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των περιφερειακών συνδυασμών  στη συνεδρίαση της όταν θα συζητηθεί το στρατηγικό σχέδιο για την ακαδημαϊκή και ερευνητική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο θα τεθεί υπ όψη των τοπικών κοινωνιών. «Θέλω να ξέρετε πως είμαστε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρά τον τίτλο μας, ως Πανεπιστήμιο Πατρών» τόνισε εμφατικά ο κ. Μπούρας.

Β. Γιαννόπουλος: «Καθαρή θέση και όχι μονομερείς ενέργειες από το Παν/μιο Πατρών»

Την πρόθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να στηρίξει το Πανεπιστήμιο Πατρών, εφόσον αυτό επιθυμεί να διατηρήσει τον περιφερειακό του χαρακτήρα, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ζητώντας από το πανεπιστήμιο να παρουσιάσει με σαφήνεια και καθαρότητα τον σχεδιασμό του για τον ακαδημαϊκό χάρτη της επόμενης ημέρας.

Κάνοντας μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στην ιστορία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε πως πρέπει να αποτραπούν τα σφάλματα που οδήγησαν σε αδιέξοδες καταστάσεις και μη βιώσιμες επιλογές, προσθέτοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια πνεύματος συνεννόησης και συνεργασίας, καταθέτοντας και την εναλλακτική της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Επειδή τα τμήματα της Ηλείας έχουν περάσει από σαράντα κύματα, θεωρώ ότι σε αυτή τη συζήτηση οφείλουμε όλοι να είμαστε σαφείς, ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Αν το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν επιθυμεί να στηρίξει εμπράκτως αυτά τα τμήματα ώστε να γίνουν βιώσιμα και να προσφέρουν στους φοιτητές τις γνώσεις που δικαιούνται, οφείλει να το ξεκαθαρίσει. Και να το κάνει τώρα, προκειμένου κι εμείς να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο. Θα πρέπει επιτελούς το Πανεπιστήμιο Πατρών να μας πει τι θέλει. Θέλει τον Πύργο,  θέλει την Αμαλιάδα; Η Περιφερειακή αρχή έχει δείξει εμπράκτως τη στήριξή της στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ισχυρή απόδειξη αυτής της στήριξης είναι οι πόροι που διατέθηκαν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δικαιούται να έχει λόγο και άποψη στη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη και να μη λαμβάνονται αποφάσεις μονομερώς και εν αγνοία της. Αυτοδιοίκηση μας ικανοποιεί», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι στο παρελθόν, τόσο το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας όσο και το Πανεπιστήμιο Πατρών επί της ουσίας δεν ανταποκρίθηκαν στα κελεύσματα των τοπικών κοινωνιών και δεν αφουγκράστηκαν τις ανησυχίες τους, τορπιλίζοντας τη λειτουργία των περιφερειακών τμημάτων με τη μειωμένη στελέχωσή τους και τη γενικότερη αποδυνάμωσή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ