FOLLOW US: facebook twitter

«Ο άνθρωπος θα μπορέσει να κατακτήσει τον Άρη το 2070»: Εξαιρετική η “Βραδιά Ερευνητή” στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου με προσκεκλημένους τους Δ. Σιμόπουλο & Στ. Κριμιζή

Ημερομηνία: 18-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”100404″ img_size=”full”][vc_column_text]Με «οδηγούς» δύο διακεκριμένους Αστροφυσικούς, τον Διονύση Σιμόπουλο και τον Σταμάτη Κριμιζή, μαθητές, γονείς και καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου, ταξίδεψαν στο απέραντο Σύμπαν, μαθαίνοντας τα μυστικά του διαστήματος στην εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε το σχολείο τους, την Παρασκευή το απόγευμα με τίτλο «Τα παιδιά μιλούν με τα άστρα- βραδιά νέων ερευνητών». Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, η Ομάδα Αστρονομία; του 1ου Γυμνασίου Πύργου, όπου οι μικροί μαθητές  εντυπωσίασαν στην κυριολεξία με τις δεκάδες εύστοχες ερωτήσεις τους, πολύ διαβασμένοι και με πολλές ταυτόχρονα απορίες, πήραν τις απαντήσεις τους από τους δύο Αστροφυσικούς που καθήλωσαν το κοινό αφού με πολύ απλό και γλαφυρό τρόπο μας ταξίδεψαν στο Σύμπαν.

Οι μαθητές, «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις τους δύο Αστροφυσικούς,  ρώτησαν σχεδόν για τα… πάντα, επικεντρώθηκαν ωστόσο σε θέματα που είχαν να κάνουν με το αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες πέρα από τη γη, για το αν στο μέλλον ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζήσει σε άλλους πλανήτες, για το πώς προέκυψε η ζωή στο Σύμπαν και άλλα πολλά. Ο Διονύσης Σιμόπουλος  τόνισε ότι ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να ζήσει σε άλλον πλανήτη πέραν της γης, γιατί είναι φτιαγμένος για να ζει στη γη, ενώ οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας δεν θα του το επέτρεπαν και γι αυτό το λόγο και οι αστροναύτες κουβαλούν πάντα μαζί τους την ατμόσφαιρα της γης. Αντ΄αυτού όμως στέλνει στο διάστημα τα λεγόμενα διαστημικά ρομπότ που συλλέγουν τις απαραίτητες πληροφορίες για το Σύμπαν χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή κανενός. Ανέφερε ακόμα ότι σύμφωνα με την δική του εκτίμηση ο άνθρωπος θα μπορέσει να πατήσει στον Άρη γύρω στο 2070, κάτι που θα το ζήσουν όπως φαίνεται τα σημερινά παιδιά, αφού τόνισε ότι το προσδόκιμο ζωής στο μέλλον θα αυξηθεί και ο άνθρωπος θα ζει έως και 120-130 χρόνια!! Για την πιθανότητα να υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες τόνισε ότι με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα τέτοιες ενδείξεις δεν υπάρχουν, πολύ δε περισσότερο αποδείξεις, στα επόμενα χρόνια κανείς δεν ξέρει αφού στο Σύμπαν υπάρχουν τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμυρίων πλανήτες, αλλά μόνο στη γη εξελίχθηκε η ζωή.

Από την πλευρά του ο Σταμάτης Κριμιζής που υπήρξε σημαντικό στέλεχος του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ και είναι και ο μόνος επιστήμονας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, τόνις ότι σε 3-4 χρόνια θα έχουμε φτάσει πολύ κοντά στον Ήλιο και θα αρχίσουμε να μαθαίνουμε πολύ σημαντικά πράγματα γι αυτόν, καθώς «έχουμε φτάσει πολύ κοντά στο στέμμα του Ήλιου». «Στο Σύμπαν γίνονται τεράστιες εκρήξεις που φεύγουν από τον Ήλιο και διαχέονται στο διάστημα, ενώ σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις και για τον λεγόμενο Διαστημικό καιρό, όπως κάνουμε με τις μετεωρολογικές προβλέψεις για τον καιρό.» Επίσης έδωσε μια ενδιαφέρουσα απάντηση σε ερώτηση μαθητή για το αν η γη κινδυνεύει να καταστραφεί από κάποιον μετεωρίτη, τονίζοντας ότι αυτό συνέβη την εποχή των Δεινοσαύρων γι αυτό και εξαφανίστηκαν τα προϊστορικά αυτά ζώα, ωστόσο σήμερα δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο γιατί έχουμε την επιστημονική γνώση να προλάβουμε μια τέτοια σύγκρουση και να καταστρέψουμε το μετεωρίτη ή να αλλάξουμε την πορεία του με τα νέα επιστημονικά εργαλεία που διαθέτουμε.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δ/ντής του 1ου Γυμνασίου Πύργου κ. Γ. Μπίρμπας ευχαριστώντας τους δύο αστροφυσικούς για την τιμή που τους έκαναν να επισκεφθούν το σχολείο τους και ότι στόχος τους είναι να διοργανώνονται τέτοιες ερευνητικές βραδιές για να διευρύνεται ο γνωστικός ορίζοντας των παιδιών. στη συνέχεια τραγούδησε η  μαθητική Χορωδία σχολείου υπό την διεύθυνση του μουσικού τους κ. Γ. Μποζίκη, που συνόδευσε τα παιδιά στο πιάνο και ακολούθησε η εκδήλωση των ερωτοαπαντήσεων από τους μαθητές προς τους κ.κ Σιμόπουλο και Κριμιζή. Ακολούθησαν πειράματα σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χημικών  και την συμβολή του ΕΚΦΕ Ηλείας, με τον καθηγητή κ. Δ. Μπακόπουλο που μαζί με την κ. Σοφία Μάλεση ήταν οι υπεύθυνοι καθηγητές της Ομάδας Αστρονομίας, με την συμβολική εκτόξευση ρουκέτας.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot