FOLLOW US: facebook twitter

Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για την Πατρών-Πύργου – Μεγάλη καθυστέρηση στο έργο επισημαίνει η Κομισιόν

Ημερομηνία: 28-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

«Καμπανάκι» προς την κυβέρνηση χτυπάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 5η  «Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας» που δημοσίευσε χθες, σχετικά με την πορεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων υποδομής που υλοποιούνται στη χώρα.

Η έκθεση της Κομισιόν κάνει λόγο για μεγάλε καθυστερήσεις (longdelay) στην κατασκευή, θέτοντας ζήτημα απώλειας χρηματοδότησης, κυρίως για τον σιδηρόδρομο. Ωστόσο, γίνεται ειδική αναφορά στον αυτοκινητόδρομο της Πατρών-Πύργου, καθώς επισημαίνεται ότι «οι συμβάσεις συνεχίζουν να καθυστερούν», ενώ στην ίδια κατηγορία είναι η γραμμή 4 του Μετρό και ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία, τον οποίο ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής αποφάσισε να επαναδημοπρατήσει με συνέπεια να προκύψει δικαστική εμπλοκή με τους προσωρινούς αναδόχους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια η ακύρωση των υφιστάμενων εργολαβιών, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός στη συνάντηση με τους αιρετούς της Δυτικής Ελλάδας τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα. Αντίθετα, έχουν δημοσιευτεί αποφάσεις πληρωμής στους αναδόχους για διάφορες εργασίες, γεγονός που μαρτυρά αν μη τι άλλο ότι ο κ. Καραμανλής παίζει το παιχνίδι των… καθυστερήσεων μέχρι να λάβει θετική ή αρνητική απάντηση από την Κομισιόν για την πρόταση επανένταξης της Πατρών-Πύργου στη σύμβαση παραχώρησης της «Ολυμπίας Οδού». Από την πλευρά τους οι ανάδοχοι συνεχίζουν τις εργασίες τους στα συμβασιοποιημένα τμήματα, αναρτώντας και σχετικές φωτογραφίες στα socialmedia, προφανώς για να είναι νομικά θωρακισμένοι αν τελικά προχωρήσει η ακύρωση του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται πως η εναλλακτική επιλογή του υπουργού Υποδομών, εφόσον η Κομισιόν απορρίψει την πρόταση, είναι η επαναδημοπράτηση του έργου σε μία εργολαβία, κάτι που επίσης θα προκαλέσει δικαστική εμπλοκή, σύμφωνα με όσα δηλώνει ένας εκ των τριών αναδόχων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος