FOLLOW US: facebook twitter

«Έτσι θέλω να είναι η Ηλεία το 2030»

Ημερομηνία: 08-10-2023 | Συντάκτης:

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μιλάει στην Πρωινή λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες


-Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας απαντά στη ρητορική  «έτοιμων έργων», εξηγεί τη σημασία της Olympian Land και αναλύει συνοπτικά το όραμά του για το 2030


Απαντήσεις για όσα έκανε την τετραετία 2019-2023 και για όσα θα κάνει στην επόμενη πενταετία, δίνει με συνέντευξή του στην Πρωινή, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Σχολιάζει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα νίκης, απαντά στα επιχειρήματα περί έτοιμων έργων και ξεδιπλώνει τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ηλεία, με έμβλημα το Motto Olympian Land.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα (δημοσκοπήσεις, διαδικτυακό στοίχημα) δείχνει ότι έχετε ισχυρό προβάδισμα επανεκλογής. Σας ανησυχεί πιθανός εφησυχασμός λίγο πριν την κάλπη;

Οι δημοσκοπήσεις και τα διαδικτυακά στοιχήματα απηχούν μια τάση που καταγράφεται σε μια χρονική στιγμή. Η μόνη αλήθεια όμως είναι αυτή που καταγράφεται στην κάλπη. Επομένως, οφείλουμε όλοι να περιμένουμε την απόφαση και την κρίση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Προσωπικά, θεωρώ πως οι συμπολίτες μας, με ωριμότητα, θα αποφασίσουν να προχωρήσουμε μπροστά για μία νέα θητεία έργων και αποτελεσμάτων, για μία περίοδο που θα σφραγίσει οριστικά το εισιτήριο του τόπου μας σε μία εποχή προκοπής για όλους. Αυτό διεκδικώ, με σεμνότητα και ειλικρίνεια. 

Η μόνιμη επωδός των πολιτικών αντιπάλων σας είναι ότι βρήκατε έτοιμα έργα. Τι απαντάτε σε αυτό;

Αυτό που βρήκαμε ήταν έργα ενταγμένα χωρίς ωριμότητα και χωρίς μελέτες ή έργα που είχαν κολλήσει και συναντούσαν σοβαρά εμπόδια. Για παράδειγμα, οι προσβάσεις στις ιερές μονές. Δεν υπήρχαν μελέτες, δεν υπήρχε πλαίσιο συνεργασίας με τους Δήμους. Έπρεπε να βρούμε την άκρη του νήματος σε ένα μπερδεμένο κουβάρι. Φυσικά, δεν εγκαταλείψαμε τα έργα που βρήκαμε από την προηγούμενη διοίκηση. Αντίθετα, κλείσαμε εκκρεμότητες, καλύψαμε κενά, ξεκολλήσαμε διαδικασίες. Έτσι, πετύχαμε να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης ακόμα και έργα που έμοιαζαν σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθούν, όπως για παράδειγμα τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου. Τα βρήκαμε χωρίς καμία ωριμότητα και σήμερα έχουμε έργα συμβασιοποιημένα σε Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο έχοντας διπλασιάσει και τους τελικούς χρήστες. Στην τελική θα σας πω ξεκάθαρα: Ποτέ δεν διεκδικήσαμε ιδιοκτησίες έργων. Όσοι ακόμα ψάχνουν ιδιοκτήτες, δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι μόνοι ιδιοκτήτες των έργων είναι οι πολίτες;

Τι  κλίμα συναντάτε στις συναντήσεις σας με πολίτες, αλλά και εκπροσώπους φορέων;

Η συντριπτική πλειοψηφία αναγνωρίζει ότι για πρώτη φορά παρήχθη τόσο έργο και καταβλήθηκε τόσο μεγάλη προσπάθεια. Καθένας βιώνει διαφορετικά την προσπάθεια αυτή και είναι λογικό. Κάποιος μπορεί να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η ενίσχυση περισσοτέρων από 7.000 επενδυτικών σχεδίων μέσα από τα προγράμματα επιχειρηματικής ανάπτυξης και κάποιος άλλος μπορεί να νοιάζεται μόνο για το γεγονός ότι καθαρίστηκε το ρέμα κοντά στο σπίτι του, μετά από δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι ή τουλάχιστον οι πολλοί περισσότεροι – καταλαβαίνουν πια ότι η Περιφέρεια δεν είναι ένας αργοκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός αποξενωμένος από την κοινωνία, αλλά ένας ισχυρός αυτοδιοικητικός βραχίονας στο πλευρό της κοινωνίας. Το 2019 υποσχεθήκαμε νέες ταχύτητες και νέες νοοτροπίες στη διοίκηση της Περιφέρειας, ώστε να την μετατρέψουμε σε πραγματικό «σπίτι» για κάθε πολίτη. Νομίζω ότι το καταφέραμε…

Η νέα ταυτότητα της Δυτικής Ελλάδας Olympian Land τι άλλο σηματοδοτεί, εκτός από έναν αναγνωρίσιμο τουριστικό προορισμό;

Η Ολυμπιακή Γη είναι ταυτότητα εξωστρέφειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ήταν με βεβαιότητα μία από τις πιο εμβληματικές δράσεις που κάναμε στη διάρκεια της θητείας μας. Η Ολυμπία άξιζε και έπρεπε να είναι το «πρόσωπο» της Δυτικής Ελλάδας στον έξω κόσμο και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Ένας από τους επόμενους στόχους μας λοιπόν, είναι να καταφέρουμε να συνδέσουμε το «Olympian Land» με τα εκλεκτά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, ώστε και η αγροτική μας παραγωγή να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη εξωστρέφεια και αναγνωρισιμότητα. Γιατί «Ολυμπιακή Γη» σημαίνει ιστορία και πολιτισμός, σημαίνει τουρισμός, σημαίνει όμως και σύγχρονη αγροτική ανάπτυξη! Στόχος μας λοιπόν, είναι να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε το OLYMPIAN LAND. Να το κάνουμε brand και για τα προϊόντα του τόπου μας, για τις υπηρεσίες του, για τον πολιτισμό του. Προσωπικά, οραματίζομαι ένα ταμπελάκι που θα γράφει «made in Olympian Land» και θα συνοδεύει κάθε προϊόν αυτού του τόπου, ως σήμα ποιότητας και ως σήμα που θα επιβάλλεται στις αγορές της Ευρώπης. Για να φτάσουμε εκεί όμως, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Και η δουλειά αυτή θέλουμε να γίνει τα επόμενα χρόνια. Θα είναι η επόμενη φάση της προσπάθειας που ξεκινήσαμε σε αυτή τη θητεία και μία από τις προτεραιότητές μας στην επόμενη θητεία.

Έχετε προσδιορίσει τις προτεραιότητές σας, εφόσον εκλεγείτε εκ νέου Περιφερειάρχης;

Η βασική προτεραιότητα είναι μία: Να αλλάξει οριστικά… πίστα η Δυτική Ελλάδα. Και αυτό σημαίνει νέα έργα που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, όπως για παράδειγμα η μεγάλη αστική ανάπλαση στο παλαιό εργοστάσιο «Λαδόπουλου» στην Πάτρα. Σημαίνει, επίσης, αξιοποίηση των μεταφορικών/εμπορικών και τουριστικών δυνατοτήτων που μας δίνουν έργα όπως ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου αλλά και η νέα τουριστική μας ταυτότητα (OlympianLand) που έχει ήδη φέρει τα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα και φιλοδοξούμε να γίνει και ταυτότητα ανάδειξης των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας. Ακόμα, σημαίνει την οριστική είσοδο της Δυτικής Ελλάδας σε μία νέα ενεργειακή εποχή. Δηλαδή, επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Ελλάδα και ανάπτυξη τοπικών δικτύων, αλλά και αξιοποίηση των ΑΠΕ, όπως είναι για παράδειγμα το μεγάλο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζουμε στο Μεσολόγγι. Τέλος, σημαίνει ένα μεγάλο σύνολο έργων ανάπλασης σε όλους τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, καθώς πρόθεσή μας είναι όλοι οι Δήμοι να ενταχθούν στο «όχημα» των ΒΑΑ και ΟΧΕ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ οφείλουμε να ξεκινήσουμε και τα έργα ή τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο μεγάλο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία. Η Δυτική Ελλάδα του 2030, μπορεί και πρέπει να γίνει ένας τόπος που θα αξίζει κάποιος να ζει και να εργάζεται, ένας τόπος προκοπής για όλους!

Πώς θα θέλατε να είναι η Ηλεία σε 5  χρόνια;

Ένας τόπος όμορφος, παραγωγικός, που αξιοποιεί όλες τις δυνατότητές του. Επιμένουμε με μεγαλύτερη ένταση στην ισχυροποίηση της θέσης της σε όλο το φάσμα δραστηριότητας με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και τις συμπληρωματικές υπηρεσίες και εξυπηρετήσεις. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάσαμε μια σειρά από στοχευμένες δράσεις από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, κ.α., ενώ επίσης από την πρώτη στιγμή συμμετέχουμε στη σύνταξη του ειδικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία. 

Σήμερα, έχουμε στα χέρια μας ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την ολική ανασυγκρότηση της Ηλείας, τον τόπου που  έχει ήδη μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης, την οποία οφείλουμε να μετατρέψουμε σε δύναμη πραγματικής ανάπτυξης για το σύνολο των πολιτών της Ηλείας.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης θα μπει σε τροχιά υλοποίησης, το «Olympian Land» θα διευρυνθεί ώστε να καταστεί  ταυτότητα αναγνώρισης των τοπικών προϊόντων, ο νέος αυτοκινητόδρομος θα συνδεθεί, όχι μόνο με τους τόπους της μεγάλης ιστορίας και σπάνιου φυσικού κάλους, αλλά και με σύγχρονες παραγωγικές μονάδες.

Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε τις υποδομές της Ηλείας, για να κάνουμε ακόμα ομορφότερο τον τόπο με περισσότερες αναπλάσεις σε όλους τους Δήμους.

Συνεχίζουμε με την στρατηγική ΟΧΕ και ΒΑΑ με σύγχρονη θεώρηση σε όλους τους Δήμους της Ηλείας, με την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων. Τα ζητήματα ενέργειας αντιμετωπίζονται καθολικά για όλη την Περιφέρειά μας και παραμένουν στην αιχμή της προσπάθειάς μας.

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση διαμορφώσαμε την τουριστική προβολή της «Ολυμπιακής Γης» χτίζοντας με επιτυχία μία καινούργια ταυτότητα για την Περιφέρειά μας. Με έμβλημα τον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας προβάλλουμε τους προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας, τις εναλλαγές των τοπίων, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, τα ποιοτικά αγροδιατροφικά μας προϊόντα, τις γεύσεις αλλά και τις βιωματικές εμπειρίες φιλοξενίας που μπορούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας. Είμαστε υπερήφανοι γιατί με όχημα τη νέα τουριστική ταυτότητα OLYMPIAN LAND και την καμπάνια EPIC LAND, το αυθεντικό πρόσωπο της Δυτικής Ελλάδας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, και της Ηλείας γίνεται γνωστό και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος