Εσύ, ξέρεις να οδηγείς ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”81696″ img_size=”full”][vc_column_text]Μπορεί στη χώρα μας η ηλεκτροκίνηση να βρίσκεται ακόμη σε… νηπιακό στάδιο, όμως τα ηλεκτρικά (και plug-in υβριδικά) αυτοκίνητα είναι εδώ και συνεχώς θα αυξάνουν την παρουσία τους. Εμείς, παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 πολύ χρήσιμες συμβουλές για την οδήγησή τους, οι οποίες στοχεύουν στο να μειώσουν το «άγχος» της αυτονομίας τους.
Παρότι αυτή τη στιγμή τα νεότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν με μια φόρτιση να διανύσουν παραπάνω από 300 «πραγματικά» χιλιόμετρα, το άγχος της αυτονομίας πάντα θα υπάρχει για τον οδηγό τους, από τη στιγμή μάλιστα που ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα το δίκτυο φόρτισής τους αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά περιορισμένο.
Ωστόσο, εάν ο οδηγός εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά οδήγησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να ξεφύγει από αυτό το άγχος μεγιστοποιώντας την αυτονομία κίνησης με μια φόρτιση. Παρακάτω, και με τη βοήθεια της ιστοσελίδας MYEV.com μπορείτε να δείτε 10 απλούς τρόπους με τους οποίους ο οδηγός μπορεί να κερδίσει επιπλέον χιλιόμετρα με το ηλεκτρικό του:
1. Οδηγήστε ήπια
Μπορεί η άμεση απόδοση της ροπής από 0 km/h των ηλεκτρικών να τους χαρίζει εκρηκτικές επιταχύνσεις, όμως αυτό συνεπάγεται και αντίστοιχα… εκρηκτική πτώση των επιπέδων ενέργειας στην μπαταρία. Οπότε, εκμεταλλευτείτε τη ροπή για να οδηγήσετε ήπια κερδίζοντας σε αυτονομία.
2. Αποφύγετε τις υψηλές ταχύτητες
Προσπαθήστε να κινείστε με ταχύτητες κάτω από 100 km/h όποτε είναι εφικτό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα τελειώσετε σύντομα της ενέργεια της μπαταρίας. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Υπουργείο Ενέργειας εάν για παράδειγμα κινείστε με 80 km/h, θα χρησιμοποιείτε 14% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το αν κινείστε με 100 km/h. Παράλληλα, εάν το ηλεκτρικό σας έχει πρόγραμμα «Eco», χρησιμοποιείστε το για να επιτύχετε πιο «μαλακές» επιταχύνσεις.
3. Χρησιμοποιείστε στο έπακρο το σύστημα ανάκτησης ενέργειας
Όλα τα ηλεκτρικά οχήματα είναι εφοδιασμένα με σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση. Χρησιμοποιείστε λοιπόν το mode οδήγησης που εμπλέκει όσο το δυνατόν περισσότερο το σύστημα για αν στείλετε έξτρα ρεύμα στην μπαταρία, ενώ παράλληλα εκμεταλλευτείτε το σύστημα για να επιβραδύνετε και ίσως σταματήσετε ακόμη το αυτοκίνητο, εάν έχει τέτοια δυνατότητα (π.χ. Nissan e-Pedal στο Nissan LEAF), χωρίς να πατήσετε το φρένο.
4. Προσοχή στη χρήση της θέρμανσης
Ένα από τα πιο ενεργοβώρα συστήματα ενός αυτοκινήτου είναι το σύστημα θέρμανσης (καλοριφέρ). Προσπαθήστε λοιπόν να θέσετε στον κλιματισμό όχι την ανώτερη δυνατή θερμοκρασία κατά τον χειμώνα, αλλά μια μέση θερμοκρασία, ενώ χρησιμοποιείστε, αν υπάρχουν, τα θερμαινόμενα καθίσματα και το θερμαινόμενο τιμόνι έναντι του καλοριφέρ. Ένα χρήσιμο tip είναι ότι όταν το αυτοκίνητο φορτίζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία προ-θέρμανσης (την έχουν κάποια ηλεκτρικά) που θα φέρει το εσωτερικό στην επιθυμητή θερμοκρασία προτού αρχίσετε να οδηγείτε.
5. Προσέξτε και τη χρήση του air condition
Όπως και η θέρμανση, έτσι και το air condition «τρώει» πολύ ενέργεια από την μπαταρία και απαιτεί και εδώ σύνεση η χρήση του. Εάν υπάρχει λειτουργία προ-ψύξης, χρησιμοποιείστε την όταν φορτίζει το ηλεκτρικό σας και λίγο πριν μπείτε στο αυτοκίνητο για να πετύχετε τη θερμοκρασία που θέλετε.
6. Τα ελαστικά πρέπει να έχουν τη σωστή πίεση
Εδώ ισχύει ότι και σε ένα αυτοκίνητο με μοτέρ βενζίνης ή diesel. Ελαστικά που δεν έχουν τη σωστή πίεση επιβαρύνουν την κατανάλωση του αυτοκινήτου και άρα, στην περίπτωση των ηλεκτρικών, μειώνουν τα αποθέματα ενέργειας της μπαταρίας. Οπότε, συχνά-πυκνά τσεκάρετε την πίεση και συμπληρώνετε τον απαραίτητο αέρα στα ελαστικά, με βάση πάντα το σχετικό ταμπελάκι του κατασκευαστή στο αυτοκίνητο.
7. Μην αφήνετε περιττά βάρη στο αυτοκίνητο
Ίσως ο ευκολότερος τρόπος να μειώσετε την κατανάλωση ενός οποιουδήποτε αυτοκινήτου και άρα ενός ηλεκτρικού, είναι να φροντίζετε να μην αφήνετε μέσα στο αυτοκίνητο περιττά αντικείμενα που αυξάνουν το βάρος. Υπολογίζεται ότι σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο εάν ταξιδεύει με αντικείμενα/φορτίο έξτρα βάρους 45-50 κιλών, τότε η κατανάλωση ενέργειας είναι κατά 1-2% περισσότερη.
8. Μην «πειράζετε» την αεροδυναμική του
Η αεροδυναμική ενός αυτοκινήτου παίζει και αυτή το ρόλο της στην κατανάλωση. Έτσι, τυχόν προσθήκες ραγών οροφής, σχαρών, μπαγκαζιέρων κ.ο.κ. επηρεάζουν την αεροδυναμική αντίσταση και άρα ενισχύουν την κατανάλωση του ηλεκτρικού σας σε ταχύτητες ταξιδιού.
9. Χρησιμοποιείστε την πιο «οικονομική» διαδρομή
Και εδώ ισχύει ό,τι και στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η επιλογή μιας διαδρομής χωρίς πολύ κίνηση, συνεχή σταμάτα-ξεκίνα κ.ο.κ., σας γλιτώνει ενέργεια και αυξάνει την αυτονομία. Εάν μάλιστα το σύστημα Navi του ηλεκτρικού σας έχει δυνατότητα πρότασης πιο «οικονομικών» διαδρομών, χρησιμοποιείστε τες.
10. Προσοχή στο χρόνο φόρτισης του ηλεκτρικού
Ρυθμίστε ανάλογα το χρόνο φόρτισης του ηλεκτρικού σας, ώστε όταν τελειώσει η φόρτιση να χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια το αυτοκίνητο. Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσετε μερικά έξτρα χιλιόμετρα κατά την οδήγηση, αφού οι μπαταρίες των ηλεκτρικών έχουν την τάση με πολύ αργούς ρυθμούς να αποφορτίζονται σταδιακά όταν έχει τελειώσει η φόρτιση και παραμένουν στην πρίζα. Παράλληλα, βγάζοντας την πρίζα όταν η φόρτιση έχει τελειώσει, κάνει καλό και στην μακροχρόνια «υγεία» της μπαταρίας.
Πηγή: protothema.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]