FOLLOW US: facebook twitter

Eurostat: Βουτιά στο 2,4% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα

Ημερομηνία: 18-10-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Τις αρχικές -πολύ ενθαρρυντικές- επιδόσεις για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου σε Ελλάδα και Ευρωζώνη επιβεβαίωσε η Eurostat, καταδεικνύοντας τη σημαντική αποκλιμάκωση του κύματος ανατιμήσεων κατά τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ενΔΤΚ) στην Ελλάδα ανήλθε στο +2,4% έναντι +3,5% τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Ιούλιο.

Η αρχική εκτίμηση της Eurostat ήταν επίσης 2,4%.

Η εν λόγω επίδοση αποτελεί τη χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2021, απέχοντας παρασάγγας από το ιστορικό ρεκόρ του 12,1% (Σεπτέμβριος του 2022).

Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, τέταρτος χαμηλότερος στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο.

Σε μηνιαίο επίπεδο, βέβαια (δηλαδή η μεταβολή των τιμών σε σχέση τον Αύγουστο του 2023), ο σχετικός δείκτης της Eurostat για την Ελλάδα αυξήθηκε στο +1,9%, το υψηλότερο σε όλη τη ζώνη του ευρώ.

Οι τιμές στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ευρωζώνη «φρέναραν» στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας αισθητά σε σχέση με το 5,2% του Αυγούστου.

Η επίδοση του 4,3%, η οποία επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση, αποτελεί τη χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Line chart with five lines showing the development of euro area annual inflation and its four main components monthly during the last two years until September 2023. The four components are: 1) food, alcohol and tobacco, 2) energy, 3) non-energy industrial goods, and 4) services.

Όσον αφορά τον δομικό δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα, ενέργεια, αλκοόλ και καπνό, η τελική μέτρηση της Eurostat έδειξε ότι υπήρξε επιβράδυνση στο 4,5%, έναντι 5,3% τον Αύγουστο και 5,5% τον Ιούλιο, απομακρυνόμενος από το ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Οι τιμές στα τρόφιμα, από την πλευρά τους, αποκλιμακώθηκαν στο 8,8% (9,7% τον Αύγουστο), ενώ στην ενέργεια κατεγράφη περαιτέρω πτώση στο -4,7% (-3,3% τον Αύγουστο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, υποχώρησαν ελαφρώς στο 4,7% από 5,5% προηγουμένως, και στα μη βιομηχανικά προϊόντα στο 4,2% από 4,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, πάντως, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 0,3%, με τον δομικό δείκτη να καθορίζεται στο 0,2% και τον ενεργειακό δείκτη στο 1,4%.

File:Euro area annual inflation and its main components, 2023, September 2022 and April 2023 September 2023 (estimated)-v1.png

«Ανάσα» σε Γερμανία, άνοδος στην Ισπανία

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη του ευρώ, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο η Ολλανδία (-0,3%) και το Βέλγιο (0,7%). Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (9%), στην Κροατία (7,4%) και στη Σλοβενία (7,1%).

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 4,3% από 6,4% τον Αύγουστο, ενώ στη Γαλλία έμεινε σταθερός στο 5,7%. Στην Ιταλία, αντίθετα, επιταχύνθηκε στο 5,6% από 5,5% τον Αύγουστο. Αισθητή άνοδο εμφάνισε και στην Ισπανία, από 2,4% στο 3,3%.

Τα επόμενα βήμα της ΕΚΤ

Τα παραπάνω στοιχεία είναι σαφές ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία καλείται στα τέλη Οκτωβρίου (26/10) να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με το ύψος των επιτοκίων, το οποίο αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (4% το επιτόκιο καταθέσεων, 4,5% το βασικό επιτόκιο).

Παρότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερδιπλάσιος του μεσοπρόθεσμου στόχου (2%), οι αρνητικές επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, έχουν ήδη θορυβήσει τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, οι οποίοι φοβούνται ότι μια νέα αύξηση στα επιτόκια (η 11η συνεχόμενη) είναι πιθανό να πλήξει το ΑΕΠ, οδηγώντας σε μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Γι’ αυτό τον λόγο, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα πατήσει το κουμπί του «stop», ολοκληρώνοντας τον επιθετικό κύκλο σύσφιγξης. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα ήδη υψηλά επιτόκια εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερου του αρχικώς προβλεπόμενου, με την όποια χαλάρωση (μείωση επιτοκίων) να έρχεται μετά το β’ τρίμηνο του 2024.

Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η πρώτη μείωση στα ευρωπαϊκά επιτόκια θα επέλθει τον προσεχή Σεπτέμβριο, δηλαδή σε σχεδόν έναν χρόνο από σήμερα.

Πηγή: newmoney.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος