Ευκαιρία ρύθμισης για τα “καμένα” δάνεια της κρίσης – Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2496″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο παρελθόν με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και στη συνέχεια «κοκκίνισαν» με αποτέλεσμα να καταπέσουν οι εγγυήσεις -που έφταναν το 80%- αποτέλεσαν σημείο τριβής μεταξύ τραπεζών και Δημοσίου, αλλά και θέμα που παραμένει ψηλά στην ατζέντα των θεσμών από την εποχή των μνημονίων.
Ο βασικός λόγος ήταν ότι το Δημόσιο δεν αναγνώριζε το ύψος των καταπτώσεων θεωρώντας ότι οι τράπεζες είχαν «βολευτεί» στην εγγύηση του Δημοσίου και δεν… πίεζαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για την εξυπηρέτηση των δανείων. Επιπρόσθετα, το Δημόσιο υποστήριξε ότι η χορήγηση ορισμένων τέτοιων δανείων ήταν «προβληματική», με τις τράπεζες να αντικρούουν τα επιχειρήματα και να τονίζουν την απίστευτη γραφειοκρατία γύρω από το θέμα.
Πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν σε ευπαθείς ομάδες (σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι κ.λπ.) αλλά και σε επαγγελματικές (γεωργούς, δάνεια με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ), αλλά στη συνέχεια «κοκκίνισαν» και καταγγέλθηκαν από τις τράπεζες που στράφηκαν στον δανειολήπτη για το μη εγγυημένο τμήμα του δανείου (ενέχυρα για το 20%) και στο Δημόσιο για το υπόλοιπο 80%. Το θέμα αφορά περίπου 600.000 δάνεια που έχουν κατά καιρούς χορηγηθεί από τις τράπεζες.
Υπολογίζεται πως μόνο το 8% αυτών έχει αποπληρωθεί ενώ το υπόλοιπο επιβαρύνει τους τραπεζικούς ισολογισμούς με 3,4 δισ. ευρώ. Αν και κάποια από αυτά τα δάνεια έχουν εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οι πλειστηριασμοί επί των ενεχύρων ήταν δύσκολοι για κοινωνικούς και άλλους λόγους.
Ωστόσο, με αφορμή τις νέες χορηγήσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, Δημόσιο και τράπεζες φαίνεται να βρήκαν πεδίο συνεννόησης σε ό,τι αφορά το «ξεκαθάρισμα» των παλιών υποθέσεων. Οι τράπεζες άρχισαν να στέλνουν σταδιακά με ηλεκτρονικό τρόπο τις αιτήσεις για πληρωμή των καταπτώσεων.
Το γεγονός ότι το Δημόσιο προχωρά στη διαδικασία είσπραξης των οφειλών που προέκυψαν σημαίνει ότι αναγνωρίζει αυτόματα πως έχει την αντίστοιχη υποχρέωση προς την τράπεζα που χορήγησε το δάνειο. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει ξεκάθαρο προ πανδημίας στις τράπεζες ότι δεν θα ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων τους.
H ρύθμιση που ανακοίνωσε το υπουργείο για αποπληρωμή των οφειλών σε 120 δόσεις αφορά τις τράπεζες μόνο στο σκέλος της αναγνώρισης των δικών τους αιτημάτων ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα προς τους νέους δανειολήπτες με εγγύηση του Δημοσίου ότι η ώρα της πληρωμής θα φτάσει αργά ή γρήγορα είτε μέσω τραπέζης είτε μέσω Εφορίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]