FOLLOW US: facebook twitter

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Παππά – «Πιερ Πάολο Παζολίνι: Ένας αναγεννησιακός του 20ου αιώνα»

Ημερομηνία: 16-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών για τον μεγαλο Ιταλό σκηνοθέτη και διανοούμενο

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Εξαιρετικά ζεστή και ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Η. Παππά «ΠΙΕΡ ΠΑΟΛΟ ΠΑΖΟΛΙΝΙ» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών, που διοργάνωσαν οι  εκδόσεις 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών και το λογοτεχνικό διαδικτυακό περιοδικό Διαπολιτισμός,, στο κτίριο Μαστροβασίλη.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Ανδρέας Φουσκαρίνης συγγραφέας και ο μεταφραστής – επιμελητής του βιβλιου Γιάννης Η. Παππάς. Την εκδήλωση παρουσίασε η Μαργαρίτα Αργυράκη MSc Θεατρολογίας Παν/μίου Πατρών και η  Ευγενία Αδαμοπούλου διδάκτωρ Παν/μίου Κρήτης διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.

Ο  Ανδρέας Φουσκαρίνης στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, με θέμα «Πιερ Πάολο Παζολίνι: ένας αναγεννησιακός του εικοστού αιώνα και ο Γιάννης Η. Παππάς»επισήμανε μεταξύ άλλων ότι  ο Παζολίνι, του κινηματογράφου μας ήταν αρκετά γνωστός από νωρίς μια και οι ταινίες του παίχτηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας και στην κρατική τηλεόραση, όμως ο άλλος Παζολίνι, ο ποιητής, ο συγγραφέας, ο πολιτικός, δεν μας ήταν ποτέ γνωστός με πληρότητα.. Αυτό το κενό, λοιπόν, έρχεται σήμερα να καλύψει ο Γιάννης Η. Παππάς στην ελληνική βιβλιογραφία , φιλόλογος και ποιητής ο ίδιος, γνώστης της ιταλικής γλώσσας και λογοτεχνίας,, ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία τη μετάφραση αυτού του έργου του Πιερ Πάολο Παζολίνι.

« Ο σπουδαίος αυτός Ιταλός σκηνοθέτης, ποιητής, μυθιστοριογράφος και πολιτικός στοχαστής, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, αμφισβητίας  και αρνητής κάθε σκέψης και κάθε ξεπερασμένου θεσμού ή ανθρώπου που αρνείται να αλλάξει και να δεχτεί με καλή την πίστη το καινούριο,  μέσω των κειμένων που μεταφράζει και δημοσιεύει ο Γιάννης Η. Παππάς μας αποκαλύπτει, με τον πιο άμεσο και σίγουρο τρόπο, με τόλμη και λογοτεχνική γοητεία, τη σκέψη του και τη στάση του απέναντι στη ζωή, την πολιτική και την Τέχνη. Μία στάση ασυμβίβαστη και μαχητική που, πιθανότατα, τον οδήγησε στον τραγικό όσο και μαρτυρικό θάνατό του.. Ποτέ του δεν θα σταματήσει να κατακεραυνώνει τους ιδεολογικούς και πολιτικούς του αντιπάλους, τη δεξιά ή την καθολική εκκλησία που παρεμβαίνει συχνά και πολλές φορές άκομψα στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

Ο Παζολίνι υπήρξε μεγάλος αντίπαλος του κομφορμισμού, του καθολικισμού, του καταναλωτισμού, του φασισμού, του μικροαστισμού, της εξουσίας κάθε είδους και μορφής, της βίας και της αστικής τάξης στην οποία απέδιδε όλα τα δεινά της Ιταλίας και του κόσμου. Πίστευε πως η αλλαγή των κοινωνιών, που τόσο επιθυμούσε να δει κάποια των ημερών θα προέλθει από την επανάσταση του λούμπεν προλεταριάτου και του περιθωρίου. Μία σκέψη που έκανε τους οπαδούς των ορθόδοξων κομμάτων να βγάζουν φουσκάλες. Μία σκέψη που δεν επαληθεύτηκε όσο ζούσε και που δεν θα επαληθευτεί ποτέ, κατά τη γνώμη μου, γιατί, όταν κάποιος κυνηγάει κάθε στιγμή της καθημερινότητάς του έναν τρόπο για να επιβιώσει δεν έχει χρόνο για να σκεφτεί κάτι άλλο… Η συγγραφή του Γιάννη Η. Παππά είναι ιδιαίτερα ακριβής και μας γνωρίζει αρκετές πτυχές της ζωής, του χαρακτήρα και του έργου του Πιερ Πάολο Παζολίνι, του σπουδαίου αυτού Ιταλού δημιουργού και στοχαστή ώστε να τον γνωρίσουμε κάπως καλύτερα. Αξίζει να διαβάσει, λοιπόν, κάποιος αυτό το βιβλίο που είναι γεμάτο πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του, το έργο του και τις αντιλήψεις του..»

Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Η Παππάς, αναφερόμενος στο βιβλίο του τόνισε ότι έκανε μια αντιπροσωπευτική επιλογή κειμένων του Παζολίνι, έτσι ώστε μέσα από τα κείμενα αυτά να προκύπτει σε γενικές γραμμές η ιδεολογία του. Το μεγάλο, όμως, πλεονέκτημα του βιβλίου θεωρεί  ότι είναι οι συνεντεύξεις που έδωσε ο όπου ο αναγνώστης, διαβάζοντάς τες, θα μπορέσει να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον μεγάλο αυτό διανοούμενο. Στο βιβλίο υπάρχουν επίσης επιστολές, ποιήματα που γράφτηκαν για τον Παζολίνι, αλλά και αντιπροσωπευτικά ποιήματα του ίδιου, καθώς και ένα μεγάλο κεφάλαιο που αναφέρεται στην ανάκριση του Πελόζι, αλλά και στα νέα στοιχεία που προέκυψαν. Ένα πλούσιο υλικό μέσα από το οποίο ο αναγνώστης σχηματίζει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πολύπλευρη αλλά και αντιφατική προσωπικότητα του Παζολίνι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος