FOLLOW US: facebook twitter

Συντονιστική Γραμματεία του Συμβουλίου των Αιρετών του Νομού: Καλούν τον Υπ. Υποδομών στην Ηλεία για την Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 28-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

-«Ένα έργο που βρισκόταν σε φάση κατασκευής μετατράπηκε σε έργο υπό αμφίβολο προγραμματισμό» δήλωσε ο Δήμαρχος Πύργου

Ενημέρωση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τον αυτοκινητόδρομο της Πατρών –Πύργου,  από τον ίδιο τον Υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, ζήτησε χθες από το Λάτσειο, η Συντονιστική Γραμματεία του Συμβουλίου των Αιρετών της Ηλείας.

Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, μαζί με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλο και Δημ. Κράλλη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας Ν. Κατσαρό, τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρ. Αθανασόπουλο και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλ. Ξανθούλη κάλεσαν τον Υπουργό Υποδομών να επισκεφθεί το Νομό προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις που αφορούν την Πατρών Πύργου, μετά και τη διάλυση των πέντε εργολαβιών που αποφασίστηκε εν μέσω πανδημίας.

Αρχικά ο κ. Αντωνακόπουλος επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας ή κάποιο συμφωνητικό σε σχέση με την κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» για το έργο αυτό, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μόνο «αισιοδοξία και χρονοδιαγράμματα με προϋποθέσεις και διάφορα εάν». «Εάν δεν κάνουν προσφυγές οι έκπτωτοι εργολάβοι, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κάνει δεκτό, πολλά εάν. Ουσιαστικά από ένα έργο το οποίο βρίσκονταν σε φάση κατασκευής μετατράπηκε πάλι σε έργο υπό αμφίβολο προγραμματισμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από ένα έργο που είχε ξεκινήσει, ανατεθεί με τους προβληματικούς τρόπους που μπορεί ο καθένας να πει,(αλλά θα μπορούσε να λύσει κάποιος τα προβλήματα αυτού του τρόπου κατασκευής του έργου και να συνεχιστεί η κατασκευή του) φτάσαμε σε μια άλλη άκρη όπου το έργο είναι μια επιθυμία όπου υπάρχουν σχεδιασμοί…» είπε και άσκησε κριτική σε μια μεγάλη μερίδα αιρετών του Νομού για την αναποτελεσματική τους στάση και συμπεριφορά.

«Δεν επέμειναν οι αιρετοί της Ηλείας στην τακτική ενημέρωση που τους υποσχέθηκε ο υπουργός Υποδομών, δεν ξαναείδαμε δηλαδή αυτή την πρώτη συνάντηση που κατά τύχη έγινε τη μέρα της μεγαλειώδους συνάντησης στο πάρκο Ξυστρή για το δρόμο. Επικοινωνήθηκε ως μεγάλη επιτυχία η συγκεκριμένη συνάντηση και ο κ. Λυμπερης πανηγύριζε ερχόμενος, χαμογελώντας και υποκρινόμενος ότι το έργο θα έχει ανατεθεί μέχρι τέλος Δεκέμβρη και δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα, το έλυσαν δηλαδή το πρόβλημα και έχουμε Ιούνιο και δε μιλάμε για ανάθεση έργου αλλά για ένταξη έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και μετά θα πάμε στην ανάθεση… Ζητάμε λοιπόν από τον κ. Καραμανλή να έρθει στην Ηλεία, να ενημερώσει, να απαντήσει, και να δει τους αιρετούς που τους εξέθεσε  πριν ένα χρόνο περίπου παραπλανώντας τους ότι το έργο είναι τελειωμένο…».

Ο κ. Κράλλης, επισήμανε ότι εν μέσω πανδημίας -27 Μαρτίου- ο Υπουργός προχώρησε σε μια πολιτική ενέργεια σε βάρος της Ηλείας διαλύοντας τις πέντε εργολαβίες και πως σήμερα το μόνο ζωντανό όργανο που υπάρχει στο Νομό της… αφωνίας είναι το Συμβούλιο Αιρετών γιατί έχει ως παρακαταθήκη του το μεγάλο ξεσηκωμό στο Βουπράσιο που για πρώτη φορά στην ιστορία της Ηλείας θεσμικός φορέας κατόρθωσε να συγκεντρώσει τρεις περιφέρειες και πέντε νομούς. «Το κυβερνών κόμμα πριν τις εκλογές έλεγε ότι θα συνεχιστεί ο δρόμος όχι ότι θα ακυρωθεί. Βρισκόμαστε στον 11ο μήνα της θητείας Καραμανλή και ακόμα τίποτα… Σαν συμβούλιο αιρετών θα παρέμβουμε και θα ενημερώσουμε τους επικεφαλής όλων των κομμάτων».

Ο πρ. δήμαρχος Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον αυτοκινητόδρομο υποστηρίζοντας πως το αίτημά τους είναι να τελειώσει το 2023, ωστόσο ο υπουργός σε μια απάντησή του επισήμανε ότι κατάφερε να περάσει το έργο ως γέφυρα στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27. «Απαιτούμε ενημέρωση από τον υπουργό, ένα χρονοδιάγραμμα, τι προβλέπει… Η πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού από την Ηλεία ήταν ότι το έργο είναι σε προτεραιότητα και όχι ότι θα γίνει το 2027».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την ανησυχία όλων των εκπαιδευτικών για τις καθυστερήσεις του έργου τονίζοντας ότι κατατρίφθηκε ο μύθος που άκουγαν για χρόνια ότι το κράτος έχει συνέχεια. «Από ό,τι φαίνεται η συνέχεια εξαρτάται από συμφέροντα εργολάβων και δυστυχώς προέχουν αυτά στις αποφάσεις που παίρνει η πολιτική ηγεσία. Στην πολιτική μετραει το αποτέλεσμα και σε αυτή τη φάση αποδεικνύεται δυστυχώς το αντίθετο. Πρέπει η αντίδραση να είναι μαζική το επόμενο διάστημα και καλούμε τους πάντες σε εγρήγορση για να πιεστεί πολιτική ηγεσία να γίνει ο δρόμος».

Το αίτημα του εμπορικού  κόσμου για άμεση κατασκευή του έργου, μετέφερε ο πρ. του Εμπορικού Συλλόγου Ηλ. Ξανθούλης, επισημαίνοντας πως δεν τους ενδιαφέρει πως θα γίνει ο δρόμος αλλά να γίνει, ενώ ο πρόεδρος του ΙΣΠΟ Ν. Κατσαρός σχολίασε ότι η συμμετοχή για τη διεκδίκηση του δρόμου θα έπρεπε να ήταν Πανηλειακή. «Δεν υπάρχουν κόμματα, χρώματα μόνο η ζωή. Άρα πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί να γίνει ο δρόμος».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος