Εξαερώθηκαν πάνω από 20 δισ. ΑΕΠ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118191″ img_size=”full”][vc_column_text]Ναρκοθετημένες οι προοπτικές ανάπτυξης το 2021 μετά την παράταση του λοκντάουν, σε κινούμενη άμμο ο νέος προϋπολογισμός καθώς οι εξελίξεις ακυρώνουν όλες τις προβλέψεις του ● Παρατείνονται όλο τον Δεκέμβριο 8 μέτρα στήριξης.
Με τους χειρότερους οιωνούς για την οικονομία και τον προϋπολογισμό που απειλείται με νέα αναθεώρηση επί τα χείρω ξεκινά ο επόμενος χρόνος για την κυβέρνηση. Το 2021 κάνει ποδαρικό με κλειστά μαγαζιά (έως τις 7 Ιανουαρίου) σε εστίαση, διασκέδαση και πιθανότατα σε λιανεμπόριο και είναι μία εξέλιξη που ανακατεύει από νωρίς την τράπουλα αφού πρόκειται για ένα σενάριο που εμφανίστηκε ξαφνικά στον χάρτη.
Για το οικονομικό επιτελείο όμως δεν είναι απλώς ένα σενάριο, αλλά για μία νάρκη που πυροδοτεί κινδύνους σε δύο κρίσιμα μέτωπα. Αφενός υπονομεύει τις προοπτικές για την ανάκαμψη το 2021, καθιστώντας έωλη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% τον επόμενο χρόνο από ύφεση 10,5% φέτος, η οποία ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερη λόγω της χρονικής επέκτασης της καραντίνας στη χώρα.
Ηδη το πλήγμα στην πραγματική οικονομία από την επιδημιολογική κρίση είναι καταστροφικό και στην περίπτωση που παραμείνει έτσι, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κάνει «άλματα» για να ανακτήσει τις απώλειες και να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν από το 2023. Σε απόλυτα ποσά το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος στο θλιβερό ρεκόρ των 162,776 δισ. ευρώ από 183,413 δισ. ευρώ το 2019, γράφοντας απώλειες πάνω από 20,6 δισ. ευρώ.
Αφετέρου, η πολιτική του «ακορντεόν», που ακολουθεί η κυβέρνηση με το άνοιγμα και το κλείσιμο των καταστημάτων, έχει εξαφανίσει τον τζίρο από την αγορά, με αποτέλεσμα μαζί με τις αναστολές στις πληρωμές των φόρων να γεμίζουν από νωρίς με τρύπες τα κρατικά ταμεία και ο προϋπολογισμός να οδηγείται σε νέα κινούμενη άμμο. Μόνο η παράταση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, ώς τις 26 Φεβρουαρίου του 2021, δημιουργεί κενό 1,1 δισ. ευρώ στα φετινά έσοδα με τον πήχη για εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ από φόρους και «χαράτσια» τον επόμενο χρόνο να ξεκινούν από πιο απαισιόδοξη βάση.
Επίσης η παράταση του λοκντάουν αυξάνει «με το καλημέρα» τον λογαριασμό των μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ετσι η πρόβλεψη για αυστηρή συγκράτηση των δαπανών αυτών στα 67,2 δισ. ευρώ έχει ήδη ξεπεραστεί. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει «μαξιλάρι» 3 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις που συνδέονται με την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Το 2020 οι ανάγκες για μέτρα εκτίναξαν τις συνολικές δαπάνες στα 69,3 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 57,1 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα του Δεκεμβρίου
Χθες ανακοινώθηκαν νέες παρατάσεις για τον μήνα Δεκέμβριο στα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, με νέα υποχρεωτικά «κουρέματα» στα ενοίκια για επαγγελματική και φοιτητική στέγη αλλά και νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής που αποτελούν το μοναδικό καταφύγιο ρευστότητας για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους.
Ειδικότερα:
- Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ τον μήνα.
- Για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων για ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές πληρωτέες τον μήνα Δεκέμβριο.
- Για τους εργαζόμενους σε αναστολή, «παγώνουν» οι δόσεις ρυθμίσεων που είναι πληρωτέες τον μήνα Δεκέμβριο και η αποπληρωμή τους μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
- «Παγώνουν» οι δόσεις τραπεζικών δανείων έως το τέλος του έτους.
- Επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
- Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
- «Κουρεμένα» κατά 40% είναι τα ενοίκια για κύρια και φοιτητική κατοικία. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
- Η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]