FOLLOW US: facebook twitter

Ετοιμάζουν σειρά παρεμβάσεων οι μηχανικοί

Ημερομηνία: 11-12-2023 | Συντάκτης:

-Τι αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη του ΤΕΕ Ηλείας την περασμένη Πέμπτη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Σειρά παρεμβάσεων προγραμματίζει το ΤΕΕ Ηλείας για να αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα της μειωμένης στελέχωσης των δήμων και των Υπηρεσιών Δόμησης με μηχανικούς, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία του ΤΕΕ στον Πύργο.

Η συμμετοχή ήταν αυξημένη καθώς παρευρέθηκαν διευθυντές και προϊστάμενοι Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων και των ΥΔΟΜ,  και η ανησυχία διάχυτη, διότι άπαντες υπογράμμισαν την ανάγκη να βρεθούν λύσεις για την επαρκή στελέχωση με προσωπικό, διότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να βαλτώσουν τα έργα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, η κατάσταση των υπηρεσιών έχει φτάσει πλέον στο σημείο μηδέν. «Μιλάμε για Τεχνικές υπηρεσίες και ΥΔΟΜ οι οποίες διαθέτουν έναν –μισό ή και κανέναν υπάλληλο ανά πόστο, υπηρεσίες που έχουν παρωχημένο εξοπλισμό περασμένων δεκαετιών, υπηρεσίες που οι υπάλληλοι αντί να εργάζονται βρίσκονται σε δικαστικές αίθουσες για υπηρεσιακή υπόθεση.Στις τεχνικές υπηρεσίες και τις πολεοδομίες, οι υπάλληλοι πλέον μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού –και μάλιστα ακρωτηριασμένου χεριού. Οι ευθύνες δε και οι αρμοδιότητες έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξάνονται καθημερινά», ανέφερε και πρόσθεσε πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης, γηρασμένα έργα υποδομών περιμένουν την ώρα της κατάρρευσης, προκύπτουν ελλείψεις σε Αντιπλημμυρικά έργα και άλλα έργα περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ τα δημόσια έργα αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω αδυναμίας επίβλεψης.

Όταν ένας μηχανικός έχει αναλάβει την επίβλεψη 10 έργων ταυτόχρονα, πώς θα ανταπεξέλθει; Εκατοντάδες εκκρεμείς φάκελοι οικοδομικών αδειών και χιλιάδες  λοιπές υποθέσεις όπως αυθαιρέτων, ετοιμόρροπων κ.ά. μόνο στο νομό Ηλείας. Τις συνέπειες δεν τις “γεύονται” μόνον οι μηχανικοί αλλά το σύνολο των πολιτών, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να ξεκινήσει μια προσπάθεια διεκδίκησης από τις  νεοεκλεγμένες αρχές Περιφέρειας και Δήμων της Ηλείας, ώστε να πάρουν το θέμα ίσως για πρώτη φορά στα σοβαρά.

Όπως δήλωσε πρόσφατα στην «Πρωινή» ο πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Παναγόπουλος, το 50% των μηχανικών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον στις προκηρύξεις διορισμού, στην πορεία παραιτούνται ή απορρίπτουν τη θέση λίγο πριν διοριστούν.

«Οι χαμηλοί μισθοί, σε συνδυασμό με την κατάσταση που συναντούν στις υπηρεσίες, με τον τεράστιο όγκο δουλειάς, λειτουργούν αποτρεπτικά για να εκδηλώσει ενδιαφέρον διορισμού ένας μηχανικός. Στον δήμο Πύργου, το σημερινό προσωπικό δεν καλύπτει ούτε το 50% των προβλεπόμενων μηχανικών. Επομένως, είναι δύσκολο να ωριμάσουν μελέτες, να δρομολογηθούν έργα, να γίνονται επιβλέψεις κλπ. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αυξηθούν οι απολαβές και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίες για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες των δήμων. Σε διαφορετική περίπτωση, δε θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες ευνοϊκού αναπτυξιακού περιβάλλοντος, διότι δεν θα υπάρχει η πρακτική δυνατότητα να προχωρήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia