Ευγενία Χριστοπούλου: «Εάλω η Πόλις!» (Έπεσε η Πόλη)
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”108930″ img_size=”full”][vc_column_text]Στις 29 Μαΐου 1453 με την Άλωση της Πόλης σήμανε και το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και βαθιά πληγή για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Το Βυζάντιο δεν θα έπεφτε αν δεν ήταν διαιρεμένο, διχασμένο και εξασθενημένο. Αν η φρουρά της Πόλης δεν απαριθμούσε μόλις λίγες χιλιάδες μάχιμους και αν υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση και ισχυρή βοήθεια από τη Δύση.
Η Κωνσταντινούπολη «σταυροδρόμι» τριών Ηπείρων με γεωπολιτική σημασία στην Ευρώπη, η καρδιά του εμπορίου, θρησκευτικό λίκνο και σίγουρα μία από τις πιο ένδοξες αυτοκρατορίες στην παγκόσμια ιστορία έπεσε, μέσα σε λίγες μέρες σε μια άνιση μάχη, από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Η Κωνσταντινούπολη συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο σημαντικής διεθνούς ιστορικής και πολιτιστικής μελέτης.
Ιστορικές πηγές αναφέρουν τον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο άνθρωπο ευσεβές με ανώτερο πνεύμα. Προσπάθησε πολύ, με ότι δυνάμεις είχε στην κατοχή του, αλλά δεν τα κατάφερε ώσπου σκοτώθηκε ηρωικά μαχόμενος περνώντας στη σφαίρα του θρύλου.
Όποιος έχει επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη και τον μεγαλοπρεπέστατο ναό της Αγίας Σοφίας νιώθει ιδιαίτερη συγκίνηση και να τον κατακλύζουν συναισθήματα λύπης, νοσταλγίας, δέους και θαυμασμού.
Σε εμάς τους Έλληνες η πτώση της Πόλης, που μας μεταλαμπάδευσε τόσες παραδόσεις και έθιμα, αποτελεί ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός που αν και έχουν περάσει αιώνες μας στοιχίζει ακόμα….[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]