FOLLOW US: facebook twitter

Ευρωεκλογές των εκπλήξεων;

Ημερομηνία: 02-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, η καταγραφή των τάσεων του εκλογικού σώματος στη δημοσκόπηση της PalmosAnalysis για το Tvxs.gr δείχνει αυξημένη ρευστότητα και σημαντικό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, που μπορεί να διαμορφώσει εκπλήξεις και μεγάλες ανατροπές. Περίπου 1 στους 3 ψηφοφόρους (31,4%) κινούνται στη γκρίζα ζώνη, καθώς δηλώνουν είτε αναποφάσιστοι (19,2%) , είτε επιλέγουν απορριπτική ψήφο (συνολικά 9,7% επιλέγουν αποχή ή άκυρο/λευκό), είτε δεν απαντούν σχετικά με την επιλογή κόμματος στην Ευρωκάλπη.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η ΝΔ διατηρεί σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (23,4% έναντι 17,5%) αλλά και τα δύο κόμματα καταγράφουν σχετικά χαμηλά ποσοστά. Με δεδομένο μάλιστα ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 30% δεν διευκρινίζουν την επιλογή τους ή κινούνται απορριπτικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι μόλις 13%, κάθε πρόβλεψη σε σχέση με την τελική διαφορά των δύο κομμάτων είναι, αυτή τη στιγμή, επισφαλής. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει Ευρωκάλπης βρίσκεται στο 42% ενώ στην ΝΔ φτάνει το 76%.

Το κυβερνών κόμμα ποντάρει σ’ αυτά τα δεδομένα για την ανατροπή της σημαντικής σημερινής διαφοράς των δύο κομμάτων: την επανασυσπείρωση ενός σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 προκειμένου να ενισχύσει τα δικά του ποσοστά. Κι αυτό έχει μια βάση, καθώς περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους (31% αθροιστικά) δηλώνει ότι θα ψηφίσει με κριτήριο τα θέματα και το μέλλον της Ευρώπης ή τα πρόσωπα των Ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων έναντι των πολύ πιο “σφιχτών” εσωτερικών πολιτικών κριτηρίων, όπως τα θέματα της οικονομίας και της “τσέπης” (33%) και την αποστολή πολιτικού μηνύματος (30%).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος