FOLLOW US: facebook twitter

Ευάλωτοι δανειολήπτες: 7 εργαλεία για να προστατέψουν τα σπίτια τους

Ημερομηνία: 22-03-2024 | Συντάκτης:

Με επτά εργαλεία, μεταξύ των οποίων η βελτίωση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, οι κανόνες για την προστασία των δανειοληπτών από καταχρηστικές συμπεριφορές και έμφαση στους ευάλωτους, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναβαθμίζει τη «φαρέτρα» του για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ήδη έχει αρχίσει να τρέχει η σχετική καμπάνια από το ΥΠΕΘΟ παραπέμποντας στη νέα ιστοσελίδα που συγκεντρώνει τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες:

  • Εξωδικαστικός Μηχανισμός ρύθμισης οφειλών
  • Διμερείς συμβάσεις με τράπεζες και servicers
  • Ρύθμιση οφειλών με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών
  • Βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη και ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης με δυνατότητα επαναγοράς της κατοικίας
  • Στεγαστικό Επίδομα ΟΠΕΚΑ
  • Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία»
  • Πάγιες ρυθμίσεις 24 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Εξωδικαστικός

Το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως στόχο να πατήσει «γκάζι» ο εξωδικαστικός μηχανισμός προκειμένου να αυξηθούν οι ρυθμίσεις οφειλών των κόκκινων – και όχι μόνο – οφειλετών. Έτσι, ήδη με τις πρόσφατες βελτιωτικές παρεμβάσεις, οι οφειλέτες που εντάσσονται στον μηχανισμό επωφελούνται:

Μείωσης έως και 28% των οφειλών για το σύνολο των οφειλετών και για δάνεια που καλύπτονται από εμπράγματη ασφάλεια με βελτίωση του σχετικού αλγορίθμου.
3% σταθερού επιτοκίου για 3 έτη για όλες τις ρυθμίσεις (Δημόσιο, τράπεζες και servicers).
Επιπρόσθετα, ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες προβλέπεται αυτόματη και υποχρεωτική την αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους τους εφόσον έχει εκδοθεί η Βεβαίωση Ευάλωτου Οφειλέτη.
Τέλος, στον μηχανισμό μπορούν – πλέον – να ενταχθούν και οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που είναι σε λύση ή εκκαθάριση ή έχουν παύσει να υφίστανται.

Ήδη από προηγούμενες βελτιωτικές ρυθμίσεις είχε καταργηθεί ο περιορισμός που ίσχυε στο παρελθόν για το 90% οφειλών σε έναν μόνο φορέα ενώ είχε προστεθεί η δυνατότητα ρύθμισης και ενήμερων ή εξυπηρετούμενων οφειλών εάν αποδεικνύεται επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής του οφειλέτη κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%.

Αιτήσεις

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ προκειμένου να επιτύχουν αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. πλειστηριασμοί και κατασχέσεις), ρύθμιση των δανείων που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μερική διαγραφή του χρέους και ένα μεγάλο πλάνο δόσεων αποπληρωμής του (από 180 έως και 420 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής) και να αποφύγουν την προσφυγή σε δικαστικές λύσεις.

Η μερική διαγραφή διαμορφώνεται

έως 75% επί της βασικής οφειλής προς το Δημόσιο,
έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ,
έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ,
έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων.

Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις των μη ευάλωτων για τους οποίους έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού τίθεται όριο, μέχρι 10% επί της οφειλής, στο ύψος της προκαταβολής που μπορούν να ζητούν οι πιστωτές προκειμένου να συναινέσουν σε ρύθμιση και να ανασταλεί έτσι ο πλειστηριασμός.

Διασφάλιση της προστασίας

Παράλληλα, έμφαση έχει δοθεί και στην διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των οφειλετών. Έτσι, από την 1η Απριλίου όλοι οι servicers θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν εφαρμογές – κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών – όπου ο οφειλέτες θα μπορεί, αξιοποιώντας τους κωδικούς του να ενημερώνεται για:

  • τα ποσά που οφείλει με αναλυτική καταγραφή,
  • την περιοδικότητα των δόσεων,
  • το ιστορικό των πληρωμών,
  • το ύψος των δόσεων,
  • την ημερομηνία πληρωμής τους,
  • το τρέχον υπόλοιπο,
  • τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia