FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Το ΕΣΠΑ το επίδομα κατάρτισης των επιστημόνων και οι … μεσάζοντες

Ημερομηνία: 13-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”109793″ img_size=”full”][vc_column_text]Το θέμα με το επίδομα των 800 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, που τελικά δεν δίνεται από την κυβέρνηση αλλά αντικαθίσταται από επίδομα κατάρτισης 600 ευρώ, έχει προκαλέσει -και δικαίως- μεγάλο θόρυβο. Οχι μόνο επειδή προσβάλλει την αξιοπρέπεια των επιστημόνων αλλά κυρίως διότι, όπως θα δείξουμε παρακάτω, αποδεικνύεται πλέον σαφώς ότι ακόμα και εν μέσω μιας τέτοιας οικονομικής ανασφάλειας και αγωνίας, η κυβέρνηση σκέφτεται τρόπους να κάνει χατίρια σε ημέτερους σπαταλώντας πολύτιμους πόρους.

Η κάλυψη περίπου 180.000 επιστημόνων με το επίδομα των 800 ευρώ θα στοίχιζε στο κράτος 144 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής δημοσίευσης, για την κατάρτιση αυτών των επιστημόνων προκύπτει σημαντικά μεγαλύτερο κόστος, ύψους 193 εκατ. ευρώ (1.070 ευρώ ανά άτομο), καθώς στα 600 ευρώ που θα πάρει κάθε επιστήμονας πρέπει να προστεθεί κόστος 470 ευρώ για να πληρωθεί το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Ενα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την επιλογή ενίσχυσης μέσω κατάρτισης είναι ότι η κατάρτιση είναι επιλέξιμη από το ΕΣΠΑ, άρα το κράτος θα εισπράξει την κοινοτική συνδρομή και επομένως θα εξοικονομήσει πόρους. Εντούτοις, από έγγραφο οδηγιών του υπουργείου Οικονομίας με ημερομηνία 8.4.2020 προς τις διαχειριστικές αρχές του ΕΣΠΑ, φαίνεται καθαρά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επιλέξιμο από το ΕΣΠΑ και το επίδομα των 800 ευρώ που αρνείται να δώσει η κυβέρνηση στους αυτοαπασχολούμενους.

Αποδεικνύεται, με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν να καταφύγει στο «τέχνασμα» της ψευδεπίγραφης κατάρτισης για να ενισχύσει τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς το επίδομα των 800 ευρώ (α) παρέχει 200 ευρώ περισσότερη ενίσχυση και μάλιστα με απλούστερες διαδικασίες σε σχέση με το επίδομα κατάρτισης, και (β) κοστίζει περίπου 50 εκατομμύρια λιγότερο στο κράτος και μάλιστα επιδοτείται στο 100% από το ΕΣΠΑ, άρα έχει τελικά μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η επιμονή της κυβέρνησης στην επιλογή της κατάρτισης δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο παρά τη «χορηγία» 50 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ σε βάρος των υπόλοιπων αναγκών της οικονομίας. Και μάλιστα την ίδια στιγμή που με υποκρισία και υποτιμητικό ύφος (περί «λεφτόδεντρων») αποκρούει το αγωνιώδες αίτημα της κοινωνίας για ένα γενναίο  σχέδιο  ενίσχυσης της οικονομίας προκειμένου να συγκρατηθεί μια άνευ προηγουμένου ύφεση που πλησιάζει.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot