Πρώτα το άνοιγμα των καταστημάτων και μετά η… επιδότηση εκκίνησης!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”128323″ img_size=”full”][vc_column_text]
Όλα τα μέτρα για το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου
[/vc_column_text][vc_column_text]Τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το άνοιγμα της εστίασης την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαίου μόνο στους εξωτερικούς χώρους, έδωσε ο Γ.Γ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, καθώς οι επιχειρηματίες του κλάδου τηρούσαν στάση αναμονής για να δουν αν θα χαρούν και αν οι προϋποθέσεις θα είναι θετικές έτσι ώστε να ανοίξουν χωρίς χασούρα. Έτσι λοιπόν θα έχουμε δύο φορές την εβδομάδα self test για τους εργαζομένους, απολύμανση των καταλόγων, αποστάσεις στα τραπέζια μέχρι έξι ατόμων και αντισηπτικό πάνω σε αυτά, ενώ θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες.
Ωστόσο το παράδοξο να ανοίγουν πρώτα τα καταστήματα εστίασης, αλλά χωρίς την επιδότηση στήριξης που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση, προβληματίζει τους επαγγελματίες, αφού απο την μια είναι ικανοποιημένοι για την επανεκκινηση και από την άλλη δεν θα έχουν για το άνοιγμα την επιδότηση που αφορούσε τα πρώτα τους έξοδα ώστε να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες για το ξεκίνημα. Να υπενθυμίσουμε οτι η επιδότηση αφορά στο 7% του ετήσιου τζίρου των επαγγελματιών, με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκριτικά με το ’19 και το ’20 απώλειες άνω του 30% του τζίρου τους. Αυτό θα οδηγήσει κάποιους στο να ανοίξουν πολύ αργότερα, μετά τις 15 Μαΐου έχοντας εισπράξει την επιδότηση ή να “στραγγίξουν” όποιο ελάχιστο απόθεμα ρευστότητας τους έχει απομείνει και να ανοίξουν, λαμβάνοντας μεταγενέστερα την επιδότηση ή να ζητήσουν από τους προμηθευτές τους πίστωση χρόνου και να τους πληρώσουν όταν τελικά τους καταβληθεί. Αυτά τα 330 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζονται- όχι αδίκως- ως φιλί της ζωής για τις περίπου 35.000 επιχειρήσεις, που υπολογίζεται ότι έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη δράση, καθώς θα καλύψουν το κόστος προμήθειας πρώτων υλών για το πρώτο κρίσιμο δίμηνο. Οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι με το «καλημέρα», μια μικρομεσαία επιχείρηση εστίασης χρειάζεται 2.000- 3.000 ευρώ για να γεμίσει ψυγεία και αποθήκες, ενώ ο λογαριασμός ανεβαίνει αν μιλάμε για εστιατόρια υψηλότερης κατηγορίας ή ακριβότερης κουζίνας, όπως οι ψαροταβέρνες, οπότε το κόστος των πρώτων υλών ανεβαίνει.
Σύμφωνα με τις κυλιόμενες έρευνες στον κλάδο, αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν εξαντλήσει τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μέχρι να έρθει το «ζεστό» χρήμα από το νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να βάλουν πλάτη οι προμηθευτές τους.
Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις της επιδότησης εκκίνησης στην εστίαση, αναμένεται να ανοιξει στις 10 Μαιου κατά δήλωση του Υπουργού Α. Γεωργιάδη , ενώ εντος της εβδομάδας θα καταβληθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134587″ img_size=”full”][vc_column_text]Όλα τα μέτρα για το άνοιγμα της εστίασης
Σε ότι αφορά τα μέτρα για το άνοιγμα της εστίασης , ο κ. Σταμπουλίδης ανακοίνωσε πως θα:
- Επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών και μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι. Πάνω στα τραπεζάκια πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό.
- Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη θα είναι 90 cm – 1,2 m- 1,8m.
- Κλειστές θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από τις 11 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.
- Πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής. Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπέζια ή στο μπαρ.
- Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και β) απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
- Οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες στην εστίαση πρέπει να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα. Το κόστος ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος και του δεύτερου την επιχείρηση.
Συγκεκριμένα η απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν:
με τον ΚΑΔ 56.10,υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο/ΚΑΔ 56.30.10.03,
υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ΚΑΔ 56.30.10.06, υπηρεσίες καφετέριας/ΚΑΔ 56.30.10.07, υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο/ΚΑΔ 56.30.10.14.
Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 5621 και 5630 και οι οκταψήφιοι αυτών.
Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS, ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.
Δεν τίθεται θέμα προστίμου για όσους φεύγουν 11 το βράδυ από καταστήματα εστίασης
Να σημειώσουμε δε, ότι όπως διευκρίνισε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, δεν τίθεται θέμα προστίμου λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας για όσους φεύγουν από ένα κατάστημα εστίασης στις 11 το βράδυ. «Το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δε θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιον που φεύγει από το κατάστημα στις 11. Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση” τόνισε. Επίσης ανέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί θέμα αποστολής μηνύματος για την εστίαση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]