FOLLOW US: facebook twitter

Το ΕΣΥ κλονίζεται, το lockdown παρατείνεται

Ημερομηνία: 16-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”123619″ img_size=”full”][vc_column_text]Η βασική γραμμή, και εισήγηση, μεταξύ των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας είναι παράταση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πέραν της 30ης Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με «γενικό απαγορευτικό», τύπου Μαρτίου στις πιο επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, όπως η βόρεια Ελλάδα.

Η εισήγηση αυτή δεν υιοθετείται μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, διότι η κατάσταση στην οικονομία τείνει να γίνει εξίσου οριακή με την κατάσταση στο σύστημα δημόσιας υγείας. Στόχος είναι να λειτουργήσει οπωσδήποτε η αγορά στο μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει να χαθεί τζίρος έως και 30 δις ευρώ. Με την ύφεση – στις πλέον συγκρατημένες εκτιμήσεις – να τρέχει με ρυθμό άνω του 10% του ΑΕΠ, μια τέτοια προοπτική ισοδυναμεί με ολική κατάρρευση, ειδικά για κλάδους όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Σ’ αυτό το σκηνικό, η πολιτική επιλογή – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – είναι να παραταθεί πανελλαδικά το lockdown έως τις 6 Δεκεμβρίου, και εάν, μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξουν ενδείξεις σταθεροποίησης, να επιβληθεί μοντέλο Μαρτίου στην καραντίνα στην βόρεια Ελλάδα – δηλαδή, να υπάρξει αναστολή και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων με παράλληλη αύξηση της υποχρεωτικής τηλε-εργασίας στο 70% και στον ιδιωτικό τομέα.

Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο και όλα θα κριθούν το επόμενο επταήμερο από έναν και μοναδικό παράγοντα: Τις αντοχές του συστήματος Υγείας που, ήδη, στην βόρεια Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όριά του.

Οι αναλύσεις και οι προβολές της επιτροπής των επιδημιολόγων δεν ήταν ενθαρρυντικές ούτε και χθες, μετά την επεξεργασία και των τελευταίων στοιχείων. Με τον ισχύοντα ρυθμό, ακόμη και εάν τα περιοριστικά μέτρα αποδώσουν, η εκτίμηση είναι πως ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν θα έχει πέσει κάτω από τα 800 στο τέλος Νοεμβρίου. Και αυτό σημαίνει ότι εάν αρθεί, σε ένα τέτοιο επίπεδο το lockdown, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο νέας έκρηξης της πανδημίας μετά από τρεις εβδομάδες, δηλαδή μέσα στα Χριστούγεννα.

Η επιδημιολογική καμπύλη δεν θεωρείται ότι ακόμη έχει σταθεροποιηθεί, αλλά το πλέον ανησυχητικά  στοιχείο είναι η ραγδαία αύξηση των διασωληνώσεων και ο δείκτης των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η κατάσταση περιγραφόταν χθες, από τους ίδιους τους γιατρούς, ως δραματική, ενώ οι ΜΕΘ της Αττικής και της νότιας Ελλάδας μπαίνουν πλέον σε φάση υποδοχής ασθενών covid από άλλες περιοχές. To σχέδιο προβλέπει μεταφορά των ασθενών με άλλες παθήσεις που χρειάζονται ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, έτσι ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία.

Υπό αυτή την πίεση, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί αυτήν την στιγμή ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα αντέξουν και πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έρθει η «επιπέδωση» της καμπύλης, προκειμένου να κλειδώσει η άρση του lockdown τουλάχιστον στις 6 Δεκεμβρίου.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που επιτευχθεί περιορισμός της διασποράς και, κυρίως, σταθεροποίηση του ΕΣΥ μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, οι επιδημιολόγοι του υπουργείου Υγείας θεωρούν επίσης βέβαιο πως θα χρειαστεί να λειτουργήσει το λεγόμενο σχέδιο «ακορντεόν» – δηλαδή, κυλιόμενα lockdowns έως την επόμενη άνοιξη.

«Φονικό» το 2ο κύμα: Πάνω από 500 θάνατοι σε έναν μήνα

Το δεύτερο κύμα της «επίθεσης» του κορωνοϊού στην Ελλάδα συνεχίζει ακάθεκτο και σε λιγότερο από έναν μήνα (σε 28 ημέρες) έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους, όσους σε οκτώ μήνες, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 17 Οκτωβρίου, επτά μήνες και τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη καταγραφή θύματος από κορωνοϊό στη χώρα, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 500. Μόλις 28 ημέρες μετά οι νεκροί έφτασαν τους 1.035, σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 θυμάτων. Η διάμεση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 80 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, νέα άνοδος σημειώθηκε στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αγγίζοντας πλέον τους 366 από 336 την προηγούμενη ημέρα. Ο μέσος όρος των εισαγωγών περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία πλέον είναι 350 ημερησίως και έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, ενώ συνεχώς αυξάνει ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ.

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia