FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή της ΕΣΑμεΑ στον Χρυσοχοΐδη για ξυλοδαρμό ΑμεΑ από αστυνομικούς: «Άμεση διερεύνηση της καταγγελίας»

Ημερομηνία: 13-04-2020 | Συντάκτης:
-Διαψεύδει τον ισχυρισμό η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας

Την άμεση διερεύνηση της καταγγελίας για ξυλοδαρμό 22χρονου ΑμεΑ από αστυνομικούς στο Λευκοχώρι Γαστούνης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ζητά με επιστολή της στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕσαμεΑ), κάνοντας λόγο για απαράδεκτο περιστατικό αστυνομικής βίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, αστυνομικά όργανα, υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων περιορισμένης κυκλοφορίας, προέβησαν σε άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας απέναντι σε άτομο με νοητική αναπηρία, 5 μέτρα από το σπίτι του, ο οποίος είναι μαθητής στο ΕΕΕΕΚ Πύργου. Η αρχική καταγγελία έγινε διαδικτυακά από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ανάρτησε και φωτογραφίες του 22χρονου στο facebook και έγραψε ότι «αστυνομικοί τού πέρασαν χειροπέδες και τον ξυλοκοπούσαν και στο τέλος το μόνο που είπαν ως δικαιολογία ήταν “δεν το γνωρίζαμε, κάναμε λάθος”».

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΑμέΑ Ήλις, Αγαθή Ρηγοπούλου, ο 22χρονος έχει υποστεί τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση από το συμβάν, και καταδίκασε το γεγονός, παραθέτοντας το ιστορικό του συμβάντος.

«Ο Γ.Μ το βραδάκι της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020 βγήκε μια μικρή βόλτα σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπίτι του που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Πήγε να πετάξει τα σκουπίδια και να περπατήσει λίγο ενώ η μητέρα του τον επέβλεπε. Ξαφνικά εμφανίστηκε ομάδα αστυνομικών της ομάδας ΟΠΚΕ Ηλείας τον είδαν να περπατά του φώναξαν Αστυνομία! Ακίνητος! Ο Γ.Μ, άτομο με νοητική υστέρηση, δεν μπόρεσε να αντιληφθεί την διαταγή και φοβούμενος προσπάθησε να φύγει. Οι αστυνομικοί άρχισαν να τον κυνηγούν στο κέντρο του χωριού και τον έπιασαν, του πέρασαν χειροπέδες, τον έσυραν και του φέρθηκαν βίαια. (…) Μόλις η μητέρα άκουσε τις φωνές βγήκε έντρομη και φώναξε στους αστυνομικούς να αφήσουν το παιδί που τον έσερναν και τον χτυπούσαν. Όλο το χωριό βλέποντας το γεγονός γιουχάρισαν την συμπεριφορά των αστυνομικών. Ο Γ.Μ τελικά αφέθηκε ελεύθερος όμως δυστυχώς τα τραύματα από την βίαια αυτή συμπεριφορά είναι πολλαπλά.Οι γονείς τον πήγαν στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Ενημερώθηκα για το γεγονός και αμέσως επισκέφτηκα τον αστυνομικό διευθυντή Ηλείας κ.Μάνδαλο, ο οποίος μου είπε ότι ήταν ένα ατυχές περιστατικό», ανέφερε και Ζητούμε να ενημερωθεί άμεσα ο υπουργός δημόσιας τάξης καθώς και πρωθυπουργός και καταδίκασε το συμβάν, ζητώντας να σταματήσει η κάθε μορφή βίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

Διαψεύδει η Ένωση Αστυνομικών τους ισχυρισμούς περί ξυλοδαρμού

Από την πλευρά της Αστυνομίας διαψεύδεται κατηγορηματικά ο ξυλοδαρμός και τονίζεται ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η διερεύνηση του συμβάντος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Παναγιώτης Ζώντος, τόνισε ότι οι αστυνομικοί ενήργησαν εντός των πλαισίων ενός συνήθους ελέγχου αστυνόμευσης της περιοχής μέσω περιπόλου, διαψεύδοντας τον ξυλοδαρμό του και κάνοντας λόγο για «άδικη και κατάφωρη σπίλωση των αστυνομικών».

«Το βράδυ της Πέμπτης 9ης Απριλίου 2020 και περί ώρα 21.00, δύο αστυνομικοί -οι οποίοι βρισκόταν σε διατεταγμένοι περιπολία και με ειδικές εντολές, κινούμενοι με περιπολικό όχημα και έχοντας αναμμένους τους φωτεινούς φάρους, κάνοντας εμφανή την παρουσία τους σε περιοχή αυξημένης εγκληματικότητας- είδαν ξαφνικά ενώπιον τους σωματώδη νεαρό άνδρα, ηλικίας περίπου 25 ετών και ύψους ως έγγιστα 1,90 μέτρων, ο οποίος τράπηκε σε φυγή στη θέα του περιπολικού. Οι αστυνομικοί τον καταδίωξαν πεζή καθώς θεώρησαν ύποπτη την αντίδραση του ανδρός και φυσικά αγνοώντας ότι ο νεαρός ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Κατά τη γενόμενη καταδίωξη, ο νεαρός άνδρας, τρέχοντας να ξεφύγει, έπεσε στο έδαφος. Οι αστυνομικοί, όπως προβλέπεται από τους κανόνες αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας, τον ακινητοποίησαν. Αμέσως, κατέφτασε στο σημείο, συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι πρόκειται για άτομο ΑΜΕΑ – κάτι που οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν από πριν να έχουν γνωρίζουν ή να έχουν καταλάβει, λόγω αφενός της αντίδρασης που επέδειξε ο νεαρός, αφετέρου λόγω της παρουσίας του στον συγκεκριμένο εξωτερικό χώρο που παρουσιάζει συχνά εγκληματικότητα, εν μέσω της νυκτός. Αυτοστιγμεί οι αστυνομικοί τον απελευθέρωσαν», αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι οι αστυνομικοί προπηλακίστηκαν και παρωθήθηκαν από 20 άτομα και πως οι γονείς και συγγενικά πρόσωπα του 22χρονουτ επισκέφθηκαν το οικείο αστυνομικό τμήμα, όπου τους επισημάνθηκε πως οι αστυνομικοί ενήργησαν εντός των πλαισίων ενός συνήθους ελέγχου αστυνόμευσης της περιοχής μέσω περιπόλου, και απεχώρησαν, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος