FOLLOW US: facebook twitter

«Καμπανάκι» για τη διάβρωση των ακτών της Ηλείας: Τα γραφεία του Συλλόγου Φίλων Λίμνης Μουριάς επισκέφθηκε χθες ο Κ. Παπακων/νου

Ημερομηνία: 13-10-2020 | Συντάκτης:
Μονόδρομος ο επαναπλημμυρισμός της Λίμνης Μουριάς, τόνισε ο Αχαιός αιρετός

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη διάβρωση των ακτών της Ηλείας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στα γραφεία του Συλλόγου Φίλων Λίμνης Μουριάς στον Πύργο ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, συνοδευόμενος από τα στελέχη της παράταξης στην Ηλεία, Γιώργο Γουβιά και Νίκο Σακκούλη.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Πρωινής» για τις επιπτώσεις των διαβρωμένων ακτών, ο κ.Παπακωνσταντίνου προϊδέασε τους πολίτες για συμβάντα δυσάρεστα, τα οποία προς το παρόν εντάσσουμε στη σφαίρα του φανταστικού.

«Πρώτα, από όλα θα χαθούν περιουσίες κοντά στη θάλασσα, ασχέτως αν έπρεπε να έχουν χτιστεί εκεί. Αυτή είναι η προφανής επίπτωση. Η μεγαλύτερη όμως επίπτωση είναι ότι οι ακτές είναι πλέον ανυπεράσπιστες σε σοβαρά καιρικά φαινόμενα, που τα περιμένουμε πλέον κάθε χρόνο. Όταν οι ακτές της Ηλείας έχουν συρρικνωθεί κατά δεκάδες μέτρα –σε μερικές περιοχές πάνω από 100- ειναι εντελώς ανοχύρωτες. Δεν θα αργήσει να έρθει η μέρα που η θάλασα θα εισβάλει μέσα, να πλημμυρίζουν με θαλασσινό νερό πλέον χιλιάδες στρέμματα πεδινής Ηλείας και τότε θα καταλάβουμε τι λάθος έχουμε κάνει που δεν προστατεύουμε τις ακτές και δεν ξαναφτιάχνουμε τις λίμνες, διότι όταν έχεις γλυκό νερό πριν από τη θάλασς, προστατεύεις όλη την παράκτια ζώνη της Ηλείας», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ακτές της Ηλείας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διάβρωσης, τόσο στη ζώνη του Αλφειού όσο και στου Πηνειού και εξήγησε τους λόγους του φαινόμενου.

«Αν πάτε στο φράγμα του Αλφειού, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, θα δείτε ότι χιλιάδες αμέτρητες χιλιάδες τόνοι στερεών υλικών, τα οποία κατέληγαν στις παραλίες της Ηλείας, έχουν εγκλωβιστεί εκεί μέσα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά υλικών, τα οποία προορίζονται για την παραλία, να είναι εγκλωβισμένα στο φράγμα. Πρέπει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να βάλει προτεραιότητα να αποκαταστήσει το τεράστιο πρόβλημα, διότι αν τα υλικά δεν φύγουν από το φράγμα, η διάβρωση των ακτών θα είναι  τεράστια και τα προβλήματα θανάσιμα για την παράκτια ζώνη», επισήμανε.

«Λάθος κατασκευή το αλιευτικό των Λεχαινών»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι και στη βόρεια Ηλεία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα προς αποφυγήν το αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών.

«Στη βόρεια Ηλεία συμβαίνει το ίδιο με τα φερτά υλικά που έχουν κρατηθεί στο φράγμα του Πηνειού. Εκεί όμως έχουμε το επιπλέον πρόβλημα ότι εχουν γίνει κατασκευές πάνω στην αμμώδη παραλία, ειδικά το αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινων είναι ένα παγκόσμιο παράδειγμα λανθασμένης κατασκευής που σε λιγόερο από 10 χρόνια κατασκευής έχει συσσωρεύσει γύρω του ολόκληρα στρέμματα παραλίας τα οποία λείπουν από τις υπολοιπες παραλίες», τόνισε και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι ο σύλλογος έχει πλέον γραφεία, προσθέτοντας ότι  πλέον αναγνωρίζεται ως μονόδρομος ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης Μουριάς. «Είμαστε σε μια καμπή παγκοσμίως, όπου γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και τα δημόσια έργα δεν πρέπει να είναι όπως παλιά, δηλασή σκληρά αντιπλημμυρικά δρόμοι λιμάνια. Εκείνο που χρειάζεται πλέον είναι έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος», εξήγησε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Λίμνης Μουριάς, Θεόδ. Δάβος, καλωσόρισε τον Παπακωνσταντίνου και τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη.

«Είναι ο μόνος που θέτει το θέμα της λιμνοθάλασας Μουριάς. Είναι επιτακτική ανάκγκη το οικοσύστημα αυτό μαζί με τον Αλφειό να λειτουργήσει, γιατι το μικροκλίμα θα αλλάξε. Τα νερά ήδη εφαλμυρώνονται στα βόρεια», τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Σπύρος Σιδηροκασρίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη ευρείας διαβούλευσης για το περιβαλλοντικό μέλλον της Ηλείας.

«Σαν Σύλλογος διεκδικούμε από τον δήμο και την Περιφέρεια να βάλουν τις βάσεις ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση και όλοι οι φορείς να χαράξουμε μια πορεία για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του τόπου μας. Η πόλη μας έχει πολλές ανάγκες περιβαλλοντικές. Ο Αλφειός και η Μουριά ήταν ένας φυσικός παράδεισος. Κάθε πόλη πρέπει να σέβεται το φυσικό της περιβάλλον και πάνω σε αυτό να βασιστεί για την ανάπτυξή της», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος