FOLLOW US: facebook twitter

Έτσι θα «ανασάνει» ο Πύργος

Ημερομηνία: 19-02-2024 | Συντάκτης:

-Η «Πρωινή» παρουσιάζει τις βασικές κατευθύνεις του νέου ΣΧΟΟΑΠ για την ανάπτυξη της πόλης

-Περιφερειακό δίκτυο και σύνδεση με τη θάλασσα

-Ήπιο τουρισμό και αγροτική παραγωγή προβλέπει το οικονομικό πλάνο

-Μπήκαν οι βάσεις για την αξιοποίηση των ακινήτων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, δηλώνει στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Β. Παναγόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Φρένο» στις παθογένειες των προηγούμενων δεκαετιών βάζει – τουλάχιστον στα χαρτιά- το νέο Σχέδιο Χωρικής & Οικιστικής Ανάπτυξης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) της Δημοτικής Ενότητας Πύργου, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι προβλέψεις του είναι σαφείς και καθαρές, διότι στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους δημότες επί χρόνια: μποτιλιάρισμα, ανεξέλεγκτη δόμηση, γυρισμένη «πλάτη» στη θάλασσα και εσωστρεφής οικονομία.

Η «Πρωινή» παρουσιάζει τους βασικούς άξονες του νέου ΣΧΟΟΑΠ, οι οποίοι συνοπτικά προβλέπουν αναβαθμισμένο περιφερειακό δίκτυο, λειτουργική σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο, τερματισμό των οικιστικών πιέσεων και οικονομικό προσανατολισμό στον τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Σχέδιο, «είναι απαραίτητη η δημιουργία κόμβων στα σημεία σύνδεσης του δευτερεύοντος επαρχιακού δικτύου με την Εθνική Οδό, με σκοπό την ασφαλή κίνηση των οχημάτων, και κρίνεται αναγκαία η δημιουργία νότιας περιφερειακής οδού στον Πύργο, στα όρια του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η νέα αυτή περιφερειακή οδός θα ολοκληρώσει την περιμετρική κυκλοφορία στην πόλη του Πύργου και θα αποσυμφορήσει τις νότιες πολεοδομικές ενότητες .

Όσον αφορά τη σύνδεση με τη θάλασσα, το ΣΧΟΟΑΠ υποδεικνύει «να δημιουργηθεί νέα ή να αναβαθμιστεί η υφιστάμενη τοπική συνδετήρια οδός της πόλης του Πύργου με το παραλιακό μέτωπο στη θέση Σπιάτζα, που αποτελεί και το κοντινότερο παραλιακό σημείο από την πόλη. Η συνδετήρια οδός να είναι ήπιας κυκλοφορίας μικτής χρήσης για αυτοκίνητα, ποδήλατα (δημιουργία ποδηλατοδρόμου) και πεζούς (παγκάκια, στέγαστρα και δέντρα). Η συνδετήρια οδός σε δεύτερη φάση θα συνδέσει την περιοχή της Σπιάτζας με το Κατάκολο ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αύξησης της χρήσης του ποδηλάτου και του περιπάτου για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής μελέτης».

 Οι προβλέψεις για το οικιστικό δίκτυο

Το Δομικό Σχέδιο βάζει ως προτεραιότητα την πολεοδομική εξυγίανση και καθορίζει τις περιοχές που χρειάζονται ανάπλαση ή αναμόρφωση είτε εγκατάσταση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων για τουρισμό και αναψυχή, καθώς και την ορθολογική κατανομή, συσχέτιση και οργάνωση των χρήσεων γης στον εξωαστικό χώρο, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η κάλυψη των αναγκών, όσο και η συμβατότητα των χρήσεων και η ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων γης.

Συγκεκριμένα:

– Εστιάζει στην ανάγκη διευθετήσεων με τη δημιουργία νέων οικιστικών ενοτήτων παραθεριστικού χαρακτήρα στην περιοχή της Σπιάτζας και στο Πυργί, λόγω ισχυρών οικιστικών πιέσεων που εξακολουθούν να εμφανίζονται στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής.

– Στον ευρύτερο παραλιακό χώρο προβλέπει σχετικά έντονη δραστηριότητα τουρισμού και αναψυχής ή διάσπαρτη παραθεριστική κατοικία.

– Στον πεδινό και ημιορεινό χώρο προβλέπει ρυθμίσεις επεκτάσεων των οικισμών (Λασταίϊκα και πολεοδομικό συγκρότημα Πύργου) και προστασίας των πυρόπληκτων περιοχών χωρίς να αναπτύσσονται νέες οικιστικές ενότητες.

– Κατατάσσει τους οικισμούς Κατάκολο, Μυρτιά, Σκουροχώρι, Αμπελώνα και Βαρβάσαινα στους οικισμούς 5ου επιπέδου ενισχυμένου λόγω των διαθέσιμων υποδομών και υπηρεσιών που συγκεντρώνουν, δημιουργώντας ένα δίκτυο εξαρτήσεων των λοιπών γειτονικών οικισμών 5ου επίπεδου από αυτούς.

– Προσθέτει τη διάσταση της εποχικότητας και της πολυμορφίας της κατοίκησης και των μετακινήσεων στο σύνολο των οικιστικών περιοχών, προσδιορίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διαμορφωθεί η νέα μορφή οικιστικού δικτύου η οποία θα διατηρεί τους καθιερωμένους οικισμούς ως «σταθερά σημεία αναφοράς» με βασικό πόλο το αστικό κέντρο του Πύργου, και παράλληλα αναπτύσσει συμπληρωματικούς πόλους ή δευτερεύοντα κέντρα που σε προβολή χρόνου μπορεί να έχουν εποχική λειτουργία.

Το πλάνο για την οικονομική ανάπτυξη

Κομβική αρχή στον σχεδιασμό του δομικού πλάνου είναι η διαχείριση του παραλιακού τμήματος με την οργάνωση τουριστικών περιοχών και περιοχών παραθερισμού και εποχικής κατοίκησης, με ταυτόχρονη διαφύλαξη των περιοχών προστασίας, και η προστασία  του αγροτικού χώρου και του αγροτικού τοπίου σε όλη την έκταση της Δ.Ε. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αγροτουρισμού και παραθερισμού, με αναγνώριση της ταυτότητας και ιδιαιτερότητας κάθε οικισμού και κοινότητας.

Το αναπτυξιακό πρότυπο βασίζεται κυρίως στη διατήρηση των αγροτικών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη  ως εξής

– παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων (προϊόντα αροτραίων καλλιεργειών, ελιές κ.λπ., κτηνοτροφικές και αλιευτικές δραστηριότητες σε πολύ μικρή κλίμακα) με χρήση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και μεταποίησης.

– η τόνωση της αγροτουριστικής δραστηριότητας με την οινική διαδικασία (παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση), εκφρασμένη μέσα από την παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων (ΟΠΑΠ).

– η αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού στα δυτικά παράλια και η ύπαρξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων (κτήματα οινοποιίας/δρόμοι κρασιού),

– η ανάπτυξη εναλλακτικής μορφής τουρισμού με την προσέλκυση επισκεπτών για τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου (Τέλη Οκτωβρίου – Τέλη Ιανουαρίου), συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Εδώ αξίζει να επισημανθεί πως παρατηρούνται φαινόμενα σύγκρουσης χρήσεων γης με την άναρχη δόμηση να απειλεί τη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, γι’ αυτό επιδιώκεται η προστασία της με την ένταξη σε Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ), ενώ προτείνεται η εκπόνηση μελέτης για την υπερβόσκηση.

Βιοτεχνίες «πράσινες» και εκτός πόλης

Αξιοσημείωτη είναι η επίσης η αναφορά στα προβλήματα από τη λειτουργία βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων,  καθώς προτείνεται η απομάκρυνση όσων είναι εγκατεστημένες πέριξ της πόλης του Πύργου και η μετεγκατάστασή τους σε προβλεπόμενη χωροθετημένη περιοχή με αντίστοιχες προβλεπόμενες χρήσεις εγκαταστάσεων ΑΠΕ: Η συγκεκριμένη χρήση θα πρέπει να ελέγχεται να εγκαθίσταται με μέριμνα ως προς τη γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και τις υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές χωρίς να τις υποβαθμίζει αισθητικά.

Τα μνημεία της πόλης

Το ΣΧΟΟΑΠ υπογραμμίζει τον αρχιτεκτονικό πλούτο του Πύργου, καθώς αναφέρει ότι εντός του αστικού ιστού έχουν επισημανθεί από τη Εφορεία Νεότερων Μνημείων ως προστατευμένα-ενδιαφέροντα συνολικά 61 νεότερα μνημεία. Πρόκειται για έναν κατάλογο σημαντικών μνημείων, τα οποία ακόμη δεν έχουν κηρυχθεί διατηρητέα με σχετικό νομικό πλαίσιο.

– Η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος (ΥΝΕΜΤΕΔΕ), που αποτελεί φορέα του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει κηρύξει ως προστατευόμενες τέσσερις ακόμα οικίες στο Κατάκολο και τα Λασταϊικα, καθώς και τον αξιόλογο λιθόκτιστο φάρο του Κατάκολου, που αποτελεί προστατευόμενο μνημείο του 1865

– Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχουν κηρυχθεί διατηρητέα 22 κτίρια εντός της Δημοτικής Ενότητας. Τα περισσότερα βρίσκονται στην πόλη του Πύργου, ενώ δύο μόνο κτίρια βρίσκονται στα Λαστέικα και το Κατάκολο. Για το θέατρο «Απόλλων» αρμόδιος φορέας είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ για τα υπόλοιπα το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Β. Παναγόπουλος: «Σπουδαία στιγμή στην πολεοδομική ιστορία του Πύργου»

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος, τόνισε στην «Πρωινή» ότι η έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ είναι πολύ σημαντική στιγμή για τα πολεοδομικά ζητήματα της πόλης του Πύργου και του πρώην καποδιστριακού δήμου, οι περιοχές του οποίου συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη, καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο επίπεδο του επικαιροποιημένου  πολεοδομικού σχεδιασμού.

«Μπορούμε πλέον να εφαρμόσουμε το δεύτερο επίπεδο, δηλαδή τα ρυμοτομικά σχέδια εφαρμογής. Μάλιστα ο Δήμος Πύργου είναι ο μοναδικός Δήμος της Ηλείας που ολοκλήρωσε  το πρώτο στάδιο πολεοδομικού σχεδιασμού. Στόχος μας είναι η άμεση δημοπράτηση των ρυμοτομικών σχεδίων εφαρμογής όπου απαιτείται. Για τους μη ειδικούς, πρέπει να τονίσουμε ότι οι πολεοδομικές αυτές ενέργειες θέτουν τις βάσεις για την αξιοποίηση των ακινήτων και για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αίροντας ερωτήματα και αμφισβητήσεις πολεοδομικής φύσης. Τα ζητήματα που επιλύονται είναι πάρα πολλά», δήλωσε αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απεμπλοκή του θέματος που είχε ανακύψει και εμπόδιζε την αξιοποίηση  του οικοπέδου που προορίζεται για την οικοδόμηση του 1ου Λυκείου Πύργου.

«Ήδη με τη λύση που δόθηκε από τα ΣΧΟΟΑΠ, αντιμετωπίσθηκε το πολεοδομικό πρόβλημα και ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του σχολείου. Καθίσταται πλέον δυνατή η επέκταση του σχεδίου πόλης στο βόρειο τμήμα  με την ολοκλήρωση της έγκρισης της μελέτης  που πρόκειται άμεσα να δρομολογήσουμε. Προσδιορίζονται με ξεκάθαρο τρόπο οι χρήσεις γης σε όλο τον πολεοδομικό ιστό της πόλης  του Πύργου και εντός των ορίων του πρώην  καποδιστριακού  δήμου. Ανοίγει ο δρόμος  για την πολεοδόμηση (επίσπευση πολεοδομικών σχεδίων εφαρμογής) και άρα την αξιοποίηση παραλιακών περιοχών μεγάλου ενδιαφέροντος όπως του Αγ, Ηλία, Σκαφιδιάς, Λεβεντοχωρίου, Κορακοχωρίουκαι του προϋφιστάμενου του 1923 οικισμού Κατακόλου κλπ», ανέφερε και έκανε λόγο για μεγάλη δικαίωση του ιδίου προσωπικά και των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου Πύργου για την αίσια έκβαση του εγχειρήματος.

«Όταν υπάρχει υγιής συνεργασία μεταξύ των αιρετών και των υπηρεσιακών παραγόντων, με τους τελευταίους να καλούνται να υπερβούν τις δυνάμεις και τις αντικειμενικές δυνατότητες που τους παρέχονται, τα αποτελέσματα είναι επιτυχή και πολλαπλώς ωφέλιμα για το κοινωνικό σύνολο», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος