FOLLOW US: facebook twitter

Diesel ή βενζίνη: Τι να επιλέξω;

Ημερομηνία: 06-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Αποτελεί ίσως το απόλυτο δίλημμα της εποχής, αν και πλέον οι περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να στρέφονται όλο και πιο πολύ προς τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία άλλωστε είναι το μέλλον της αυτοκίνησης. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό σε πλήρη μορφή, η διαχρονική «κόντρα» για τον κινητήρα που θα επιλέξω το νέο μου αυτοκίνητο παραμένει: Diesel ή βενζίνη; Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στην απάντηση που καλείται να δώσει ο υποψήφιος αγοραστής. Για την ακρίβεια η απάντηση καθορίζεται από τις προτεραιότητες και ανάγκες που έχει τη δεδομένη χρονική περίοδο και φυσικά από τη χρήση που προορίζει το αυτοκίνητο το οποίο πρόκειται να αποκτήσει.

Στα παραπάνω ο εκάστοτε υποψήφιος αγοραστής προφανώς θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις πρόσφατες ανακατάξεις (η βενζίνη ανέλαβε και πάλι τα ηνία στις πωλήσεις σε σχέση με το diesel) ή εξελίξεις (δηλώσεις για απαγόρευση του diesel σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε βάθος 10ετίας, αυστηρότερα κριτήρια ρύπων κλπ.).

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αναλύοντας τα υπέρ και τα κατά των δύο «αντιπάλων», με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Είναι αλήθεια ότι τα αυτοκίνητα με diesel κινητήρες καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο και εκπέμπουν λιγότερους ρύπους (σύμφωνα με τους κατασκευαστές), στοιχεία που επιδρούν θετικά στην τσέπη μας. Από την άλλη, τα βενζινοκίνητα οχήματα διακρίνονται για τις καλύτερες επιδόσεις τους και το χαμηλότερο κόστος αγοράς τους σε σχέση με τα αντίστοιχα diesel.

Η καλύτερη επιλογή για κάποιον που διανύει πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, είτε χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο ως εργαλείο δουλειάς, είτε για συχνά ταξίδια, είναι αδιαμφισβήτητα ένα μοντέλο με diesel κινητήρα, καθώς η μέση κατανάλωση καυσίμου είναι κατά 30% χαμηλότερη σε σχέση με μοντέλα που φέρουν κινητήρες βενζίνης.

Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο πέρα από την χαμηλότερη κατανάλωση, αποτελεί και η τιμή του καυσίμου στα βενζινάδικα, η οποία έχει μια σταθερή απόκλιση της τάξης του 0.30-0,40 ευρώ ανά λίτρο, με την τιμή της βενζίνης να παραμένει ακριβότερη από αυτή του πετρελαίου.

Ακόμη ένας κομβικός παράγοντας που πρέπει να συνυπολογίσει ο υποψήφιος αγοραστής, είναι η τιμή του νέου αυτοκινήτου που έχει επιλέξει. Σε αυτό το πεδίο, το προβάδισμα φαίνεται να το έχουν τα βενζινοκίνητα οχήματα, με την τιμή τους να κυμαίνεται από 1.000 έως 5.000 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με τα diesel.

Αν όμως διανύει πολλά χιλιόμετρα (20.000 ανά έτος) τότε στην περίπτωση που αγοράσει diesel αυτοκίνητο, η χαμηλότερη κατανάλωση και η επίσης χαμηλότερη τιμή καυσίμου, θα κάνουν απόσβεση σε σχέση με την ακριβότερη αρχική τιμή του αυτοκινήτου. Αν από την άλλη δεν διανύει πολλά χιλιόμετρα/ανά έτος, τότε η προφανής επιλογή είναι ένα αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης.

Αποτέλεσμα εικόνας για diesel vs gasoline engines

Σε ότι αφορά στην συντήρηση τους, οι diesel κινητήρες προβλέπουν λιγότερο συχνές επισκέψεις στα συνεργεία, όντας φαινομενικά πιο ανθεκτικοί από τους βενζινοκινητήρες, όμως το κόστος για ένα service είναι σχεδόν το ίδιο σε αμφότερες τις περιπτώσεις. Παράλληλα, οι diesel μπορεί να μη βγάζουν συχνά βλάβες, όμως όταν αυτό συμβεί είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο ακριβές από τις αντίστοιχες των βενζινοκίνητων.

Η μεταπωλητική αξία των diesel παραμένει ακόμη υψηλή, αν και το τελευταίο διάστημα όπως ήδη προαναφέραμε παρατηρείται μια τάση απαξίωσης τους. Προς το παρόν όμως, ένα diesel αυτοκίνητο κρατάει αρκετά ψηλότερα την τιμή μεταπώλησης του, σε σχέση με ένα μοντέλο με κινητήρα βενζίνης.

Στον τομέα τον επιδόσεων, οι κινητήρες βενζίνης έχουν σαφές προβάδισμα, καθώς οι diesel διαθέτουν μεγάλο απόθεμα ροπής από τις χαμηλές στροφές λειτουργίας του κινητήρα, δεν παρουσιάζουν όμως τη διάρκεια των βενζινοκινητήρων, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι πετρελαιοκινητήρες δεν προσδίδουν οδηγική ευχαρίστηση στα μοντέλα που εφοδιάζονται με αυτούς.

Εν κατακλείδι, η απάντηση στο δίλημμα diesel ή βενζίνη είναι σαφής. Αν διανύεις πολλά χιλιόμετρα το χρόνο, δεν επηρεάζεσαι από το γενικότερο κλίμα «απαξίωσης» που επικρατεί το τελευταίο διάστημα (βλέπε πιο πάνω) και δεν βιάζεσαι να αλλάξεις σύντομα αυτοκίνητο, τότε η επιλογή σου θα είναι ένα μοντέλο με πετρελαιοκινητήρα, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις απόσβεση τα παραπάνω χρήματα που θα δαπανήσεις για την αγορά του. Αν από την άλλη, δεν διανύεις πολλά χιλιόμετρα το χρόνο και θες να ευχαριστιέσαι λίγο παραπάνω τις επιδόσεις του αυτοκινήτου σου, τότε θα στραφείς προς βενζινοκίνητες εναλλακτικές. Η τελική απόφαση είναι δική σου.

Πηγή: gazzetta.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος