FOLLOW US: facebook twitter

Το 5ο Δημοτικό σχολείο Πύργου στη διεθνή εκστρατεία “Litter Less 2015-2016”

Ημερομηνία: 11-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

5dim-anakuklwsi2

«Ανακύκλωσε κι εσύ, μπορείς!»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του 5ο Δημοτικού Σχολείου Πύργου (στα πλαίσα του Διεθνούς  Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία») στην διεθνή εκστρατεία “Litter Less 2015-2016” μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία που συμμετέχουν σχολεία από  20 χώρες για την μείωσή και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων και ενίσχυση της ανακύκλωσης και κομποστοποιησης! Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε όλη την σχολική χρονιά με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς Οικονόμου Δημήτρη, Ηλιοπούλου Λίτσα, Γιαννακόπουλο Γιάννη, Μπούρη Αλεξία, Μοσχόβου Κατερίνα, μερικές από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι:

5dim-anakuklwsi3

«Αυξήσαμε την ανακύκλωση και μειώσαμε τον όγκο των απορριμμάτων στο σχολικό χώρο ,κάναμε καθαρισμούς , ξεχωρίσαμε τα  υλικά. Με ανακυκλώσιμα υλικά φτιάξαμε αρκετές κατασκευές. Τα  ζωγραφίσαμε, βάλαμε ματάκια, καπελάκια, στρασάκια ,τούλια και άλλα υλικά και έτσι φτιάξαμε τους συμμαθητές μας!! Γελάσαμε με τις δημιουργίες μας αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιήσαμε  πως όλοι μας  έχουμε γίνει από το ίδιο υλικό!  Όλοι διαφορετικοί μα  ταυτόχρονα ίσοι!! Τίποτα δεν πάει χαμένο!!!!!Ρολά υγείας , κουδουνάκια, μεμβράνες, λαστιχάκια, άδεια κουτάκια από γαλατάκια, όσπρια, αλουμινένια κουτάκια νες καφέ  έγιναν πρώτη  ύλη για την κατασκευή μουσικών .Οι ήχοι άρχισαν να ηχούν μέσα στη τάξη μας και μια μικρή έκθεση αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων στήθηκε σε μια γωνιά της τάξης μας! Φανταστήκαμε τη γειτονιά μας χωρίς σκουπίδια και τη ζωγραφίσαμε!!!!!!  Οργανώσαμε γωνιές ανακύκλωσης όπου μαζεύουμε χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί!!!!!!  Αισθανόμαστε  χρήσιμοι  σε  κάποιους άλλους  συνανθρώπους μας και χαιρόμαστε κάθε φορά που μαζεύουμε καπάκια για να  τους τα προσφέρουμε  με σκοπό την αγορά αμαξιδίου!!!!!!!

Στο σχολείο μας πήραμε κάδο κομποστοποίησης και αρχίσαμε να κάνουμε κομπόστ που το χρησιμοποιούμε στο σχολικό μας κήπο. Μέσα από τις δράσεις που κάνουμε μαθαίνουμε να είμαστε  χρήσιμα μέλη της κοινωνίας μας και ικανοί πολίτες αργότερα!  Φτιάξαμε το καπέλο του κύριου “Κομποστοποιητούλη”, το στεφάνι της κυρίας “Ανακυκλωσούλας” και προσφέραμε με αγάπη  αυτοσχέδια στεφάνια με υλικά που μπορούμε να κομποστοποιήσουμε και να ανακυκλώσουμε στον υπεύθυνο ανακύκλωσης κύριο Μπέλτσο και στην κυρία Όλγα Ρουβά που μας στηρίζει και μας ενημερώνει σε θέματα παραδοσιακών σπόρων. Μαθαίνουμε να μοιράζουμε την αγάπη μας, να ενδιαφερόμαστε ουσιαστικά για τον τόπο μας και αναπτύσσουμε περιβαλλοντική συνείδηση!!!

5dim-anakuklwsi

Γράψαμε συνθήματα υπέρ της ανακύκλωσης και κάναμε ένα κολάζ με δυσάρεστες εικόνες που μας φανερώνουν την αναγκαιότητα της.                                                                    Κατασκευάσαμε  δάδες Ολυμπιακών Αγώνων με ρολό αλουμινίου,  cd, άδειο κουτάκι  νες καφέ, σκουπόξυλο  και ενεργοποιώντας τη φαντασία μας,  την εφερευτικότητά μας και το πνεύμα συνεργασίας τιμήσαμε το θεσμό και τις αξίες του Ολυμπισμού.

Φτιάξαμε ανακυκλώσιμο χαρτί και η αγωνία μας ήταν μεγάλη.  Μερικές εφημερίδες κομμένες σε μικρά κομματάκια, λίγο νερό , ένα μπλέντερ , μία σίτα και ένας πλάστης έκαναν το θαύμα τους!  Μέσα από άχρηστο χαρτί  δημιουργήσαμε ένα καινούριο χαρτί….Δώσαμε πνοή και χρησιμότητα  σε κάτι που όλοι μας θεωρούσαμε “ξοφλημένο”!!!

Το σημαντικότερο όμως από όλες αυτές τις βιωματικές μας δράσεις είναι πως η ανακύκλωση και η κομποστοποιήση είναι πια για εμάς τρόπος ζωής και προσπαθούμε καθημερινά με το παράδειγμα μας να αλλάξουμε και την στάση των φίλων μας ,των συγγενών μας , των γειτόνων μας!!!!!!!!!

Η ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!!!!!!!!!!!!

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΚΙ ΕΣΥ!!!!!!  ΜΠΟΡΕΙΣ!!!!»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος