FOLLOW US: facebook twitter

Ο προγνώστης Καιρού, Θ. Κονδύλης αναλύει τις παραμέτρους των βροχοπτώσεων: Ευεργετικές βροχές αλλά χρειαζόμαστε κι άλλες…

Ημερομηνία: 16-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”112183″ img_size=”full”][vc_column_text]Ευεργετικές αποδείχθηκαν οι πολυήμερες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας, αφού αύξησαν τα διαθέσιμα αποθέματα νερού της Ηλείας, τα οποία εξαιτίας της πολύμηνης ανομβρίας είχαν μειωθεί αρκετά το προηγούμενο διάστημα. Από την Πέμπτη έως και την Κυριακή με τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις τα ύψη βροχής διπλασιάστηκαν και συνολικά σε επτά ημέρες σημειώθηκαν 250 χιλιοστά στη Λαμπεία, το μεγαλύτερο ύψος βροχής στη Δυτική Πελοπόννησο, 227 στη Ζαχάρω, 204 στη Στεμνίτσα, 197 στο νησί της Ζακύνθου και 193 χιλιοστά στην πόλη του Πύργου.

Όπως ανέφερε ο προγνώστης καιρού με ειδίκευση στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, Θοδωρής Κονδύλης, μέσα σε μόλις επτά ημέρες υπερκαλύφθηκε ηυετική δυναμική του Δεκεμβρίου, αφού σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής του Πύργου σημειώθηκαν 193 χιλιοστά, δηλαδή 18% πάνω από την κλιματική τιμή του μήνα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”126129″ img_size=”full”][vc_column_text]Βέβαια, για να επιτευχθεί πλήρης αναπλήρωση, θα πρέπει να συνεχίσουν στα ίδια επίπεδα βροχοπτώσεων και οι επόμενοι δύο μήνες, ωστόσο εκτιμάται ότι τα αποθέματα έχουν επανέλθει σε σημαντικό βαθμό.

Σημαντική παράμετρος που επισημαίνει ο κ. Κονδύλης, είναι η διάρκεια των βροχοπτώσεων και το ότι σταμάτησαν σχεδόν σε ιδανικό χρονικό σημείο.«Είναι πολύ θετικό το ότι σταμάτησαν οι βροχές μετά από επτά μέρες σερί, γιατί ήδη έχει επέλθει κορεσμός, κάτι που φαίνεται στα πλημμυρικά πεδία όπως οι αποξηραμένες λίμνεςΑγουλινίτσας και Μουριάς. Δεν αντέχαμε τη συγκεκριμένη στιγμή άλλο νερό, θα δημιουργούσε προβλήματα. Προφανώς, όμως, θέλουμε κι άλλο μελλοντικά, αλλά σταδιακά για να μπορεί να κατεισδύει το νερό στο έδαφος και όχι να απορρέει. Αυτή τη στιγμή, αν είχαμε συνέχεια στα φαινόμενα, θα είχαμε αύξηση της απορροής και πλημμύρες.Επίσης ήταν ένα καλό τεστ για να δούμε πώς αντιδρούν τα “καμένα” του 2007, διότι δεν είχαμε καμία σημαντική κατολίσθηση, με τα χιλιοστά να είναι εν δυνάμει ικανά, κάτι που μας δείχνει ότι έχει πλέον κλείσει η μεταπυρική περίοδος των γεωμορφολογικών επιπτώσεων των πυρκαγιών του 2007, όπως προκύπτει και από μελέτες μας», εξήγησε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot