FOLLOW US: facebook twitter

Εξαγωγική κατά 90% στα βότανα η Aroma Farms από την Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 24-07-2023 | Συντάκτης:

H  επιχείρηση των οικογενειών Βασιλειάδη – Μητροπούλου με έδρα τo Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας, ειδικεύεται στην καλλιέργεια βιολογικών βοτάνων.

Αμιγώς εξαγωγικό προσανατολισμό διατηρεί η Aroma Farms, η επιχείρηση των οικογενειών Βασιλειάδη – Μητροπούλου με έδρα τo Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία ειδικεύεται στην καλλιέργεια βιολογικών βοτάνων.

Η επιχείρηση παράγει, τυποποιεί και διαθέτει το 90% της παραγωγής της εκτός Ελλάδας στις αγορές της Ευρώπης, της Σιγκαπούρης, της Αυστραλίας και της Αμερικής. Στη γκάμα της είναι βότανα όπως ρίγανη, δεντρολίβανο, μέντα, μελισσόχορτο, λουίζα, τσάι βουνού, δαμασκηνό τριαντάφυλλο, φασκόμηλο, τα οποία καλλιεργούνται σε συνολική ιδιόκτητη έκταση 40 στρεμμάτων γης. Ο κύριος όγκος των βοτάνων προορίζεται για ροφήματα. Μέρος αυτών μεταποιείται για την παραγωγή αιθέριων ελαίων ρίγανης, δεντρολίβανου, φασκόμηλου. Κυρίαρχα προϊόντα είναι η ρίγανη, το τριαντάφυλλο, η λουίζα και η μέντα (10 στρέμματα ρίγανη, 3 στρέμματα τριαντάφυλλο, 3 στρέμματα λουίζα και 5 στρέμματα μέντα).

Στα έλαια όπως λέει ο Χάρης Βασιλειάδης εκ μέρους της εταιρείας είναι περιορισμένες ωστόσο οι ποσότητες που παράγονται και διατίθενται, καθώς παρά την υψηλή προστιθέμενη αξία που δίνει το τελικό προϊόν «είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό».

Ο κύριος Βασιλειάδης στέκεται εκτός των άλλων στο βασικό πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού. «Οι κλήροι μας είναι μικροί και το σύνολο των εργασιών γίνεται με το χέρι, καθότι δεν είναι δυνατή η χρήση μηχανημάτων. Επίσης, βλέπουμε πολύ έντονα την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει κλονίσει τη σοδειά μας τα τελευταία χρόνια, καθότι εκτός των άλλων είναι απαραίτητη η συμμετοχή αυξημένου αριθμού εργατών για να διατηρήσουμε σταθερή την ποιότητά μας».

Έρευνα για εισπνεόμενο σκεύασμα με την Φαρμακευτική Σχολή

Η εταιρεία έχει εισέλθει και στην διαδικασία επιστημονικής έρευνας για τις ιδιότητες των βοτάνων που καλλιεργεί, συνεργαζόμενη με τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών. Σκοπό της είναι να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα καινοτόμο προϊόν θερμού νεφελώματος (εισπνεόμενο φάρμακο), το οποίο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση παθήσεων του κατώτατου αναπνευστικού. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της Φαρμακευτικής Σχολής έχουν συλλέξει φυτά του κτήματος και διερευνούν τις δυνατότητες του καθενός ξεχωριστά με σκοπό να δημιουργήσουν το συγκεκριμένο σκεύασμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος