FOLLOW US: facebook twitter

Έρχονται τα πρώτα ιδρύματα για δάνεια έως 25.000 ευρώ

Ημερομηνία: 05-10-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”121378″ img_size=”full”][vc_column_text]Γρηγορότερα από ότι αναμενόταν φαίνεται να προχωρά η διαδικασία για την αδειοδότηση των πρώτων ιδρυμάτων που θα χορηγούν πιστώσεις σε επιχειρήσεις έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Πρόκειται για ένα εργαλείο με στόχο να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ προχώρησε στην έκδοση των προβλεπόμενων αποφάσεων για την εφαρμογή του πλαισίου και εκτιμάται ότι οι άδειες για τα πρώτα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης θα δοθούν ακόμα και εντός του Οκτωβρίου.

Στα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συμμετέχουν (ή να ιδρύονται από) και ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν έδρα στην Ελλάδα. Πρόσωπα που υπάγονται στο δημόσιο τομέα μπορούν να συμμετέχουν στις εν λόγω εταιρείες, με ποσοστό όμως που δεν υπερβαίνει το 60% του κεφαλαίου της εταιρείας.

Το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο από τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων κατά τη στιγμή της αδειοδότησης, ανέρχεται σε 250.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα πρέπει να διατηρούν σε επίπεδο ιδίων κεφαλαίων.

Το μέγιστο ποσό που θα μπορούν να χορηγούν ανέρχεται σε 25.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών για επενδύσεις ή για κεφάλαιο κίνησης, ανάγκες εξοπλισμού ή μίσθωσης, εγγυήσεις, ακόμα και κόστη εκπαίδευσης. Δυνατότητα λήψης του παραπάνω ποσού έχουν :

  • οι πολύ μικρές επιχειρήσεις
  • τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων
  • τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα
  • τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας
  • τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Για τη χορήγηση των μικροπιστώσεων δεν απαιτείται καμία υποχρέωση προσκόμισης εγγυήσεων για την εκταμίευση του δανείου. Ο μόνος περιορισμός είναι ο ενδιαφερόμενος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται ελεύθερα από την αγορά  ενώ η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου μπορεί να κυμαίνεται από 12 μήνες έως 10 έτη.

Από κύμα σε κύμα

Η  έρευνα της Metron Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Mega, επιβεβαίωσε ότι τους τελευταίους μήνες συντελούνται αργές αλλά σταθερές μεταβολές στις εκτιμήσεις των πολιτών για την πορεία της χώρας, τις επιδόσεις της κυβέρνησης, καθώς και την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη γνωστή ερώτηση σχετικά με την πορεία της χώρας, το 46% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Ελλάδα κινείται προς τη «σωστή κατεύθυνση» και το 41% προς τη «λάθος». Από μόνα τους αυτά τα ποσοστά δεν προκαλούν προβληματισμό. Η εικόνα διαφοροποιείται, όμως, αν συγκριθεί με τις προηγούμενες μετρήσεις. Τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω του lockdown, το 76% δήλωνε στη Metron Analysis ότι η κατεύθυνση της χώρας ήταν σωστή και μόλις το 16% την εκλάμβανε ως αρνητική. Με άλλα λόγια, μέσα σε ένα εξάμηνο το 30% των ερωτηθέντων (σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού) άλλαξε άρδην άποψη για την κατεύθυνση της χώρας.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στην ερώτηση για το έργο της κυβέρνησης. Το ισοζύγιο είναι και πάλι θετικό, με το 52% να έχει θετική εικόνα και το 38% αρνητική.

Όμως, στην αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου η θετική γνώμη για το κυβερνητικό έργο έφτανε στο 68%, ενώ η αρνητική μόλις στο 23%. Ουσιαστικά, δηλαδή, ένας στους έξι πολίτες μετέβαλε μέσα σε ένα εξάμηνο την άποψή του για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Συνοψίζοντας, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση παραμένει μεν σε ηγεμονική θέση, αλλά καταβάλλει ένα μηνιαίο τίμημα σε δημοφιλία όσο αδυνατεί να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Και η αξιωματική αντιπολίτευση πληρώνει συστηματικά το κόστος της εσωστρέφειας που την ταλάνισε τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα.

Πηγή: naftemporiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot