Ευρεία σύσκεψη ενόψει καλοκαιριού στο γραφείο του Β. Γιαννόπουλου: Επί τάπητος το σχέδιο εκκένωσης των παραλιακών οικισμών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”112706″ img_size=”full”][vc_column_text]Η εκπόνηση ενός σχεδίου εκκένωσης των παραλιακών οικισμών, σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς εν μέσω θέρους, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στις σοβαρές ιδιαιτερότητες των παραλιακών οικισμών, λόγω της αυθαίρετης και άναρχης ανάπτυξης των παραθεριστικών κατοικιών, κυρίως στις περιοχές της Σπιάντζας, του Καβουρίου (έως πριν το Κατάκολο) και του Αγίου Ηλία, λόγω της στενότητας των συνδετήριων οδών, το πλάτος των οποίων μειώνεται εξαιτίας της στάθμευσης των οχημάτων των διαμενόντων αλλά και των λουόμενων που συγκεντρώνονται, ειδικά στις περιοχές που λειτουργούν καντίνες για την εξυπηρέτηση του κοινού.
«Η πρόληψη είναι το κυρίαρχο μέλημά μας και έχει σίγουρα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, επιτρέποντας παράλληλα την έγκαιρη ενημέρωση αλλά και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, συμπληρώνοντας «…πρωτίστως λοιπόν, θα πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης, με βασικό στοιχείο την εκκένωση, αξιοποιώντας τις εξόδους της χερσαίας ζώνης και επικουρικά και τη θάλασσα».
Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ευαισθητοποίησης των παραθεριστών και εμπέδωσης του αισθήματος υπευθυνότητας για την προστασία των παραπάνω περιοχών, ώστε να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο της καταστολής, το οποίο, αντικειμενικά, παρουσιάζει σοβαρές τεχνικές δυσκολίες -όπως ειπώθηκε- με βασικότερη τη «διαχείριση» των κατοίκων σε μια επιβεβλημένη οργανωμένη απομάκρυνση, λόγω της απροθυμίας και σθεναρής άρνησης τους –όπως έχει συμβεί στο παρελθόν– να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των Αρχών και να εγκαταλείψουν προσωρινά τους χώρους διαμονής τους.
Προβλήματα και πρωτοβουλίες
Στα ζητήματα που τέθηκαν, ήταν η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τα ακαθάριστα οικόπεδα για τα οποία δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, συνεπώς δεν υπάρχει τρόπος να βεβαιωθούν πρόστιμα από τον δήμο Πύργου, ο οποίος ήδη εκτελεί εργασίες καθαρισμού των παραλιακών οδών. Ζητήθηκε μάλιστα και η συνδρομή του Δασαρχείου για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Παράλληλα, θα ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής των πλωτών μέσων, με εθελοντική συμμετοχή των ιδιοκτητών, που θα συνδράμουν το έργο του Λιμεναρχείου για εκκένωση από θαλάσσης, αν και εφόσον χρειαστεί.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]