«Ευκαιρία» ανάπτυξης η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα…
Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης τελευταία είναι η ανάπτυξη που θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Μία από τις προτεινόμενες διεξόδους είναι η ενίσχυση – ανάπτυξη – ανταγωνιστικότητα της αιγοπροβατοτροφίας.
Η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος κλάδος αναδεικνύεται ως μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία στον πρωτογενή τομέα, με πολύ θετική επίδραση στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και εντέλει στην εθνική μας οικονομία. Ιδιαίτερη σημασία αποτελεί η γαλακτοκομία καθώς αυτή εφοδιάζει τον πληθυσμό με προϊόντα υψηλής αξίας και δίνει απασχόληση σε χιλιάδες οικογένειες. Άλλωστε, η χώρα μας έχει μακρά ιστορία στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, πολλά από τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι συνδεδεμένα με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, με τη διατροφική κουλτούρα κάθε περιοχής και καταλαμβάνουν σημαντικό τμήμα στο διαιτολόγιό τους.
- Τα πλεονεκτήματα του κλάδου
- Η οικονομική σημασία του κλάδου είναι μεγάλη, λόγω:
α) της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων υψηλής βιολογικής και διαιτητικής αξίας,
β) της εξασφάλισης απασχόλησης και ικανοποιητικού σταθερού εισοδήματος σε μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων και
γ) δημιουργίας προστιθέμενες αξίας με τη μεταποίηση και την εμπορία του κρέατος και γάλακτος.
δ)Αξιοποιεί ορεινές και μειονεκτικές εκτάσεις.
ε)Η υψηλή παραγωγικότητα η προσαρμοστικότητα του στις φυσικές συνθήκες της Ελλάδος και η επίτευξη ικανοποιητικού γεωργικού εισοδήματος.
στ)Αποτελεί κύρια πηγή εισροών και κονδυλίων.
- Τι χρειάζεται όμως για την περαιτέρω εξέλιξη της αιγοπροβατοτροφίας;
Προβληματισμοί που απασχολούν την αιγοπροβατοτροφία είναι αρκετοί, όπως αυτοί που έχουν σχέση με τις επενδύσεις, το είδος και το κόστος των κτιριακών εγκαταστάσεων, το κόστος των αδειών οικοδομής, την έκδοση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων, τις ελληνοποιήσεις ξένων κτηνοτροφικών προϊόντων, τις απώλειες και την αντιμετώπιση των ασθενειών του ζωικού κεφαλαίου, την τεχνική υποστήριξη, τις σκληρές συνθήκες εργασίας και την κοινωνική απαξίωση.
Δύο από τα πιο σημαντικά είναι:
Α) Η ποικιλία των ζώων
Τα ζώα, για να αποδώσουν, πρέπει να προέρχονται από ράτσα εκλεκτή και αποδοτική. Έτσι, επιδιώκεται η δημιουργία και διάδοση ζώων με μεγαλύτερη, καλύτερη και οικονομικότερη παραγωγή. Το γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται με την εισαγωγή βελτιωμένων ποικιλιών, που διασταυρώνονται με τα υπάρχοντα άτομα, δίνοντας, έτσι, απόγονους με υψηλότερη απόδοση. Επιβάλλεται η οργάνωση της αναπαραγωγής και της ανατροφής, ο έλεγχος της απόδοσης των απογόνων, η οργάνωση πρότυπων εκτροφείων, γενεαλογικού βιβλίου, κέντρων αναπαραγωγής και εμπορίας.
Ακόμα θεωρείται απαραίτητη η εξασφάλιση αρσενικών ζώων αναπαραγωγής σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας. Κατά κανόνα τα διατηρούμενα αναπαραγωγά ζώα πρέπει να εξασφαλίζουν απόγονους ποιοτικά καλύτερους από τις μητέρες τους. Για την άρση της ελαττωματικής αναπαραγωγής πρέπει να γίνει εξασφάλιση αρκετού αριθμού κατάλληλων αρρένων αναπαραγωγών ζώων, αποκλεισμός των ακατάλληλων και μεγαλύτερη δυνατή επέκταση της τεχνητής γονιμοποίησης.
Β)Η σωστή διατροφή του ζώου
Η εξασφάλιση της καλής διατροφής των ζώων, αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα προώθησης και βελτίωσης της κτηνοτροφίας. Οι τροφές πρέπει να είναι κατάλληλες σε ποιότητα και ποσότητα. Όταν οι τροφές δεν είναι επαρκείς ή όταν δεν περιέχουν ορισμένα απαραίτητα στοιχεία (άλατα, βιταμίνες κλπ.) είναι επόμενο να επηρεάζεται η απόδοση του ζώου. Γι’ αυτό πρέπει να γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση και βελτίωση των βοσκότοπων, επέκταση της καλλιέργειας κατάλληλων κτηνοτροφικών φυτών, ίδρυση βιομηχανιών και παρασκευαστηρίων ζωοτροφών, εκπαίδευση των εκτροφέων στη διατροφή των ζώων και εισαγωγή από το εξωτερικό των μη παραγομένων στη χώρα μας απαραιτήτων ζωοτροφών.
Κλείνοντας, η αιγοπροβατοτροφία προσφέρεται σαν µια διέξοδος της σύγχρονης αγροτικής οικονομίας, συμμετέχοντας περίπου κατά 45% στη συνολική ακαθάριστη αξία της ζωικής παραγωγής και κατά 15% περίπου, στη συνολική αξία όλης της γεωργικής παραγωγής. Σε αυτή την χρονική συγκυρία με τη οικονομική κρίση να μαστίζει, η κτηνοτροφία αποτελεί μία διέξοδο με σημαντικά οφέλη.