FOLLOW US: facebook twitter

Ευρεία σύσκεψη με Πετρούτσο για τις πυρκαγιές-Παρών και ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος

Ημερομηνία: 11-04-2022 | Συντάκτης:

-Στην Ηλεία βρέθηκε χθες ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, Αντιστράτηγο Γιάννη Πετρούτσο, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, προκειμένου να αναλυθούν τα συμβάντα των τελευταίων ημερών και να συζητηθεί η προετοιμασία ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την Πρωτομαγιά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κυριάρχησαν οι πολλές αγροτοδασικές πυρκαγιές και -οι πάνω από 20- αυτόφωρες συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια, καθώς και η ενίσχυση του Σώματος με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Όπως αποκάλυψε μετά τη σύσκεψη με δηλώσεις του ο κ. Πετρούτσος, από φέτος θα λειτουργήσει στον Άραξο ένα νέο τμήμα, οι αποκαλούμενοι «δασοκομάντος», το οποίο θα ενισχύει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης όπου κρίνεται απαραίτητο, μετακινούμενο είτε με ελικόπτερο είτε με όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά τα ενάερια μέσα, τόνισε ότι η Ηλεία θα έχει σίγουρα τα ίδια με πέρυσι, δηλαδή δύο Canadair, δύο PZL και ένα ελικόπτερο Ericcson, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον ενίσχυσης.

Παράλληλα, συνέστησε προσοχή στους πολίτες κατά την καύση γεωργικών υπολειμμάτων στην ύπαιθρο, ζητώντας τους να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιάς.
«Το τελευταίο διάστημα οι συμπατριώτες μας αγρότες που καίνε λιόκλαρα, δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα με αποτέλεσμα να έχουμε καμένες εκτάσεις και να υπάρχει θέμα στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας. Θέλω να πιστεύω ότι από την 1η Μάη θα σταματήσουν οι καύσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ως το τέλος του μήνα, όσοι επιχειρούν καύση υπολειμμάτων, να παίρνουν μέτρα και να ζητούν άδεια από την Πυροσβεστική προτού το κάνουν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, διότι έχουν διαπιστωθεί ενάρξεις πυρκαγιών από υπολείμματα που δεν σβήστηκαν καλά και είχαμε εξάπλωση πυρκαγιάς», τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Συντονιστή Νοτίου Ελλάδος, κ Ρουμελιώτη και τον Περιφερειακό Διοικητή ΠΥ Δυτικής Ελλάδας, κ. Μπόκα για να αποτραπούν ενάρξεις πυρκαγιών από καύση σε γεωργικές εκτάσεις, που είναι και η σημαντικότερη αιτία πρόκλησής τους.

Παρών ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι η «τόσο συχνή παρουσία του Υπαρχηγού ΠΣ στην περιοχή μας και των υπολοίπων ανώτατων αξιωματικών, του κ. Μπόκα και του κ. Ρουμελιώτη, αποδεικνύει δύο πράγματα: αφενός το άριστο επίπεδο συνεργασίας και το αμέριστο ενδιαφέρον τους και αφετέρου –κι αυτό είναι το λυπηρό για μας- καταδεικνύει στον μέγιστο βαθμό την επικινδυνότητα που εμφανίζουμε ως περιοχή, την οποία πολλοί από τους συμπολίτες μας μέχρι και σήμερα δεν έχουν αντιληφθεί παρόλο που και το 2007 και πέρυσι το καλοκαίρι το βιώσαμε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κίνδυνο. Η Ηλεία έχει μεγάλες δασικές εκτάσεις και δύσβατα σημεία, πάντοτε θα υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Αυτό πρέπει να το συναισθανθούμε ώστε να αποφεύγουμε αμελείς συμπεριφορές από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος