FOLLOW US: facebook twitter

Ευρωπαϊκή Γιορτή Της Μουσικής 2023: Ένα πολυφωνικό μωσαϊκό ρυθμών από την Ηλεία αντηχεί σε όλη την Ελλάδα

Ημερομηνία: 18-06-2023 | Συντάκτης:

-Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία, Κρέστενα & Ανδρίτσαινα συμμετέχουν στη μελωδικότερη γιορτή


Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής επιστρέφει για 24η χρονιά και προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει για πέντε μέρες σε μία μεγάλη γιορτή που διατρέχει συνολικά 28 πόλεις της Ελλάδας.

Από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου, το εθνικό δίκτυο για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2023 διοργανώνει πάνω από 100 εκδηλώσεις και συναυλίες σε 68 μοναδικές τοποθεσίες, όπως αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, αλλά και δημόσιους χώρους, πλατείες, πάρκα και μπαρ.

Παρουσιάζοντας περισσότερους από 230 καλλιτέχνες, μουσικά σχήματα, χορωδίες, συμφωνικές και φιλαρμονικές ορχήστρες, η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής διαμορφώνει για ακόμα μία χρονιά ένα πολυφωνικό μωσαϊκό ρυθμών, ήχων, και τελικά εμπειριών, που αντηχεί σε όλη την Ελλάδα.

Από το τραγούδι και τον χορό στην πλατεία του χωριού στα Βαλαώρα των Αγράφων έως την ηλεκτρονική μουσική στο Κάστρο της Μυτιλήνης και το Πάρκο Πάρου, από την συναυλία και την προβολή ντοκιμαντέρ για το hip hop στην Ξάνθη μέχρι τις πολυφωνικές καντάδες στον Πύργο Ηλείας, από τα τραγούδια της Μεσογείου και των Βαλκανίων στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου μέχρι τα έργα κλασικής μουσικής στο Μέγαρο Γκύζη της Σαντορίνης και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και από το πάρτι στην παραλία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και τα ρεμπέτικα στην Παραλία Συκιάς στην Κόρινθο έως τους Nightstalker και την Μαρίζα Ρίζου στην Λάρισα, η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2023 ενεργοποιεί διαφορετικές μουσικές κουλτούρες σε σημεία-χώρους ποικίλης πολιτισμικής σημασίας, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο, το κλασικό και το λαϊκό, το εγχώριο και το διεθνές.

Στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής 2023 συμμετέχουν οι πόλεις και περιοχές: Αθήνα, Άγιος Δημήτριος, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Αμαλιάδα, Ανδρίτσαινα, Αρχαία Ολυμπία, Βαλαώρα Αγράφων, Βελεστίνο, Θεσσαλονίκη, Κύθηρα, Κρέστενα, Λαμία, Λάρισα, Λευκάδα, Λέσβος, Λιβαδειά, Λήμνος, Λουτράκι, Μεσολόγγι, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πάτρα, Πύργος, Ρόδος, Σαντορίνη, Συκιά Κορινθίας.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων στην Ηλεία:

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Οι εκδηλώσεις στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων διοργανώνονται από την ΚοινΣΕπ Πολιτισμός & Ευημερία και ξεκίνησαν το Σάββατο 17 Ιουνίου στην Πολυπολιτιστική Γωνιά Κολωνάκι, με live από τους Los Garceros, dj set από τον Jn – planetree και χορευτικά από τον Πολιτιστικό Αθλητικό Λαογραφικό Όμιλο Δρώμενα.

Δευτέρα 19 Ιουνίου

ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ

Μουσική βιβλιοπαρουσίαση « Ο Επιμένων 80s», Ώρα έναρξης 21:30

Στο πιάνο: Βασιλική Χαριλάου – Παρουσίαση: Δήμητρα Σταθοπούλου

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στον Πύργο

Και φέτος η πόλη του Πύργου είναι ενεργό μέλος στο δίκτυο των πόλεων που γιορτάζουν τη μελωδικότερη ήμερα του χρόνου. Το φετινό πρόγραμμα είναι διήμερο και διοργανώνεται από την Αέναον ΚοινΣΕπ και το πολιτιστικό σωματείο Collectiva Artenativa, με την υποστήριξη του ΔΟΠΠ και την συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πύργου.

Τετάρτη 21 Ιουνίου

ΕΡΑ ΠΥΡΓΟΥ

Μουσική Εγκυκλοπαίδεια με την Αθανασία Καρούμπαλη, Ώρα έναρξης 11:00

Tanque Harmonica Οn air & live streaming

ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Καντάδες, Ώρα έναρξης 19:30

Μικτή Χορωδία Πύργου

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου

Pop, rock μουσική, Ώρα έναρξης 20:30

dj Kallahan

Μικτή Χορωδία Πύργου

Κάτια Σαμαντζή

Πέμπτη 22 Ιουνίου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας & τον Δήμο Πύργου

Παραδοσιακή μουσική, Ώρα έναρξης 20:30

“Της θάλασσας τα κύματα σαν τραγουδώ θυμούμαι…”

Παιδική χορωδία “Τριανταφυλλάκι” (Ιερά Μητρόπολη Ηλείας)

Παιδική ορχήστρα “levante”

υπό τη διεύθυνση & επιμέλεια της δασκάλας τους, Μαρίας Παπαγεωργίου

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Αμαλιάδα

Ο Δήμος Ήλιδας και η Αμαλιάδα πρωταγωνιστούν και πάλι στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, σε ένα μουσικό διήμερο 21 & 22 Ιουνίου 2023, με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων από την περιοχή της Ηλείας, διατηρώντας μια μακρά παράδοση και πολυετή παρουσία που ξεκίνησε το 2010 από την ομάδα του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών και συνεχίζεται από την Αένοαν ΚοινΣΕπ και καταφέρνει για πολλά χρόνια να είναι μια από τις κορυφαίες στην Ελλάδα. Η ανάδειξη των τοπικών καλλιτεχνών και η γνωριμία μαζί τους αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο η γιορτή πραγματοποιείται στην Αμαλιάδα, σε χώρους και σημεία που το κοινό μπορεί εύκολα να παρακολουθήσει δωρεάν. Παράλληλα, αυτή η σημαντική εκδήλωση δίνει τη δυνατότητα στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής μας να αναδείξει το ταλέντο αλλά και την αγάπη του για τη μουσική.

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας

Rock, blues μουσική, Ώρα έναρξης 21:00

Tanque Harmonica (Πύργος)

Route 55 (Πύργος)

Underage

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας

Rock, έντεχνη μουσική, Ώρα έναρξης 21:00

Villa Garage

ΡΟΥΑ ΜΑΤ

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Αρχαία Ολυμπία

Η Αέναον ΚοινΣΕπ επαναφέρει την Αρχαία Ολυμπία στον χάρτη των πόλεων και γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μαζί με την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα την Παρασκευή 23 Ιουνίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας.

Παρασκευή 23 Ιουνίου

ΟΔΟΣ ΔΟΥΜΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας – στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας

Jazz, soul, latin, rock, blues μουσική, Ώρα έναρξης 20:30

dj Iro (Πύργος)

Tanque Harmonica (Πύργος)

Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Η αρχή

Το 1982, την 21η  Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται  από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.

Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

Η Γέννηση του δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 

10 χρόνια μετά την Αθήνα οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε η διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, “AISBL Fête Européenne de la Musique” (“I.N.P.O. European Music Day Association”) με έδρα τις Βρυξέλλες (Ιαν. 1995). Την ίδια χρονιά οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου και υπεγράφη η Συμφωνία της Βουδαπέστης (Μάρτιος 1995). Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) είχε γεννηθεί.

Σήμερα, με έναυσμα την ΕΓΜ πραγματοποιούνται χιλιάδες συναυλίες με πλέον 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά., σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και είναι πάντα δωρεάν  για το κοινό.

Πλέον, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντάς την, ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Ελλάδος

Η ΕΓΜ Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.

Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις (38 το 2016).

LINKS:

#EMD2023 #europeanmusicday

www.europeanmusicday.gr

https://www.facebook.com/EuropeanMusicDayPyrgos

https://www.facebook.com/EuropeanMusicDayAmaliada

https://www.facebook.com/eumusicdayolympia

https://www.facebook.com/EuropeanMusicDayKrestena

ΒΙΝΤΕΟ από παλαιότερες εκδηλώσεις μας στον Πύργο:

ΒΙΝΤΕΟ με τοπικούς καλλιτέχνες γυρισμένα στο Δήμο Πύργου:

https://www.youtube.com/channel/UClT68IfVDjPLFnlxqPaZBKQ/videos


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος